Druiven: Voordelen voor gezondheid van deze vruchten

Druiven: Voordelen voor gezondheid van deze vruchten Druiven (Vitis vinifera) zijn afkomstig van de druivenplant en zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten en kleuren. Ze zijn eetbaar als snack, en kunnen worden gebruikt in curry’s, desserts, salades en meer. Deze zoete vruchten staan ook bekend om hun talrijke toepassingen in medicijnen en bij de productie van wijn, dranken en andere voedingsmiddelen zoals jam en spreads. Deze populaire vruchten zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen en bieden, samen met druivenpitten, tal van gezondheidsvoordelen zoals de preventie van constipatie, indigestie, vermoeidheid, nieraandoeningen en maculadegeneratie.

Soorten druiven

Er zijn verschillende kleuren druiven, waaronder rood, zwart, paars of blauw (Concord), groen (voor witte wijn) en geel. Hoewel alle soorten druiven gezond zijn, bevatten rode druiven en Concorddruiven meer flavonoïden en fytonutriënten, waaronder resveratrol. Concorddruiven worden vaak gebruikt voor druivensap, druivengelei en druivenaroma. Rozijnen (gedroogde druiven) bevatten minder voedingsstoffen dan verse druiven, maar ze bevatten wel vier keer zoveel suiker omdat het dehydraterende proces de suikers en calorieën condenseert en enkele voedingsstoffen verwijdert.

Voedingsstoffen in druiven

Druiven zijn een rijke bron van fytonutriënten, voornamelijk fenolen en polyfenolen, en bevatten andere belangrijke vitaminen zoals vitamine A, B6, C en K. Ze zijn ook rijk aan thiamine, riboflavine, niacine en folaat (foliumzuur). De mineralen kalium, calcium, magnesium, fosfor en natrium zijn ook aanwezig in druiven. Het hoge watergehalte helpt het lichaam gehydrateerd te houden. Verder bevatten druiven voedingsvezels, gezonde koolhydraten, antioxidanten en een matige hoeveelheid eiwitten. Flavonoïden, zoals myricetine en quercetine, verminderen de schade door vrije radicalen en vertragen de veroudering.

Een portie van 100 gram rauwe druiven bevat de volgende voedingsstoffen:
  • Calcium, Ca: 37 mg
  • Eiwit: 0,81 gram
  • Energie: 57 kcal
  • Fosfor, P: 24 mg
  • IJzer, Fe: 0.26 mg
  • Kalium, K: 203 mg
  • Koolhydraten: 13.93 gram
  • Magnesium, Mg: 14 mg
  • Natrium, Na: 1 mg
  • Riboflavine: 1.5 mg
  • Totaal lipide (vet): 0.47 gram
  • Vetzuren, totaal trans: 0 gram
  • Vezels, totaal voedingspatroon: 3.9 gram
  • Vitamine A, IU: 67 IE
  • Vitamine A, RAE: 3 μg
  • Vitamine C, totaal ascorbinezuur: 6.5 mg
  • Water: 84.29 gram
  • Zink, Zn: 0.11 mg

Astma behandelen

Druiven zijn nuttig bij de behandeling van astma, een chronische ontsteking van de luchtwegen in de longen. De hydraterende eigenschappen van druiven verhogen het vochtgehalte in de longen, waardoor astma-aanvallen verminderen.

Botten versterken

Druiven zijn rijk aan micronutriënten zoals koper, ijzer en mangaan, die belangrijk zijn voor de vorming en sterkte van botten. Regelmatig druiven eten kan leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals osteoporose voorkomen. Mangaan helpt bij eiwitmetabolisme, collageenvorming en de functie van het zenuwstelsel.

Cholesterol verlagen

Druiven bevatten pterostilbeen, een stof die het cholesterolgehalte kan verlagen. Pterostilbeen is nauw verwant aan resveratrol, een heilzame antioxidant en flavonoïde die ook in druiven voorkomt. Saponinen in de schil van druiven kunnen de absorptie van cholesterol verminderen door zich eraan te binden.

Constipatie behandelen

Druiven zijn zeer effectief bij de behandeling en preventie van constipatie. Deze vruchten werken als een natuurlijk laxeermiddel door hun organisch zuur, suiker en cellulose. Ze verlichten chronische obstipatie door de darmspieren en maag te stimuleren. Druiven bevatten veel onoplosbare vezels die intact blijven tijdens hun doorgang door het spijsverteringskanaal, wat zorgt voor de vorming en uitscheiding van gezonde ontlasting. Bij losse ontlasting of diarree zijn druiven echter minder geschikt.

Diabetes onder controle houden

Sommige vruchten, waaronder druiven, kunnen het risico op diabetes mellitus (suikerziekte) type 2 bij volwassenen verminderen.

Gaatjes in tanden voorkomen

Extracten van rode wijn en rode druivenpitten kunnen mogelijk gaatjes in de tanden (tandbederf) helpen voorkomen.

Hartaandoeningen voorkomen

Druiven verhogen de stikstofmonoxideniveaus in het bloed, wat bloedstolsels voorkomt. Ze zijn een effectieve manier om de kans op hartaanvallen te verminderen. Matig drinken van wijn, vooral rode wijn, vermindert het risico op hartaandoeningen, een beroerte en bloedstolsels. Antioxidanten in druiven voorkomen de oxidatie van LDL (slechte cholesterol), de belangrijkste oorzaak van verschillende coronaire aandoeningen (kransslagaderaandoening). Resveratrol en quercetine, de belangrijkste antioxidanten in druiven, neutraliseren vrije radicalen en verminderen de schadelijke effecten van LDL-cholesterol op de bloedvaten. Deze flavonoïden zorgen ook dat bloedplaatjes minder samenklonteren en gifstoffen uit het bloed worden verminderd.

Huid en haar verbeteren

Druivenpitolie is rijk aan antioxidanten die helpen de huid en het haar gezond te houden. Het wordt veel gebruikt in cosmetische producten zoals gezichtscrèmes en nachtserums.

Immuniteit verhogen

Rode druiven zitten boordevol flavonoïden, mineralen en vitaminen. De hoge niveaus van vitamine C, vitamine K en vitamine A in druiven geven een gezonde boost aan veel orgaansystemen, vooral het immuunsysteem. Regelmatig druiven eten vermindert de kans op verkoudheid.

Indigestie verlichten

Druiven spelen een belangrijke rol bij dyspepsie (indigestie: maagklachten na het eten of drinken). Ze bevorderen de spijsvertering en genezen irritatie in de maag.

Infecties bestrijden

Rode druiven hebben sterke antibacteriële en antivirale eigenschappen die beschermen tegen infecties. Ze hebben vooral sterke antivirale eigenschappen tegen het poliovirus en het herpes simplex-virus. Druivensap bestrijdt bacteriële infecties in de darm en andere lichaamssystemen.

Migraine genezen

Druivensap is een belangrijk huismiddeltje tegen migraine. Het moet 's ochtends worden gedronken zonder extra water toe te voegen. Rode wijn kan ironisch genoeg migraine veroorzaken, maar druivensap en druivenpitextract kunnen deze vorm van eenzijdige hoofdpijn (met of zonder aura) juist verlichten. Migraine kan vele oorzaken hebben, zoals chemische onevenwichtigheden, slaapgebrek, veranderingen in het weer of voedingstekorten. Hoewel alcohol vaak migraine veroorzaakt, kunnen de antioxidanten in druiven deze aandoening ook genezen.

Nieraandoeningen behandelen

Druivenpitextract is een polyfenolisch mengsel met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die helpen bij de behandeling van nieraandoeningen. Druiven met een hoog watergehalte verminderen de zuurgraad veroorzaakt door urinezuur en helpen om urinezuur uit het systeem te verwijderen, waardoor de stress en druk op de nieren wordt verminderd. Rode druiven hebben een zeer reinigende werking op het lichaam.

Regelmatig druiven eten kan de kans op leeftijdsgebonden oogziekten verminderen / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Regelmatig druiven eten kan de kans op leeftijdsgebonden oogziekten verminderen / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Oogziekten voorkomen

Cataract verminderen

Flavonoïden in druiven hebben antioxidanteigenschappen die schade door vrije radicalen verminderen en bestrijden. Vrije radicalen kunnen leiden tot de ontwikkeling van cataract, maculadegeneratie en andere leeftijdsgebonden oogproblemen.

Maculadegeneratie voorkomen

Rode druiven zijn goed voor de preventie van maculadegeneratie. Een met druiven verrijkte voeding bevordert de ooggezondheid en voorkomt zichtbedreigende netvliesaandoeningen. Zowel druiven als wijn dragen bij aan een optimaal gezichtsvermogen.

Risico op Alzheimer verminderen

Resveratrol, een gunstig polyfenol in druiven, vermindert de niveaus van amyloïdaal-beta-peptiden bij patiënten met de ziekte van Alzheimer. Druiven verbeteren de gezondheid van de hersenen en vertragen het begin van degeneratieve neurale aandoeningen. Druivensap kan de hersenfunctie verbeteren bij ouderen met milde cognitieve stoornissen. Verdere studies zijn echter nodig om de exacte interactie tussen druivencomponenten en neurale systemen te bepalen.

Druiven eten vermindert vermoeidheidsklachten / Bron: Concord90, PixabayDruiven eten vermindert vermoeidheidsklachten / Bron: Concord90, Pixabay

Vermoeidheid verminderen

Wit druivensap vult het ijzergehalte in het lichaam aan en voorkomt vermoeidheid. Bloedarmoede is een reëel probleem voor veel mensen. Het eten van druiven helpt om de ijzer- en mineralenniveaus in balans te houden. Een gebrek aan ijzer in het bloed (ferriprieve anemie) veroorzaakt traagheid en een niet goed werkende geest. Donker druivensap kan het ijzerniveau juist verlagen. Het drinken van druivensap zorgt voor een bijna onmiddellijke energieboost.

Gezondheidsvoordelen voor het hart

Druiven bevatten krachtige antioxidanten zoals flavonoïden, die helpen de gezondheid van het hart te bevorderen door het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de bloedcirculatie. Het regelmatig consumeren van druiven kan het risico op hartziekten verminderen door de bloedvaten te versterken en ontstekingen te verminderen.

Hoge concentratie aan polyfenolen

Polyfenolen, aanwezig in druiven, zijn bekend om hun antioxidante werking. Deze stoffen helpen vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren, wat niet alleen de gezondheid van de cellen beschermt, maar ook kan helpen bij het voorkomen van chronische ziekten zoals kanker.

Verbeteren van de spijsvertering

Druiven zijn rijk aan vezels, wat kan helpen de spijsvertering te verbeteren en constipatie te verlichten. De vezels ondersteunen een gezonde darmflora en bevorderen de regelmaat van de stoelgang.

Versterken van het immuunsysteem

Door de aanwezigheid van vitamine C, die een belangrijke rol speelt in de werking van het immuunsysteem, kunnen druiven bijdragen aan het versterken van de weerstand tegen infecties. Ze helpen ook bij het bevorderen van de opname van ijzer in het lichaam, wat essentieel is voor een gezonde bloedcirculatie.

Huidverzorging

Druiven bevatten antioxidanten zoals resveratrol, die de huid beschermen tegen schade door de zon en vervuiling. Deze antioxidanten helpen de huid te verjongen, verminderen rimpels en bevorderen een gezonde, stralende huid.

Verlagen van het risico op bepaalde kankers

De antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen van druiven helpen bij het beschermen van cellen tegen schadelijke veranderingen die kunnen leiden tot kanker. Onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig consumeren van druiven het risico op bepaalde vormen van kanker kan helpen verlagen, waaronder darm- en borsttumoren.

Verbeteren van de cognitieve functie

Druiven kunnen ook het cognitieve vermogen verbeteren. De antioxidanten in druiven helpen bij het bestrijden van schade door vrije radicalen aan de hersenen en kunnen bijdragen aan het behoud van het geheugen en de mentale scherpte, waardoor ze nuttig kunnen zijn voor het voorkomen van neurodegeneratieve aandoeningen zoals dementie en Alzheimer.

Bevorderen van een gezonde nierfunctie

Naast het helpen bij de behandeling van nierziekten, kan het consumeren van druiven de algehele nierfunctie ondersteunen door de bloedcirculatie te verbeteren en afvalstoffen effectiever uit het lichaam te verwijderen.

Gewichtsbeheersing

Druiven zijn laag in calorieën en rijk aan water en vezels, wat kan bijdragen aan een vol gevoel zonder overmatige calorie-inname. Dit maakt druiven een uitstekende keuze voor mensen die willen afvallen of hun gewicht willen beheersen.

Deze vruchten bieden dus niet alleen voordelen voor de huid en de organen, maar kunnen ook bijdragen aan het verbeteren van het algehele welzijn door hun rijke voedingswaarde en veelzijdigheid.

Andere voordelen voor de gezondheid

Gedroogde druiven of rozijnen zijn buitengewoon voedzaam en helpen bij de behandeling van veel aandoeningen, waaronder constipatie, acidose (te hoge zuurgraad van het bloed), bloedarmoede, koorts en seksuele disfunctie. Rozijnen helpen ook bij gewichtstoename en bevorderen de ooggezondheid.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De meest voorkomende druiven in rode wijnDe meest voorkomende druiven in rode wijnOp flessen rode wijn worden vaak, naast de regio waaruit het product afkomstig is, ook de soort druif of druiven waarvan…
Druiven gezond?Druiven gezond?Druiven, gezond? Ja! Druiven hebben niet alleen een lekkere zoete smaak maar leveren ook gezondheidsvoordelen op voor uw…
Dieet en druiven, zijn druiven gezond of ongezond?Dieet en druiven, zijn druiven gezond of ongezond?Vele mensen vinden de druif een heerlijke vrucht. Alleen worden druiven vaak gezien als verboden vruchten tijdens het vo…
De meest voorkomende druiven in witte wijnDe meest voorkomende druiven in witte wijnOp flessen witte wijn worden vaak, naast de regio waaruit het product afkomstig is, ook de soort druif of druiven waarva…

Rijst: Voordelen voor gezondheid van deze graansoortRijst: Voordelen voor gezondheid van deze graansoortRijst is een graansoort die behoort tot de grassoorten Oryza sativa en Oryza glaberrima, ook bekend als respectievelijk…
Spaghettipompoen: voordelen voor de gezondheidSpaghettipompoen: voordelen voor de gezondheidSpaghettipompoen is een lekkere wintergroente en staat bekend om haar nootachtige smaak. De spaghettipompoen is familie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Free-Photos, Pixabay
  • Geraadpleegd op 17 januari 2019:
  • 15 Surprising Benefits Of Grapes, https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-grapes.html
  • 20 Benefits Of Grapes For Skin, Hair, And Health, https://www.stylecraze.com/articles/top-10-health-benefits-of-grapes/#gref
  • 9 Health Benefits of Grapes That'll Make You Want to Eat the Whole Bunch, https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a47266/health-benefits-of-grapes/
  • A Detailed Guide to Eating Grapes and Reaping Their Possible Health Benefits, https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/grapes-benefits-risks-types-how-grow-more/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Grapes: Health Benefits & Nutrition Facts, https://www.livescience.com/54581-grapes-nutrition.html
  • Afbeelding bron 1: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Concord90, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-11-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.