Zijn ontgiftingsdiëten betrouwbaar?

Zijn ontgiftingsdiëten betrouwbaar? Wat leert de moderne wetenschap ons over onze basisbehoefte: eten? Discovery Health Channel en de BBC in samenwerking met de beroemde hartchirurg dr. Mehmet Oz maakten een reeks programma' waarin experts van over de hele wereld 40 baanbrekende experimenten met 500 vrijwilligers uitvoerden met de bedoeling te achterhalen welke invloed voeding op onze gezondheid heeft en of veranderingen in ons eetpatroon veroudering kunnen uitstellen. Een eerste experiment betrof het belang van ontgiften.

Het ontgiftingsdieet

Met een ontgiftingsdieet ontdoen we ons van de giftige stoffen die ons lichaam heeft opgeslagen en die de veroudering versnellen. Volgens voorstanders van dit dieet is het mogelijk om met dit dieet de uitscheiding via nieren en lever te stimuleren. Het wordt dan ook vaak geadviseerd om af te vallen. Om de geloofwaardigheid hiervan na te gaan werd een test ontwikkeld met 10 vrouwelijke vrijwilligers die van lol houden en van alle geneugten van het leven willen profiteren. Gedurende zes weken mochten ze hun lichaam naar hartenlust ‘vervuilen’ met drank en ongezond, vet eten. Vervolgens werden ze afgezonderd in een landhuis waar ze in twee groepen werden verdeeld: één groep zou een ontgiftingsdieet volgen, de andere groep normaal eten. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een ontgiftingsdieet wetenschappelijk werd onderzocht.

Eerste fase

Het ontgiftingsdieet dat de dames uit groep één (de ‘witte’ groep) voorgeschoteld kregen, werd samengesteld door een aantal voedseldeskundigen die alle bestaande diëten hadden nagevlooid en de gemeenschappelijke elementen hadden uitgekozen. Het dieet steunde vooral op het zoveel mogelijk drinken van groente- en vruchtensappen en water in een eerste fase, gezond en vers voedsel in een tweede fase. Niet toegestaan waren alcohol of cafeïne, toegevoegde suikers, zuivel of rood vlees. De eerste dag kreeg de witte groep drie keer enkel sap en water te drinken. Het sap was eigenlijk eerder een dikke smurrie aangezien het werd samengesteld uit diverse groenten waaronder prei, wortelen, knoflook en uien. Hierdoor zouden nieren en lever beter in staat zijn om gif uit de bloedstroom weg te spoelen. Intussen mochten de dames uit de tweede groep (de ‘rode’ groep) alles eten maar met mate. Dus deden ze zich te goed aan pasta, rood vlees, curry, wijn, koffie, chocolade en chips.

Tweede fase

De volgende dagen mochten de witte proefkonijnen ook vastere voeding nuttigen. Die bestond dan vooral uit vers fruit en verse groenten. Maakten onder andere deel uit van het dieet: kikkererwten, zeewiersla, witte vis en thee van paardenbloemblaadjes. Dit alles zou helpen bij het verbeteren van de nier- en leverfuncties zodat giftige stoffen makkelijker weggespoeld werden. De dames zouden meer energie krijgen en zich veel gezonder voelen. Tijdens het experiment bleken sommige dames inderdaad deze positieve effecten te ondervinden, andere daarentegen spraken over neerslachtigheid en een slecht humeur.

Resultaat

Na één week diëten werd een evaluatie gemaakt en het ontgiftingsproces tussen beide groepen vergeleken. Er werd nagegaan of het ontgiftingsdieet al dan niet een positieve invloed gehad had op de evacuatie van de gifstoffen.De conclusie was verrassend: het dieet bleek geen enkele invloed gehad te hebben op nieren noch lever. Er werd helemaal geen verschil geconstateerd tussen de ‘witte’ groep en de ‘rode’ groep wat vooral bij de ‘witte’ dames met ongeloof werd onthaald.

Hieruit kon worden afgeleid dat het lichaam zelf in staat blijkt om op natuurlijke wijze gifstoffen af te voeren. Sommige gifstoffen worden vrijwel direct afgevoerd, andere binnen de 48 uur. Lever en nieren rusten nooit. Doorspoelen met sapjes en water versnelt in geen enkele mate het ontgiftingsproces zodat de mooie theorieën van zogenaamde ‘deskundigen’ met één wetenschappelijke ruk van tafel werden geveegd.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geheugen, ouder worden en voedingGeheugen, ouder worden en voedingGeestelijk gezond oud worden! Een gezond eetpatroon - niet teveel calorieën, gebalanceerde en gevarieerde (liefst onbewe…
Toxinen-opruiming middels het cytochrome P450-systeemToxinen-opruiming middels het cytochrome P450-systeemHet lichaam wordt iedere dag opnieuw blootgesteld aan talloze gifstoffen, toxinen genaamd. Het opruimen van deze toxinen…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
Huidveroudering: welke factoren spelen een rol?Huidveroudering: welke factoren spelen een rol?Huidveroudering is velen van ons een doorn in het oog. Huidverjonging klinkt ons beter in de oren. Om huidveroudering bi…

Hoe behoud je zolang mogelijk een gave huid?Hoe behoud je zolang mogelijk een gave huid?Het is de droom van elke mens om verouderingsverschijnselen zo lang mogelijk uit te stellen. Vandaar dat er ook wetensch…
Lycopeen tegen rimpels: eet tomatenpuree!Lycopeen tegen rimpels: eet tomatenpuree!Tomatenpuree is niet alleen een probaat middel tegen rimpels, maar ook tegen verbranding door zon. In tomatenpuree zit d…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.