Spaghettipompoen: voordelen voor de gezondheid
Spaghettipompoen is een lekkere wintergroente en staat bekend om haar nootachtige smaak. De spaghettipompoen is familie van de pompoen en courgette en komt voor in vele kleuren, vormen en maten. De kleuren van de schil variëren van gebroken wit tot diep oranje. Spaghettipompoen is niet alleen caloriearm, hij zit bomvol belangrijke nutriënten die een positieve uitwerking op je gezondheid hebben. Spaghettipompoen is vezelrijk en is een rijke bron van vitamine B6, vitamine C en mangaan.
Let op
Dit artikel is informatief bedoeld. Heb je vragen over je gezondheid dan is je behandelend arts je eerste aanspreekpunt.
Voedingsinhoud spaghettipompoen
100 gram gekookte spaghettipompoen bevat met name de volgende nutriënten:
- Calorieën: 27
- Koolhydraten: 6,5 gram
- Vezel: 1,4 gram
- Eiwit: 0,65 gram
- Vet: 0,3 gram
- Vitamine B3 (Niacine: 4% ADH)
- Vitamine B5 (Pantotheenzuur: 4% ADH)
- Vitamine B6: 5% ADH
- Vitamine C: 5,8 % ADH
- Kalium: 3% ADH
- Mangaan: 5% ADH
Rijk aan vitamine B6
Vitamine B6 wordt ook wel pyridoxine genoemd. Deze vitamine speelt een rol bij de synthese en afbraak van aminozuren. Deze aminozuren zijn weer nodig om proteïnen samen te stellen. Vitamine B6 is door haar rol bij proteïnestofwisseling van belang voor de energievoorziening in je spieren. Verder stuurt vitamine B6 de werking en de synthese van met name vrouwelijke hormonen aan. Vitamine B6 is ook belangrijk voor een adequate werking van je immuunsysteem en je zenuwstelsel en voor de aanmaak van bloed. In combinatie met vitamine B11 en B12 bespoedigt vitamine B6 de opname van ijzer in je lichaam.
Rijk aan vitamine C
Spaghettipompoen is een rijke bron van vitamine C. Vitamine C heeft ook de functie van antioxidant en is belangrijk bij het voorkomen van ziekten. Verder is Vitamine C nodig voor de aanmaak van collageen.
Rijk aan mangaan
Mangaan is betrokken bij de synthese van bindweefsel in je botten en kraakbeen. Daarnaast speelt mangaan een rol bij de aminozuren-, cholesterol- en koolhydraatstofwisseling. Mangaan is benodigd voor de synthese en adequate activiteit van een aantal enzymen.
Rijk aan antioxidanten
Spaghettipompoen is een winterpompoensoort. Deze soorten staan erom bekend dat ze rijk zijn aan antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen in je lichaam bestrijden. Daardoor beschermen antioxidanten tegen oxidatieve stress die je lichaamscellen kan beschadigen. Daarnaast kunnen antioxidanten helpen bij het voorkomen van chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, hartaandoeningen en kanker.
Voordelen voor de gezondheid
Bevordert spijsvertering
Spaghettipompoen is rijk aan vezels. 100 gram gekookte spaghettipompoen levert 1,4 gram (6%) van de aangeraden hoeveelheid vezels in je voeding. Vezels zorgen voor volume in je ontlasting waardoor een regelmatige stoelgang wordt bevorderd en de kans op verstopping wordt verlaagd. Meer vezels eten kan de gezondheid van je spijsvertering bevorderen. Een vezelrijk dieet zou een positieve uitwerking kunnen hebben op aandoeningen zoals, aambeien, zweren in de darm, diverticulitis en gastro-oesofageale refluxziekte (GERD).
Ondersteunt gewichtsverlies
Spaghettipompoen is niet alleen een bron van vezels, maar 100 gram gekookte spaghettipompoen levert ook slechts 27 kcal en 6,5 gram koolhydraten. Het consumeren van deze wintergroente is dan ook een gezonde keuze in een verantwoord (afslank)dieet. Vezels ondersteunen het verliezen van lichaamsgewicht doordat ze een vertragende werking hebben op het legen van je maag. Daarnaast verminderen vezels het schommelen van de bloedsuikerspiegel zodat je minder last hebt van hongergevoelens. Je kunt spaghettipompoen gebruiken als slank alternatief voor zware ovenschotels en pastagerechten. Met name voor pasta schijnt spaghettipompoen een goed alternatief te zijn. De andere ingrediënten in je oven- en pastagerechten houd je dan aan.
Bereidingswijze spaghettipompoen
Om pasta te vervangen in gerechten kun je de volgende bereidingswijze aanhouden:
- Verwarm een oven ongeveer 20 minuten voor op 200 ⁰C.
- Halveer je spaghettipompoen met een groot, scherp mes. Doe dit in de lengte want dan kun je het gemakkelijkst de zaden verwijderen.
- Verdeel een kleine hoeveelheid olijfolie over de snijvlakken en strooi daarna hierover een beetje zout.
- Leg de helften met de snijvlakken naar boven.
- Rooster de helften van de spaghettipompoen tussen de 40 en 50 minuten tot hij gaar is.
- Je kunt de strengen die op spaghetti lijken weghalen als de pompoen gaar is. Je kunt deze strengen ook gebruiken als koolhydraatarme vervanger voor spaghetti.
- Je kunt de pompoen vullen met andere groenten of gehakt. Een andere mogelijkheid is het bestrooien met knoflook of een sausje.
Aandachtspunten bij de consumptie van spaghettipompoen
Alhoewel spaghettipompoen een heerlijke, voedzame wintergroente is kunnen er mensen allergisch voor dit voedingsmiddel zijn. De symptomen van voedselallergie kunnen zijn: jeuk, netelroos, zwelling en spijsverteringsproblemen.