Druiven: Voordelen voor gezondheid van deze vruchten

Druiven: Voordelen voor gezondheid van deze vruchten Druiven (Vitis vinifera) zijn afkomstig van de druivenplant. Veel verschillende soorten en kleuren druiven zijn beschikbaar. Druiven zijn eetbaar als een snack, in curry’s, in desserts, in salades enzovoort. Deze zoete vruchten staan ook bekend om hun talrijke toepassingen in medicijnen en bij de productie van wijn, dranken en andere soorten voedsel, zoals jam en spreads, … Deze populaire vruchten zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen. Druiven en ook de druivenpitten bieden daarom tal van gezondheidsvoordelen zoals onder andere de preventie van constipatie, indigestie, vermoeidheid, nieraandoeningen, maculadegeneratie.

Soorten druiven

Er zijn verschillende kleuren druiven, waaronder rood, zwart, paars of blauw (Concord), groen (om witte wijn te maken) en geel. Hoewel alle soorten druiven gezond zijn, zijn rode druiven en concorddruiven hoger in flavonoïden en fytonutriënten, waaronder resveratrol. Concorddruiven worden meestal gebruikt om druivensap, druivengelei en druivenaroma te maken. Rozijnen (gedroogde druiven) bevatten niet zoveel voedingsstoffen als verse druiven, maar ze bevatten wel vier keer de hoeveelheid suiker. Dit komt omdat het dehydraterende proces de suikers en calorieën condenseert en enkele van de voedingsstoffen verwijdert.

Voedingsstoffen in druif

Druiven zijn een grote bron van fytonutriënten, voornamelijk fenolen en polyfenolen, en bevatten andere belangrijke vitaminen zoals vitamine A, B6, C en K. Druiven zijn bovendien rijk aan thiamine, riboflavine, niacine en folaat (foliumzuur). De mineralen kalium, calcium, magnesium, fosfor en natrium zijn ook aanwezig in een druif. Druiven hebben een hoog watergehalte wat helpt het lichaam gehydrateerd te houden. Verder zijn voedingsvezels, gezonde koolhydraten, antioxidanten en een matige hoeveelheid eiwit aanwezig in een druif. Flavonoïden, zoals myricetine en quercetine, in druiven, verminderen de schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen en vertragen de veroudering.

Een portie van 100 gram rauwe druiven telt volgende voedingsstoffen:
 • calcium, Ca: 37 mg
 • eiwit: 0,81 gram
 • energie: 57 kcal
 • fosfor, P: 24 mg
 • ijzer, Fe: 0.26 mg
 • kalium, K: 203 mg
 • koolhydraten: 13.93 gram
 • magnesium, Mg: 14 mg
 • natrium, Na: 1 mg
 • riboflavine: 1.5 mg
 • totaal lipide (vet): 0.47 gram
 • vetzuren, totaal trans: 0 gram
 • vezels, totaal voedingspatroon: 3.9 gram
 • vitamine A, IU: 67 IE
 • vitamine A, RAE: 3 μg
 • vitamine C, totaal ascorbinezuur: 6.5 mg
 • water: 84.29 gram
 • zink, Zn: 0.11 mg

Astma behandelen

Druiven zijn bruikbaar voor de behandeling van astma, een chronische ontsteking van de luchtwegen in de longen. Daarnaast is de hydraterende kracht van druiven ook hoog, waardoor het vocht in de longen toeneemt en astma-aanvallen verminderen.

Botten versterken

Druiven zijn een rijk aan micronutriënten zoals koper, ijzer en mangaan, die allemaal belangrijk zijn bij de vorming en sterkte van de botten. Regelmatig druiven toevoegen aan de voeding voorkomt leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals osteoporose. Mangaan is een uiterst belangrijk element in het lichaam, wat helpt bij eiwitmetabolisme, de collageenvorming en de functie van het zenuwstelsel.

Cholesterol verlagen

Druiven bevatten pterostilbeen, wat het cholesterolgehalte van een persoon kan verlagen. Pterostilbeen is nauw verwant aan resveratrol, een heilzame antioxidant en flavonoïde die ook in druiven aanwezig is. Bovendien kunnen de saponinen die aanwezig zijn in de schil van druiven de absorptie van cholesterol voorkomen door zich eraan te binden.

Constipatie behandelen

Druiven zijn zeer effectief in het behandelen en voorkomen van constipatie. Deze vruchten zijn een natuurlijk laxeermiddel omdat ze organisch zuur, suiker en cellulose bevatten. Ze verlichten ook chronische obstipatie door darmspieren en de maag te stimuleren. Druiven bevatten veel onoplosbare vezels, wat betekent dat ze intact blijven terwijl ze door het spijsverteringskanaal bewegen. Vezels zorgen tevens voor de vorming en uitscheiding van gezonde ontlasting. Als een persoon echter last heeft van losse ontlasting of diarree, is het eten van druiven geen goed idee. Onoplosbare vezels absorberen geen water om losse ontlasting uit te drogen, en druiven hebben geen hoog gehalte aan oplosbare vezels.

Diabetes onder controle houden

Sommige vruchten, waaronder druiven, verminderen het risico op diabetes mellitus (suikerziekte) type 2 bij volwassenen.

Gaatjes in tanden voorkomen

Extracten van rode wijn en rode druivenpitten kunnen mogelijk gaatjes in de tanden (tandbederf) helpen voorkomen.

Hartaandoeningen voorkomen

Druiven verhogen de stikstofmonoxideniveaus in het bloed, wat bloedstolsels voorkomt. Daarom zijn druiven een effectieve manier om de kans op hartaanvallen te verminderen. Het mild tot matig drinken van wijn, vooral rode wijn vermindert de kans op hartaandoeningen, een beroerte en bloedstolsels. De antioxidanten in druiven voorkomen de oxidatie van LDL (slechte cholesterol), dat de bloedvaten blokkeert en de belangrijkste oorzaak is van verschillende coronaire aandoeningen (kransslagaderaandoening). De twee belangrijkste soorten antioxidanten in druiven zijn resveratrol en quercetine. Deze twee verbindingen neutraliseren bovendien de effecten van vrije radicalen die het lichaam bedreigen en de schadelijke effecten van LDL-cholesterol op de bloedvaten stimuleren. Deze twee antioxidant-flavonoïden zorgen ook dat bloedplaatjes minder samenklonteren en gifstoffen uit het bloed verminderen.

Huid en haar verbeteren

Druivenpitolie is rijk aan antioxidanten die helpen de huid en het haar gezond te houden. Het wordt voornamelijk gebruikt in cosmetische producten zoals gezichtscrème en nachtserum.

Immuniteit verhogen

Rode druiven zitten boordevol flavonoïden, mineralen en ook vitaminen. De hoge niveaus van vitamine C, vitamine K en vitamine A in druiven geven een gezonde boost aan veel orgaansystemen, en dan vooral het immuunsysteem. Dit betekent dat een persoon die regelmatig druiven eet, minder kans heeft verkouden te worden.

Indigestie verlichten

Druiven spelen een belangrijke rol bij dyspepsie (indigestie: maagklachten na het eten of drinken). Ze zijn goed voor de spijsvertering en genezen de irritatie in de maag.

Infecties bestrijden

Rode druiven hebben sterke antibacteriële en antivirale eigenschappen die mensen beschermen tegen infecties. Druiven hebben vooral sterke antivirale eigenschappen tegen het poliovirus en het herpes simplex-virus. Druivensap pakt bacteriële infecties in de darm en andere lichaamssystemen aan.

Migraine genezen

Druivensap is een belangrijk huismiddeltje om migraine te genezen. Dit moeten mensen vroeg in de ochtend drinken zonder extra water toe te voegen. Het drinken van rode wijn is ironisch genoeg vaak een oorzaak van migraine, maar druivensap en druivenpitextract zijn een mogelijke oplossing voor deze vorm van eenzijdige hoofdpijn waarbij soms ook een aura optreedt. Er zijn veel oorzaken van migraine, waaronder chemische onevenwichtigheden, een slaapgebrek, veranderingen in het weer of voedingstekorten. Alcohol veroorzaakt over het algemeen migraine, maar druiven hebben zoveel antioxidanten dat ze dezelfde ziekte kunnen veroorzaken maar ook genezen.

Nieraandoeningen behandelen

Druivenpitextract is een polyfenolisch mengsel met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die helpen bij de behandeling van nieraandoeningen. Druiven met een hoog watergehalte verminderen de zuurgraad veroorzaakt door urinezuur aanzienlijk doordat mensen moeten gaan urineren na het eten van druiven. Ze helpen ook om urinezuur uit het systeem te verwijderen, waardoor de stress en druk op de nieren wordt verminderd. Rode druiven hebben een zeer reinigende werking op het lichaam.

Dankzij het regelmatig eten van druiven is het mogelijk om de kans op leeftijdsgebonden oogziekten te verminderen / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Dankzij het regelmatig eten van druiven is het mogelijk om de kans op leeftijdsgebonden oogziekten te verminderen / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Oogziekten voorkomen

Cataract verminderen

Flavonoïden in druiven bezitten antioxidanten die de schade veroorzaakt door vrije radicalen verminderen en bestrijden. Vrije radicalen leiden tot de ontwikkeling van cataract, maculadegeneratie en verschillende andere leeftijdsgerelateerde oogproblemen.

Maculadegeneratie voorkomen

Rode druiven zijn ooggezonde vruchten die goed zijn voor de preventie van maculadegeneratie. Het is dankzij deze fruitsoort mogelijk om een verminderd gezichtsvermogen door de veroudering van de ogen te voorkomen. Een met druiven verrijkte voeding bevordert de ooggezondheid en voorkomt zichtbedreigende netvliesaandoeningen. Zowel druiven als wijn dragen bij aan een optimaal gezichtsvermogen.

Risico op Alzheimer verminderen

Resveratrol, een gunstig polyfenol dat aanwezig is in druiven, vermindert de niveaus van amyloïdaal-beta-peptiden bij patiënten met de ziekte van Alzheimer. Druiven verbeteren de gezondheid van de hersenen en vertragen het begin van degeneratieve neurale aandoeningen. Druivensap verbetert mogelijk zelfs de hersenfunctie van ouderen die al een milde cognitieve stoornis hebben. Verdere studies zijn echter nodig anno oktober 2020 om de exacte interactie tussen druivencomponenten en neurale systemen te bepalen.

Druiven eten vermindert vermoeidheidsklachten / Bron: Concord90, PixabayDruiven eten vermindert vermoeidheidsklachten / Bron: Concord90, Pixabay

Vermoeidheid verminderen

Wit druivensap vult het ijzergehalte in het lichaam aan en voorkomt vermoeidheid. Bloedarmoede is een reëel probleem voor veel mensen. Het eten van druiven helpt om de ijzer- en mineralenniveaus in het lichaam in balans te houden. Een gebrek aan ijzer in het bloed (ferriprieve anemie) veroorzaakt traagheid en een niet goed werkende geest, omdat ijzer een essentieel mineraal is dat invloed heeft op een aantal lichaamsfuncties. Donker druivensap geeft misschien geen boost inzake ijzer en verlaagt zelfs mogelijk het ijzerniveau. Het drinken van druivensap zorgt ook voor een bijna onmiddellijke energieboost.

Andere voordelen voor de gezondheid

Gedroogde druiven of rozijnen zijn buitengewoon voedzaam en helpen bij de behandeling van veel aandoeningen, waaronder constipatie, acidose (te hoge zuurgraad van het bloed), bloedarmoede, koorts en seksuele disfunctie. Rozijnen helpen mensen ook snel aan te komen in gewicht. Verder zijn rozijnen ook goed voor de ooggezondheid.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De meest voorkomende druiven in rode wijnDe meest voorkomende druiven in rode wijnOp flessen rode wijn worden vaak, naast de regio waaruit het product afkomstig is, ook de soort druif of druiven waarvan…
Druiven gezond?Druiven gezond?Druiven, gezond? Ja! Druiven hebben niet alleen een lekkere zoete smaak maar leveren ook gezondheidsvoordelen op voor uw…
Dieet en druiven, zijn druiven gezond of ongezond?Dieet en druiven, zijn druiven gezond of ongezond?Vele mensen vinden de druif een heerlijke vrucht. Alleen worden druiven vaak gezien als verboden vruchten tijdens het vo…
De meest voorkomende druiven in witte wijnDe meest voorkomende druiven in witte wijnOp flessen witte wijn worden vaak, naast de regio waaruit het product afkomstig is, ook de soort druif of druiven waarva…

Rijst: Voordelen voor gezondheid van deze graansoortRijst: Voordelen voor gezondheid van deze graansoortRijst is een graansoort die behoort tot de grassoorten Oryza sativa en Oryza glaberrima, ook bekend als respectievelijk…
Spaghettipompoen: voordelen voor de gezondheidSpaghettipompoen: voordelen voor de gezondheidSpaghettipompoen is een lekkere wintergroente en staat bekend om haar nootachtige smaak. De spaghettipompoen is familie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Free-Photos, Pixabay
 • Geraadpleegd op 17 januari 2019:
 • 15 Surprising Benefits Of Grapes, https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-grapes.html
 • 20 Benefits Of Grapes For Skin, Hair, And Health, https://www.stylecraze.com/articles/top-10-health-benefits-of-grapes/#gref
 • 9 Health Benefits of Grapes That'll Make You Want to Eat the Whole Bunch, https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a47266/health-benefits-of-grapes/
 • A Detailed Guide to Eating Grapes and Reaping Their Possible Health Benefits, https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/grapes-benefits-risks-types-how-grow-more/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Grapes: Health Benefits & Nutrition Facts, https://www.livescience.com/54581-grapes-nutrition.html
 • Afbeelding bron 1: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Concord90, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.