Rode wijn: Voordelen voor gezondheid van alcoholisch drankje

Rode wijn: Voordelen voor gezondheid van alcoholisch drankje Rode wijn is een alcoholische drank die wordt gemaakt door donker gekleurde, hele druiven te pletten en te vergisten. Rode wijn heeft namelijk antioxiderende eigenschappen. Het matig drinken van een glas rode wijn heeft mogelijk een positief effect op de gezondheid en heeft daardoor heel wat gezondheidsvoordelen. Dit alcoholisch drankje biedt namelijk bescherming tegen diverse ziekten zoals bijvoorbeeld hartaandoeningen en een depressie. Het is echter wel belangrijk dat mensen niet in één keer een fles leegdrinken. Mensen beperken zich namelijk best tot maximaal één drankje wijn per dag. Het Voedingscentrum adviseert zelfs om geen alcohol te drinken. Verder overleggen mensen met aanwezige gezondheidsproblemen eerst met de arts alvorens ze matig wijn willen gaan drinken.

Plantaardige stoffen en antioxidanten in rode wijn

Rode wijn zit boordevol krachtige plantaardige stoffen en antioxidanten. Het is gemaakt van druiven, die een rijke bron van zeer heilzame antioxidanten zijn. Dit zijn resveratrol, catechine, epicatechine en proanthocyanidinen.

Resveratrol

Resveratrol is een type antioxidant dat is aanwezig in de schil en zaden van druiven, pinda's, veenbessen en bosbessen. De stof, die bijgevolg ook aanwezig is in rode wijn, biedt anti-stress eigenschappen door een enzym te blokkeren dat de stressreactie in de hersenen regelt. Resveratrol zou daarom mogelijk een effectief alternatief kunnen zijn voor geneesmiddelen voor de behandeling van patiënten met een depressie (antidepressiva) en angststoornissen (anti-angstmedicatie). Resveratrol heeft ook een gunstig effect op het verminderen van ontstekingen. Het vermindert bovendien de kans op het ontwikkelen van dodelijke ontstekingsziekten zoals appendicitis (blindedarmontsteking), peritonitis (buikvliesontsteking door infectie in de buikholte) en systemische sepsis (bloedvergiftiging).

Proanthocyanidinen

Proanthocyanidinen beschermen het lichaam tegen vrije radicalen en hartziekten. Het biedt ook bescherming tegen sommige vormen van kanker. Resveratrol bestrijdt ontstekingen en reguleert de bloedstolling. Mogelijk hebben ouderen met een hoog risico op hartaandoeningen meer baat bij matige wijnconsumptie. Het drinken van één tot drie glazen rode wijn per dag, gedurende drie à vier van de week, vermindert het risico op een beroerte bij mannen van middelbare leeftijd. Dat meldt The Health Site op zijn site op 28 oktober 2020. Het Voedingscentrum meldt wel op zijn site dat mensen maximaal één alcoholisch drankje per dag nuttigen omdat het overschrijden van dit aantal mogelijk toch de kans op negatieve gezondheidseffecten verhoogt.

Cholesterol verlagen

Rode wijn is gekoppeld aan verhoogde 'goede' cholesterol die bloedcellen beschermt. Dit vermindert het risico op cardiovasculaire aandoeningen (hart- en vaataandoeningen).

Dementie voorkomen

Het drinken van één tot matige hoeveelheden alcohol is in verband gebracht met een verminderd risico op dementie en de ziekte van Alzheimer. Rode wijnconsumptie heeft positieve effecten op de hippocampus, een hersengebied dat cruciaal is voor functies zoals geheugen, leren en humeur. De esveratrol in rode wijn helpt zelfs patiënten met ernstige neurodegeneratieve aandoeningen. De website BMJ meldt echter niet hoeveel 'matige hoeveelheden alcohol' zijn. De website maakt tevens melding van het feit dat mensen misschien het drinken van alcohol als vrijgeleide zullen zien om dementie te kunnen voorkomen en daardoor te veel gaan drinken. het overmatig drinken van alcohol is echter juist in verband gebracht met het ontwikkelen van dementie. Daarom concentreren onderzoekers zich anno 2019 op frambozen, druiven en andere voedingsmiddelen die ook de stof esveratrol bevatten. Dit is mogelijk een gezondere manier om neurodegeneratieve ziekten te voorkomen.

Depressie voorkomen

Mensen van middelbare leeftijd en ouderen die wekelijks twee tot zeven glazen wijn drinken, hebben minder kans om depressief te worden. Het drinken van het alcoholische drankje stimuleert de afgifte van het stressrespons eiwit PARP-1. Dit eiwit activeert genen die verantwoordelijk zijn voor het repareren van DNA en het bevorderen van de levensduur.

Resveratrol in rode wijn helpt obesitas beter onder controle te krijgen / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Resveratrol in rode wijn helpt obesitas beter onder controle te krijgen / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Gewichtsverlies bevorderen

Resveratrol in rode wijn zet wit vet om in beige vet, dat gemakkelijker te verbranden is. Het onderdrukt de eetlust en voorkomt dat mensen te veel gaan eten. Het drinken van rode wijn verbetert de gezondheid van mensen met overgewicht omdat ze hierdoor beter vet gaan verbranden. Het consumeren van donker gekleurde druiven (druivensap, druiven eten of wijn drinken) helpt mogelijk om obesitas (zwaarlijvigheid) en obesitasgerelateerde metabole stoornissen zoals leververvetting beter onder controle te krijgen.

Hartziekten voorkomen

Antioxidanten in rode wijn bevorderen de behandeling van hartaandoeningen en dan met name tijdens een angioplastiek. Slagaderverkalking treedt op wanneer plaque zich ophoopt binnen de vaatwanden en de bloedstroom door weefsels in het lichaam blokkeert. Dit verhoogt het risico op een hartaanval of beroerte. Het is door het drinken van dit alcoholisch drankje tijdens een angioplastiek mogelijk om de ophoping van overtollig weefsel te voorkomen, waardoor het bloedvat niet meer gaat vernauwen tijdens het genezingsproces van de medische behandeling.

Kanker voorkomen

Het regelmatig drinken van rode wijn verlaagt mogelijk het risico op darmkanker, een basaalcelcarcinoom (langzaam groeiende vorm van huidkanker), eierstokkanker, borstkanker en prostaatkanker. De resveratrol in rode wijn doodt namelijk beschadigde cellen die mogelijk leiden tot de ontwikkeling van kanker. Mogelijk zou het drinken van rode wijn eveneens kanker kunnen voorkomen maar verder wetenschappelijk onderzoek is nodig anno oktober 2020 om deze stelling te bevestigen. Het Voedingscentrum meldt vooralsnog om bij voorkeur geen alcohol te drinken. Het drinken van één glas rode wijn per dag zou volgens het Voedingscentrum (geraadpleegd 30/07/19) namelijk de kans op borstkanker juist verhogen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode wijn en de gezondheidRode wijn en de gezondheidAf en toe een glaasje wijn kan heerlijk zijn. Maar helpt het tegen veroudering? Beschermt het tegen een hartinfarct? Voo…
Vrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isVrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isDe effecten van een glaasje wijn op het lichaam van vrouwen zijn volgens wetenschappelijk onderzoek zo gek nog niet. Wat…
Rode wijn gezond of niet?Rode wijn gezond of niet?Er wordt veel geschreven over wijn en de meningen lopen uiteen hoe goed of niet wijn voor je is. ‘Te’ is altijd fout, du…
Diabetes en rode wijn: een gezonde combinatieDiabetes en rode wijn: een gezonde combinatieRode wijn en diabetes lijkt op het eerste zicht een heel ongezonde combinatie. Wijn en alcohol hebben in het algemeen de…

Zwakte in gezicht (gezichtszwakte): Oorzaken van zwak gelaatZwakte in gezicht (gezichtszwakte): Oorzaken van zwak gelaatGezichtszwakte is een medisch teken dat geassocieerd wordt met diverse aandoeningen, zoals neurofibromatose of een spont…
Stijve tenen: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieStijve tenen: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieStijve tenen zijn tenen die stijf zijn en daardoor in hun bewegingsbereik zijn beperkt of helemaal niet kunnen bewegen.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ponce Photography, Pixabay (bewerkt)
  • Geraadpleegd op 30 juli 2019:
  • Alcohol (bier, wijn en sterke drank), https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspx
  • Relation between alcohol consumption in midlife and dementia in late life, https://www.bmj.com/content/362/bmj.k3164/rr
  • Geraadpleegd op 29 juli 2019:
  • A glass of red wine will keep depression away, https://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/a-glass-of-red-wine-will-keep-depression-away-679413/
  • Red Wine Health Benefits, https://dieteticdirections.com/red-wine-health-benefits/
  • What are the health benefits of red wine?, https://www.sharecare.com/health/circulatory-system-health/what-health-benefits-red-wine
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.