Pompoenen: Voordelen voor gezondheid van vrucht pompoen
Pompoen is een fruitsoort omdat deze zaden heeft. Deze vruchten, die aan een rank groeien, behoren tot de familie van de komkommers en watermeloenen. Pompoenen variëren sterk in vorm, grootte en kleuren. Reuzenpompoenen wegen 4-6 kg, waarbij de grootste in staat is om een gewicht van meer dan 25 kg te bereiken. Golden-nugget-pompoenen zijn plat, kleiner en hebben zoet, romig oranje vruchtvlees. Pompoenen hebben over het algemeen een oranje of gele schil, hoewel sommige soorten lichtgroen, bruin, wit, rood of grijs zijn. De dikke schil is glad en heeft lichte, verticale ribben. Het fruit heeft goudgeel tot oranje vlees. In het midden van de vrucht bevinden zich pompoenpitten. Pompoenen zijn rijk aan tal van voedingsstoffen maar toch arm aan calorieën. Hierdoor bieden ze veel voordelen voor de gezondheid, bijvoorbeeld voor de ogen, het hart en de huid.
Voedingsstoffen in pompoenen
Zowel het vlees als de pitten van een pompoen zijn rijk aan
antioxidanten,
vitaminen en mineralen zoals:
- alfa- en bètacaroteen
- eiwitten
- koolhydraten
- luteïne
- magnesium
- mineralen zoals koper, calcium, kalium en folaat
- natrium
- omega-3-vetzuren
- suiker
- vetten
- vezels
- vitaminen A, C en E
- zeaxanthine
Geheugen en concentratie verbeteren
Pompoen is een uitstekende bron van luteïne, dat gekend is voor zijn rol in de
ooggezondheid. Luteïne verbetert eveneens de cognitieve functie, waaronder het leren, het geheugen, de concentratie en de focus. De suppletie van luteïne en een zeaxanthine verbeteren tevens de visuele verwerkingssnelheid.
Gewicht verliezen
Pompoenen bevatten veel vezels en weinig calorieën. Dat betekent dat ze een persoon snel een verzadigd gevoel geven wanneer hij een pompoen eet. Het vol gevoel ontstaat zonder de dagelijkse voedselinname te vergroten. Een pompoen, die rijk is aan voedingsstoffen, is bijgevolg een ideale én gezonde snack.
Gezichtsvermogen verbeteren
Dankzij de bètacaroteen en carotenoïden in pompoenen, vermindert het risico op chronische
oogaandoeningen zoals
ouderdomsgerelateerde oogafwijkingen en
leeftijdsgebonden cataract (oogziekte met vertroebeling van de ooglens). Vitamine A helpt eveneens voor het krijgen van gezonde ogen. Pompoenen zijn rijk aan vitamine A en daarom een prima
ooggezond voedingsmiddel.
Hartgezondheid verbeteren
De kansen op
hartziekten dalen als de persoon meer vezels inneemt. Een pompoen zit boordevol vezels en is dus een hartgezonde voeding. Niet enkel de vezels zorgen voor het hart. Ook de vitamine A en kalium in pompoenen spelen een rol bij de
gezondheid van het hart. Pompoenpitten zijn tevens een goede bron van fyto-
oestrogenen. Dit zijn van planten afgeleide verbindingen die, wanneer ze in een
gezonde voeding en levensstijl worden verwerkt, de
cholesterolwaarden onder controle houden en de gezondheid van het hart verbeteren.
Hoge bloeddruk verhelpen
Pompoenen hebben een oranje kleur. Dit duidt op de rijke aanwezigheid van kalium in deze vrucht. Kalium is cruciaal voor het verlagen van de bloeddruk. Ongezouten pompoenpitten zitten ook vol met mineralen en plantensterolen die het HDL-cholesterolgehalte verhogen (de ‘goede’ cholesterol) en ook helpen de bloeddruk te verlagen.
Hoge kaliumspiegels
Hogere kaliumspiegels kunnen het risico op een
beroerte,
nierstenen en
diabetes mellitus type 2 verlagen. Kalium kan ook de botmineraaldichtheid verhogen, waardoor de
botgezondheid verbetert en
osteoporose minder snel tot stand komt.
Huid verzachten
De antioxiderende kracht van bètacaroteen in een pompoen bestrijdt de effecten van de
veroudering op de huid waardoor een persoon een jonger ogende huid krijgt. Het helpt ook om
ontstekingen te verminderen, waardoor de huid -en het lichaam tot rust komen.
Immuunsysteem versterken
Naast bètacaroteen bieden pompoenen ook vitamine C, vitamine E, zink,
ijzer en folaat, die allemaal het immuunsysteem versterken. Door meer pompoen in de voeding op te nemen, werken de afweercellen beter. Hierdoor kunnen ze ziektekiemen afweren en de genezing van een wonde versnellen.
Kankerrisico verlagen
De vitamine A in pompoenen verlaagt het risico op bepaalde soorten
kanker, zoals
longkanker of
prostaatkanker. Dit is enkel mogelijk door het eten van voedingsmiddelen met vitamine A. Vitamine A-supplementen bieden niet dezelfde bescherming.
Slaap verbeteren
Pompoenpitten bevatten tryptofaan, een essentieel aminozuur dat helpt bij het maken van de chemische stof serotonine. Deze stof zorgt ervoor dat mensen zich goed en gelukkig voelen. Daarnaast is serotonine ook nodig voor het krijgen van een goede nachtrust.
Spijsvertering verbeteren
De vezelopname in de voeding bevordert ook de spijsvertering, dus wat de persoon eet, gaat ook weer zonder probleem naar buiten met een kleiner risico dat
constipatie tot stand komt.
Pompoen eten
De beste manier om de voordelen voor de gezondheid van een pompoen te krijgen, is door geen suiker op de pompoen te doen of door geen verwerkte, gebakken pompoenstukken of pompoenaroma’s te gebruiken. Gezonde keuzes zijn zoals geroosterde pompoen, pompoenpuree, pompoenhummus of pompoensoep.
Lees verder