Rijst: Voordelen voor gezondheid van deze graansoort

Rijst: Voordelen voor gezondheid van deze graansoort Rijst is een graansoort die behoort tot de grassoorten Oryza sativa en Oryza glaberrima, ook bekend als respectievelijk Aziatische en Afrikaanse rijst. Het graan bestaat in meer dan 40.000 variëteiten met verschillende vormen, maten, smaken, texturen, aroma’s en kleuren. Verschillende soorten rijst zijn onder andere basmatirijst, witte rijst, bruine rijst, rode rijst, groene rijst, wilde rijst, kleefrijst, jasmijnrijst en sushirijst. Rijst heeft een lange, half lange of korte korrel. Rijst is niet alleen wereldwijd te vinden in keukens. Het is ook te vinden als ingrediënt in cosmetica en in dierenvoeding. Ook in voedingssupplementen en pillen is deze graansoort mogelijk verwerkt. Rijst is een zeer voedzaam voedselproduct dat tal van voordelen voor de gezondheid biedt. Het is een onmiddellijke energiebron voor het lichaam en is bijvoorbeeld goed om gewicht te verliezen en de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Bescherming tegen kanker

Bruine rijst is rijk aan vezels en beschermt het lichaam mogelijk tegen verschillende soorten kanker. Rijstvezels fungeren als een schild tegen kankercellen, waardoor het lichaam wordt beschermd tegen kanker. Verder onderzoek is nog wel nodig anno oktober 2020.

Glutenvrij voedsel

Rijst bevat geen gluten en daarom is dit voedingsmiddel gemakkelijk op te nemen in de voeding van mensen die lijden aan coeliakie (maag- en darmproblemen na het eten van gluten) en mensen die allergisch zijn voor eiwitten in tarwe, gerst, rogge en haver.

Grote bron van energie in graansoort

Rijst is een rijke bron van koolhydraten en fungeert daarom als een bron van brandstof voor het lichaam. Rijst bestaat uit lange ketens van complexe koolhydraten die de nodige tijd nodig hebben om af te breken. Koolhydraten aanwezig in rijst verschaffen bijgevolg een constante toevoer van energie. Het zetmeel in rijst is gunstig voor patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte) omdat het een zeer laag koolhydraatgehalte heeft in vergelijking met andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan zetmeel.

Hoge voedingswaarde in rijst

De meeste soorten bevatten veel koolhydraten en eiwitten. Het vezelgehalte is wel afhankelijk van het type rijst. Zowel witte als bruine rijst hebben namelijk een unieke voedingswaarde. Witte rijst bevat veel mineralen zoals natrium, kalium, mangaan, selenium, koper, calcium en ijzer. Het is ook rijk aan vitaminen, zoals pantotheenzuur, niacine, vitamine D, thiamine en riboflavine. Bruine rijst is een goede bron van vezels en verbetert daarom de spijsvertering. Rijst bevat een zeer lage hoeveelheid verzadigde vetten en cholesterol, waardoor het een gezond voedsel voor het hart is. Vanwege zijn hoge voedingswaarde wordt rijst wereldwijd gebruikt in verschillende keukens.

Preventie van constipatie

Rijst is een uitstekende bron van gezonde vezels. Deze helpen bij de groei van nuttige bacteriën waardoor de spijsvertering en het stoelgangspatroon verbetert en constipatie voorkomen wordt.

Preventie van ziekte van Alzheimer

Bruine rijst bevat hoge niveaus van voedingsstoffen die de groei en de activiteit van neurotransmitters stimuleren en vervolgens helpen om de ziekte van Alzheimer in aanzienlijke mate te voorkomen. Verschillende soorten wilde rijst stimuleren neuroprotectieve enzymen in de hersenen, die de effecten van vrije radicalen en andere toxinen (gifstoffen) remmen die dementie en de ziekte van Alzheimer mogelijk veroorzaken.

Verbetering van metabolisme

Rijst bevat erg veel vitaminen en mineralen. Deze zijn nodig voor een goed werkend metabolisme, immuunsysteem en orgaansysteem. Vooral de aanwezigheid van niacine, vitamine D, calcium, vezels, ijzer, thiamine en riboflavine in rijst zorgt voor deze functies.

Rijst is goed voor mensen die willen afvallen / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Rijst is goed voor mensen die willen afvallen / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Verlies van gewicht

Rijst is een goed voedingsmiddel voor mensen die gewicht willen verliezen. Een rijstdieet bevat weinig koolhydraten en vetten en is daarom geweldig voor mensen die willen afvallen.

Verzorging van huid

Poedervormige rijst kan op de huid worden aangebracht om huidaandoeningen te behandelen. De fenolische verbindingen, met name in bruine of wilde rijst, hebben ontstekingsremmende eigenschappen, dus ze zijn ook goed voor rustgevende irritatie en roodheid van de huid. Het antioxiderende vermogen helpt ook het optreden van rimpels en andere vroegtijdige tekenen van huidveroudering te vertragen.
© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De bijzondere varianten van rijstDe bijzondere varianten van rijstHet eten van rijst lijkt misschien saai, maar er zijn veel vaiaties mogelijk en wist je dat er veel verschillende soorte…
Obstipatie (verstopping) verhelpenVerstopping in de darmen, ook wel obstipatie genoemd, is een vervelend probleem. Hoe kun je obstipatie verhelpen? Vezelr…
Snel gewicht verliezen, koolhydraten in de ban?Snel gewicht verliezen, koolhydraten in de ban?Het is geen geheim dat we altijd op zoek zijn naar een manier om snel gewicht te verliezen. Eerst deden we het vet in de…
Wil je afvallen? Zorg dan voor meer vezels in je dieet!Wil je afvallen? Zorg dan voor meer vezels in je dieet!Vezels zijn natuurlijke eetlustremmers, dit is dus ook waarom je zo vaak vezelrijke ontbijtgranen ziet zeggen in adverte…

Pompoenen: Voordelen voor gezondheid van vrucht pompoenPompoenen: Voordelen voor gezondheid van vrucht pompoenPompoen is een fruitsoort omdat deze zaden heeft. Deze vruchten, die aan een rank groeien, behoren tot de familie van de…
Druiven: Voordelen voor gezondheid van deze vruchtenDruiven: Voordelen voor gezondheid van deze vruchtenDruiven (Vitis vinifera) zijn afkomstig van de druivenplant. Veel verschillende soorten en kleuren druiven zijn beschikb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ImageParty, Pixabay
  • Geraadpleegd op 17 januari 2019:
  • 10 Incredible Benefits Of Rice, https://www.organicfacts.net/health-benefits/cereal/health-benefits-of-rice.html
  • 11 Amazing Health Benefits of Rice, https://www.naturalfoodseries.com/11-benefits-rice/
  • 7 Amazing Health Benefits of Eating Rice, https://www.onlymyhealth.com/benefits-eating-rice-1333345358
  • Brown Rice: Health Benefits & Nutrition Facts, https://www.livescience.com/50461-brown-rice-health-benefits-nutrition-facts.html
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Rijst soorten, https://www.aziatische-ingredienten.nl/category/producten/noodles-rijst-enzo/rijstsoorten/
  • Scientific Evidence of Rice By-Products for Cancer Prevention: Chemopreventive Properties of Waste Products from Rice Milling on Carcinogenesis In Vitro and In Vivo., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28210630
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.