Hoe behoud je zolang mogelijk een gave huid?
Het is de droom van elke mens om verouderingsverschijnselen zo lang mogelijk uit te stellen. Vandaar dat er ook wetenschappelijk onderzoek naar gebeurt. Kan de keuze van voeding ons helpen bij het in toom houden van veroudering? Klopt het dat moleculen die planten kleur geven de belangrijkste oorzaak van veroudering zou kunnen tegengaan? Een test met tomaten moet het uitwijzen.
Wat is verouderen?
Verouderen houdt meer in dan gewoon ouder worden. De meeste symptomen die wijzen op veroudering worden ontwikkeld door de zogenaamde ‘
vrije radicalen’, te weten uv-stralen in zonlicht, roken en vervuiling. Als we te veel van die vrije radicalen in ons lichaam hebben kunnen ze onze cellen, eitwitten, het vet en het DNA aantasten zodat we gezondheidsproblemen krijgen. Hoe ouder je wordt, hoe meer de schade toeneemt en het lichaam achteruitgaat wat zich manifesteert door meer en meer rimpels en hartkwalen.
Antioxidanten
Wanneer men over een goede gezondheid beschikt produceert het lichaam antioxidanten, letterlijk een stof die oxidatie tegengaat. Deze bestrijden de vrije radicalen. Maar ze zijn onvoldoende om verouderingsverschijnselen, bijvoorbeeld op de huid, tegen te gaan.
Tomaten beschikken over een antioxidant pigment,
lycopeen, dat hun de dieprode kleur bezorgt. Je vindt dit ook in andere groenten en vruchten met oranje, gele of rode kleur, maar in tomaten het meest. Lycopeen zou de eigenschap hebben naar de huidcellen te trekken om er de vrije radicalen te neutraliseren zodat je bijvoorbeeld beter beschermd wordt tegen zonnebrand.
Experiment
In een programmareeks van BBC en Discovery Health Channel over de waarheid over eten (
The Truth about Food) werd een test uitgevoerd die moest aantonen dat men beter tegen de zon kan door drie maanden tomaten te eten.
Verschillende vrijwilligers werkten aan het experiment mee en werden eerst getest hoe snel hun huid verbrandde. Daartoe werd met een ‘billenbrander’ gewerkt, een toestelletje dat met uv-licht de billen een weinig verbrandde. De snelheid waarmee de huid verbrandde zou drie maanden later, na het experiment, opnieuw getest worden.
Gedurende die drie maanden moesten de deelnemers per dag zowat 55 gram tomatenpuree eten. Tomatenpuree is geconcentreerder dan tomaten en bevat dus vijfmaal meer lycopeen dan afzonderlijke tomaten. Interessant is dat er geen calorieën aanwezig zijn maar wel veel vitaminen.
Na drie maanden gedisciplineerd een dagelijkse portie tomatenpuree verorberd te hebben bleek dat aan de huid van de deelnemers gemiddeld 30% minder schade werd toegebracht door de ‘billenbrander’, hetgeen de stelling bewees dat lycopeen inderdaad een effectieve antioxidant is om de vrije radicalen te neutraliseren en de huid langer gaaf te houden. Let wel: lycopeen is geen vervanger van zonnebrandcrème maar biedt wel een betere natuurlijke bescherming tegen de zon.
We weten ook dat lycopeen tevens een belangrijk antioxidant is dat zijn nut heeft bewezen bij de preventie van chronische ziekten als hart- en vaatziekten.