Rijst: Voordelen voor gezondheid van deze graansoort

Rijst: Voordelen voor gezondheid van deze graansoort Rijst is een graansoort die behoort tot de grassoorten Oryza sativa en Oryza glaberrima, ook bekend als respectievelijk Aziatische en Afrikaanse rijst. Het graan bestaat in meer dan 40.000 variëteiten met verschillende vormen, maten, smaken, texturen, aroma’s en kleuren. Verschillende soorten rijst zijn onder andere basmatirijst, witte rijst, bruine rijst, rode rijst, groene rijst, wilde rijst, kleefrijst, jasmijnrijst en sushirijst. Rijst heeft een lange, half lange of korte korrel. Rijst is wereldwijd te vinden in keukens, als ingrediënt in cosmetica, dierenvoeding en voedingssupplementen. Rijst is een voedzaam voedselproduct dat tal van voordelen voor de gezondheid biedt, waaronder het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het ondersteunen van gewichtsverlies.

Bescherming tegen kanker

Bruine rijst is rijk aan vezels en kan mogelijk bescherming bieden tegen verschillende vormen van kanker. Vezels in rijst helpen bij het afvoeren van schadelijke stoffen en bevorderen een gezonde spijsvertering. Dit kan bijdragen aan een verminderd risico op kanker. Verder onderzoek is echter nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Glutenvrij voedsel

Rijst bevat geen gluten en is daardoor geschikt voor mensen met coeliakie en anderen die glutenintolerantie hebben. Het is een veilig alternatief voor voedingsmiddelen die gluten bevatten, zoals tarwe, gerst en rogge.

Grote bron van energie in graansoort

Rijst is een rijke bron van complexe koolhydraten, die een constante energiebron bieden voor het lichaam. Deze koolhydraten worden langzaam afgebroken, wat zorgt voor een stabiele energievoorziening. Dit maakt rijst een nuttig voedsel voor mensen met diabetes mellitus, omdat het een lagere glycemische index heeft dan veel andere zetmeelrijke voedingsmiddelen.

Hoge voedingswaarde in rijst

Rijst bevat veel koolhydraten en eiwitten, hoewel het vezelgehalte varieert afhankelijk van het type rijst. Witte rijst bevat belangrijke mineralen zoals natrium, kalium, mangaan, selenium, koper, calcium en ijzer, en vitamines zoals pantotheenzuur, niacine, vitamine D, thiamine en riboflavine. Bruine rijst biedt een hogere vezelinhoud, wat bijdraagt aan een betere spijsvertering en een gezonder hart. Beide soorten rijst bevatten weinig verzadigde vetten en cholesterol, wat bijdraagt aan een gezonde voeding.

Preventie van constipatie

Rijst is een goede bron van gezonde vezels, vooral in bruine rijst, die helpen bij het bevorderen van een regelmatige stoelgang en het voorkomen van constipatie. Vezels ondersteunen de groei van nuttige darmbacteriën en verbeteren de spijsvertering.

Preventie van de ziekte van Alzheimer

Bruine rijst bevat voedingsstoffen die de groei en activiteit van neurotransmitters stimuleren en zo bijdragen aan het verminderen van het risico op de ziekte van Alzheimer. Wilde rijst bevat ook neuroprotectieve enzymen die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en toxinen die betrokken kunnen zijn bij dementie en Alzheimer.

Verbetering van metabolisme

Rijst bevat essentiële vitamines en mineralen zoals niacine, vitamine D, calcium, vezels, ijzer, thiamine en riboflavine, die belangrijk zijn voor een goed werkend metabolisme. Deze voedingsstoffen ondersteunen de energieproductie, het immuunsysteem en een gezond orgaansysteem.

Gewichtsverlies bevorderen

Rijst kan een nuttig onderdeel zijn van een dieet gericht op gewichtsverlies. Het bevat weinig vet en kan een goede bron van energie zijn zonder de calorie-inname te verhogen. Het rijstdieet kan helpen bij het verliezen van gewicht door de lage hoeveelheid vet en koolhydraten.

Verzorging van huid

Poedervormige rijst wordt vaak gebruikt in cosmetica voor huidverzorging. De fenolische verbindingen in bruine en wilde rijst hebben ontstekingsremmende eigenschappen die helpen bij het verlichten van huidirritaties en roodheid. Het antioxiderende vermogen van rijst helpt ook bij het vertragen van het verouderingsproces door het verminderen van rimpels en andere tekenen van huidveroudering.

Impact op hartgezondheid

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het consumeren van rijst, vooral bruine rijst, kan bijdragen aan een betere hartgezondheid. De vezels en antioxidanten in rijst helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het verbeteren van de bloeddruk, wat kan leiden tot een verminderd risico op hartziekten.

Rijst en bloeddrukregulatie

Het eten van rijst kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk. Rijst bevat mineralen zoals kalium en magnesium die essentieel zijn voor het handhaven van een gezonde bloeddruk. Regelmatige consumptie van rijst kan bijdragen aan het voorkomen van hypertensie en andere gerelateerde aandoeningen.
© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De bijzondere varianten van rijstDe bijzondere varianten van rijstHet eten van rijst lijkt misschien saai, maar er zijn veel vaiaties mogelijk en wist je dat er veel verschillende soorte…
Obstipatie (verstopping) verhelpenVerstopping in de darmen, ook wel obstipatie genoemd, is een vervelend probleem. Hoe kun je obstipatie verhelpen? Vezelr…
Snel gewicht verliezen, koolhydraten in de ban?Snel gewicht verliezen, koolhydraten in de ban?Het is geen geheim dat we altijd op zoek zijn naar een manier om snel gewicht te verliezen. Eerst deden we het vet in de…
Wil je afvallen? Zorg dan voor meer vezels in je dieet!Wil je afvallen? Zorg dan voor meer vezels in je dieet!Vezels zijn natuurlijke eetlustremmers, dit is dus ook waarom je zo vaak vezelrijke ontbijtgranen ziet zeggen in adverte…

Pompoenen: Voordelen voor gezondheid van vrucht pompoenPompoenen: Voordelen voor gezondheid van vrucht pompoenPompoen is een fruitsoort omdat deze zaden heeft. Deze vruchten, die aan een rank groeien, behoren tot de familie van de…
Druiven: Voordelen voor gezondheid van deze vruchtenDruiven: Voordelen voor gezondheid van deze vruchtenDruiven (Vitis vinifera) zijn afkomstig van de druivenplant en zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten en kleure…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ImageParty, Pixabay
  • Geraadpleegd op 17 januari 2019:
  • 10 Incredible Benefits Of Rice, https://www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/health-benefits-of-rice.html
  • 11 Amazing Health Benefits of Rice, https://www.naturalfoodseries.com/11-benefits-rice/
  • 7 Amazing Health Benefits of Eating Rice, https://www.onlymyhealth.com/benefits-eating-rice-1333345358
  • Brown Rice: Health Benefits & Nutrition Facts, https://www.livescience.com/50461-brown-rice-health-benefits-nutrition-facts.html
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Rijst soorten, https://www.aziatische-ingredienten.nl/category/producten/noodles-rijst-enzo/rijstsoorten/
  • Scientific Evidence of Rice By-Products for Cancer Prevention: Chemopreventive Properties of Waste Products from Rice Milling on Carcinogenesis In Vitro and In Vivo., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28210630
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.