Is pompoen gezond?

Is pompoen gezond? Ja, pompoen is erg gezond! Het eten van een pompoen is niet alleen lekker maar ook erg gezond. Binnen dit artikel worden de voordelen toegelicht die kunnen optreden wanneer u pompoen in uw dieet opneemt. Pompoen heeft onder andere voordelen voor: gewichtsverlies, de huid, het hart en de ogen.

De redenen waarom de pompoen zo gezond is

Pompoen voor gewichtsverlies

De pompoen is rijk aan vezels, welke de spijsvertering vertragen. Het eten van pompoen zal u lang een vol gevoel geven. Gemiddeld zit er zeven gram aan vezels in een kopje ingeblikte pompoen. Dat is meer dan het aantal vezels uit twee sneetjes volkoren brood.

Pompoen is goed voor de huid
Het eten van pompoen kan u helpen om er jonger uitzien. Betacaroteen in de pompoen draagt bij aan de bescherming tegen rimpels die veroorzaakt worden door de uv-straling van de zon). Teven kan de pulp van de pompoen worden gebruikt als een volledig natuurlijk gezichtsmasker dat exfoliëert en verzacht. Lees ook waarom andere voedingsmiddelen goed zijn voor de huid: Komkommers, Olijven, Avocado's en Sinaasappels.

Pompoen voor de ogen

De oranje kleur binnen de pompoen komt voort uit het bestandsdeel betacaroteen. Betacaroteen wordt omgezet in vitamine A in het lichaam. Vitamine A is essentieel voor de gezondheid van het oog en helpt het netvlies bij het absorberen en verwerken van licht. Een kopje pompoen bevat meer dan 200 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Tevens bevat pompoen ook luteïne en zeaxanthine. Dit zijn twee antioxidanten die kunnen bijdragen bij het voorkomen van staar. Daarnaast kunnen de oxidanten de ontwikkeling van macula degeneratie vertragen.

Pompoen voor het hart

Noten en zaden, waaronder die van pompoenen zijn van nature rijk aan de plantaardige stoffen genoemd fytosterolen. Uit onderzoek is gebleken dat deze fytosterolen het "slechte" cholesterol verlagen. Lees ook waarom andere voedingsmiddelen goed zijn voor het hart: Druiven, Olijven, sinaasappels en aardbeien.

Pompoen voor een goede nachtrust

Pompoenpitten zijn rijk aan tryptofaan, het aminozuur dat bijdraagt aan slaperigheid. Tryptofaan is ook verantwoordelijk voor het creëren van serotonine, dit is de "feel-good" neurotransmitter die u helpt te ontspannen en tot rust te komen. De serotonine zal tevens uw stemming te verbeteren.

Pompoen voor een lager risico op kanker

Betacaroteen is niet alleen goed voor uw ogen en huid. Betacaroteen kan ook kanker bestrijden. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die een beta-caroteen-rijk dieet volgen, een lager risico hebben op sommige vormen van kanker, waaronder prostaat- en longkanker. Daarnaast is de pompoen rijk aan vitamine A en C zijn. dit zijn beide antioxidanten die kunnen handelen als schild tegen kankerverwekkende vrije radicalen."

Feiten over de pompoen

 1. Pompoenen bevatten weinig calorieën, vet en natrium en zijn rijk aan vezels. Ze zijn goede bronnen van vitamine A, vitamine B, kalium, eiwit en ijzer.
 2. Pompoenen zijn meestal oranje, maar kunnen ook soms geel, wit, groen of rood zijn.
 3. De naam van de pompoen komt van het Griekse woord 'Pepon', wat betekent “grote meloen”
 4. Pompoenen hebben dikke schillen die pulp en zaden bevatten.
 5. Pompoenen bestaan voor 90 procent uit water.
 6. In de Verenigde Staten wordt per jaar meer dan 450 miljoen kg aan pompoen geproduceerd
 7. Als voedsel, kan de pompoen worden gebakken, geroosterd, gestoomd of gekookt.
 8. Pompoenen worden gebruikt om soepen, taarten en broden te maken.
 9. 100 gram pompoen levert ongeveer 26 calorieën aan energie.
 10. Pompoenpitten moeten worden geplant tussen mei en half juni. Het duurt tussen 90 en 120 dagen voordat ze volgroeid zijn

Lees verder

© 2015 - 2024 Bankdrukker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met pompoenDe pompoen is een vrucht die je vooral in de herfst en winter tegenkomt. Is de pompoen gezond en kan het helpen om af te…
Het maken van een pompoengezichtje (pompoenen uitsnijden)Het maken van een pompoengezichtje (pompoenen uitsnijden)Rond de herfst zijn de pompoenen weer rijp. Behalve dat u van pompoenen soep kunt maken, kunt u hier ook een gezichtje u…
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
Pompoen, de slanke weldoenerPompoen, de slanke weldoenerDat we veel groenten en fruit moeten eten weten we allemaal, de uitvoering hiervan verloopt echter niet altijd even vlek…
Hoe gezond en populair is witlof?Hoe gezond en populair is witlof?Weinig mensen weten niet wat witlof is, toch is de groep die echt van witlof houdt niet enorm groot. Zeker niet als je h…
Bronnen en referenties
 • http://www.huffingtonpost.com/2014/09/04/pumpkin-health-benefits_n_1936919.html
 • http://urbanext.illinois.edu/pumpkins/facts.cfm
Bankdrukker (80 artikelen)
Gepubliceerd: 28-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.