Rode wijn beschermt tegen hartkwalen

Rode wijn beschermt tegen hartkwalen Als men eeuwelingen ondervraagt naar het geheim van hun lange leven hebben ze stuk voor stuk wel een specifieke reden, maar het dagelijks glaasje rode wijn is een van de succesnummers. Ook sommige dokters raden het hun patiënten aan, maar in hoeverre kan de heilzame werking ervan proefondervindelijk worden aangetoond?

De Franse paradox

De BBC en Discovery Health Channel maakten gezamenlijk een programmareeks over de waarheid over eten (The Truth about Food’). In een van de uitzendingen werd een experiment gedaan om te kijken of het levensverlengend karakter dat aan een dagelijks glaasje wijn wordt toegeschreven wel klopt.

Voedingsdeskundige dokter Bruce Griffin was ‘de Franse paradox’ opgevallen: ofschoon er in Frankrijk aanmerkelijk veel vetter wordt gegeten dan in de rest van Europa (sic), blijken de Fransen minder vatbaar te zijn voor hartziekten. Heeft dit misschien te maken met het feit dat rode wijn deel uitmaakt van hun voedingspatroon?

Experiment

Om dit uit te testen werden drie vrijwilligers aangezocht wier slagaders met de hulp van een ultrascanner werden onderzocht op hun flexibiliteit. Flexibiliteit van de bloedvaten is nodig om bloeddrukschommelingen door vernauwing of verwijding te kunnen opvangen. De vrijwilligers zouden nogmaals getest worden op de flexibiliteit van de slagaders na het drinken van rode wijn, vodka en druivensap.

De wijndrinker

Wijn heeft een ingrediënt dat de flexibiliteit van de aderwanden bevordert: daardoor stroomt het bloed makkelijker door de slagaders naar en van het hart. Na het drinken van enkele glazen wijn werd de testpersoon dus nogmaals met een ultrascanner onderzocht en de wijn bleek inderdaad een positieve invloed op de flexibiliteit van de slagaders te hebben. De vraag was nu: welk element in de wijn was daarvoor verantwoordelijk? Was het de alcohol?

De vodkadrinker

Om uit te zoek of alcohol inderdaad de heilbrenger was, zou een tweede persoon enkele glazen vodka drinken. De vodka werd met water verdund zodat hij ongeveer dezelfde sterkte als wijn had. Ook hier bleek dat de aders flexibiler waren dan voordien.

Hieruit kon dus besloten worden dat sterke dranken, of het nu bier, wijn of andere alcohols zijn, goed zijn tegen hart- en vaatziekten. Maar aangezien alcohol niet alleen in la douce France maar overal op de wereld wordt gedronken, waarom zou die enkel in Frankrijk een dermate gunstig effect hebben? Dan moest er toch een extra element zijn dat niet aanwezig is in de andere alcoholische dranken.

De druivensapdrinker

Na het drinken van enkele glazen druivensap bleken de slagaders van de derde vrijwilliger nog positiever te reageren dan bij de twee vorige testpersonen. In druivenschillen zitten namelijk stoffen, de zogenaamde antioxidanten, die de vrucht zijn (dieprode) kleur geven. Ze worden ‘polyfenolen’ genoemd en hebben een heilzame invloed op bloedvaten.

Conclusie

Met hun dagelijkse glaasje rode wijn hebben de Fransen inderdaad onbewust een effectieve manier gevonden om hart- en vaatziekten te bestrijden. Immers, de wijn combineert twee voordelen: hij bevat alcohol én polyfenolen.
Voor alle duidelijkheid: dit positieve effect kan enkel verkregen worden door een matige consumptie van wijn!

Studies aan het Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle (VS) toonden trouwens aan dat het risico op prostaatkanker met de helft vermindert bij een man die elke dag een glas rode wijn drinkt en dat het risico op andere kankers zoals endeldarmkanker verkleind wordt als binnen het totaal alcoholverbruik één derde aan rode wijn wordt voorbehouden. Bij witte wijn is dat effect niet aanwezig.

Interessant toemaatje: volgens onderzoekers van de Harvard School of Public Health zouden twee of meer glazen rode wijn per dag het aantal verkoudheden met de helft verminderen…

Relativeren

Zoals alle aanbevelingen inzake voedingsgedrag zijn er altijd studies die net het tegenovergestelde aantonen dan wat algemeen aanvaard wordt. Recentelijk hebben Britse onderzoekers aangetoond dat rode wijn niet zo goed voor de gezondheid zou zijn als gedacht. Schadelijke metalen zoals mangaan en vanadium zouden het effect van de antioxidanten teniet doen.
© 2010 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drink je slank met wijnDrink je slank met wijnAfvallen en een lekker wijntje 's avonds bij het eten. Dat kan heel goed, mits het rode wijn is. Er wordt beweerd dat he…
Zelf je cholesterol verlagenZelf je cholesterol verlagenZoals veel mensen wel weten heb je goede en slechte cholesterol. Het slechte cholesterol heet LDL-cholesterol en je moet…
Vrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isVrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isDe effecten van een glaasje wijn op het lichaam van vrouwen zijn volgens wetenschappelijk onderzoek zo gek nog niet. Wat…
Rode wijn: Voordelen voor gezondheid van alcoholisch drankjeRode wijn: Voordelen voor gezondheid van alcoholisch drankjeRode wijn is een alcoholische drank die wordt gemaakt door donker gekleurde, hele druiven te pletten en te vergisten. He…

Açai bessen voor een gezonder hartDe meeste mensen weten de voordelen van het gebruik van Açai bessen al. Het meest belangrijke voordeel is dat het mensen…
Hoe behoud je zolang mogelijk een gave huid?Hoe behoud je zolang mogelijk een gave huid?Het is de droom van elke mens om verouderingsverschijnselen zo lang mogelijk uit te stellen. Vandaar dat er ook wetensch…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.