Havermout: Voordelen voor de gezondheid van ontbijtvoeding

Havermout: Voordelen voor de gezondheid van ontbijtvoeding Veel mensen eten als ontbijt graag havermout. Deze populaire ontbijtvoeding bestaat uit haver en een vloeistof, zoals water, koemelk of plantaardige melk. Haver is een zeer voedzaam volkoren voedingsmiddel en daarom zijn er verschillende gezondheidsvoordelen gekoppeld aan het consumeren van havermout. Deze ontbijtvoeding kan bijvoorbeeld bijdragen aan gewichtsverlies, een verminderd risico op hartaandoeningen en een lagere bloedsuikerspiegel. Mensen doen er goed aan een havermoutsoort te kiezen die minder verwerkt is en geen of slechts beperkte toegevoegde suikers bevat.

Voedingsstoffen van havermout

Havermout is een voedingsrijk voedsel dat veel vitaminen en mineralen bevat.

Havermout bevat:

Bereiding van voedingsmiddel

Havermout is verkrijgbaar in verschillende variëteiten, waaronder:
  • geplet gerold: De havermout wordt eerst gestoomd en daarna geplet. havergrutten staal-gesneden

Havergrutten nemen het langst om te koken, omdat ze het hele haver bevatten. Staal-gesneden, geplette en gerolde haver kosten minder voorbereidingstijd. Normaal gesproken kunnen mensen havermout klaarmaken door de haver te koken in koemelk, plantaardige melk of water, tenzij er iets anders op de verpakking staat. De bereidingstijden variëren van tien tot zestig minuten. Om havermout te koken, moet een persoon de instructies op de verpakking volgen. Meestal moeten mensen eerst melk of water aan de kook brengen, daarna haver toevoegen en vervolgens de kookwarmte verlagen tot een mediumstand. Daarna laten mensen de haver tien à twintig minuten sudderen; voor havergrutten is vijftig tot zestig minuten suddertijd nodig. Tot slot kunnen mensen extra optionele ingrediënten toevoegen, zoals specerijen of zoetstoffen, en dit roeren in de substantie.

Voordelen voor gezondheid

Antioxidanten verstrekken

Havermout bevat veel antioxidanten, met name polyfenolen. Deze plantaardige verbindingen zijn rijk aan avenanthramiden, een type antioxidant dat bijna uitsluitend aanwezig is in haver. Avenanthramiden verbeteren de bloedstroom, verhogen de productie van salpeterzuur (wat zorgt voor een lagere bloeddruk) en verminderen ontsteking en jeuk.

Cholesterolgehalte verbeteren

Havermout verlaagt het totale cholesterolgehalte als mensen drie gram of meer bètaglucaan per dag gebruiken. Deze stof, die aanwezig is in havermout, vermindert lipoproteïnecholesterol met lage dichtheid (slechte cholesterol), maar heeft geen invloed op lipoproteïnecholesterol met een hoge dichtheid (goede cholesterol).

Constipatie verlichten

Constipatie is een veelvoorkomend gastro-intestinaal probleem dat bijna iedereen op een bepaald moment in het leven treft. De vezels in havermout helpen om afval in het maagdarmkanaal in beweging te houden, wat constipatie verlicht of voorkomt.

Gewicht beheren

Havermout bevat weinig calorieën maar zit boordevol voedingsstoffen. Hierdoor krijgt het lichaam voldoende voedingsstoffen. Daarnaast helpt dit voedingsmiddel om gewicht te verliezen of een gezond gewicht te behouden. Havermout is namelijk rijk aan oplosbare vezels, waardoor mensen zich snel verzadigd voelen na het eten van havermout. Dit kan leiden tot kleinere porties van andere maaltijden, wat helpt bij het beheren van het gewicht.

Gezonde bacteriën in het spijsverteringskanaal bevorderen

Het bètaglucaan in havermout vormt een gelachtige substantie wanneer het zich vermengt met water. Deze oplossing bedekt de maag en het spijsverteringskanaal, voedt goede bacteriën in de darm, verhoogt hun groeisnelheid en draagt bij aan de darmgezondheid.

Huidgezondheid verbeteren

Haver en havermout bieden een arsenaal aan voordelen voor de huid (huidgezondheid). Ten eerste bevat haver vitamine E, zink en silica, een goede combinatie voor een sterke, eczeemvrije huid. Bij het toepassen van havermout op de huid vermindert het irritatie en jeuk.

Immuunsysteem versterken

De bètaglutenvezels in havermout helpen neutrofielen sneller functioneren, zodat ze efficiënter naar de plek van een infectie gaan en de bacteriën daar bestrijden.

Insulinerespons verbeteren en bloedsuikerspiegel verlagen

Havermout bevat de oplosbare vezel bètaglucaan, die helpt de insulinerespons te verbeteren en mogelijk ook de bloedsuikerspiegel te verlagen. Mensen met diabetes mellitus type 2 ervaren beter gereguleerde bloedsuikerspiegels door het opnemen van havermout in hun voeding. Ze moeten echter geen extra suiker aan het gerecht toevoegen. De effecten van havermout bij mensen met diabetes mellitus type 1 zijn nog niet volledig gekend; verder onderzoek is nodig.

Risico op astma verlagen

Astma is een veelvoorkomende aandoening die zich vaak tijdens de kindertijd ontwikkelt. Het lijkt erop dat bepaalde voedingsmiddelen het risico op astma kunnen verminderen. Kinderen die haver eten als een van hun eerste voedingsmiddelen, ontwikkelen minder snel astma op de leeftijd van vijf jaar. Andere voedingsmiddelen die het risico op astma verminderen zijn onder andere eieren, gerstgranen, rogge, tarwe en vis.

Tips voor aankoop van ontbijtvoeding

Instant-havermout is meestal snel klaar (met een korte kooktijd), maar is vaak sterk verwerkt. Instant-havermout bevat vaak toegevoegde suikers en conserveermiddelen en is daarom een minder gezonde keuze. Het is beter om havermout te kiezen die minimaal is verwerkt en geen of weinig toegevoegde suikers bevat.

Havermout en hartgezondheid

Havermout speelt een rol in het bevorderen van een gezonde hartfunctie. Studies tonen aan dat regelmatig consumeren van havermout kan bijdragen aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. De oplosbare vezels in havermout helpen niet alleen het cholesterolgehalte te verlagen, maar kunnen ook de bloeddruk verbeteren en de algehele gezondheid van het hart ondersteunen.

Havermout en mentale gezondheid

Er zijn aanwijzingen dat havermout ook een positieve invloed kan hebben op de mentale gezondheid. Het eten van havermout kan bijdragen aan een betere stemming en cognitieve functie door de stabilisatie van de bloedsuikerspiegel en de invloed van de voedingsstoffen op de hersenen. De complexe koolhydraten in havermout zorgen voor een langdurige energievoorziening, wat kan helpen bij het beheersen van stemmingswisselingen en vermoeidheid.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfood: HavermoutHavermout staat bekend als een gezond begin van de dag. Het is lekker, makkelijk en supergezond. Je kunt het verwerken i…
Hoe gezond is havermout?Een gezond ontbijt is voor iedereen van ons een must. Het is zonder twijfel één van de belangrijkste maaltijden van de d…
Voordelen van vezelrijk voedselDe voordelen voor de gezondheid van vezelrijk voedsel zijn legio. Het eten van een menu dat rij is aan vezels doet veel…
Goedkoop superfood; haver en havermoutHavermoutpap werd vroeger heel veel gegeten. Het wordt gemaakt van haver. Het voedde goed en er zitten veel goede stoffe…

Spaghettipompoen: voordelen voor de gezondheidSpaghettipompoen: voordelen voor de gezondheidSpaghettipompoen is een lekkere wintergroente en staat bekend om haar nootachtige smaak. De spaghettipompoen is familie…
Koolrabi: voordelen voor de gezondheidKoolrabi: voordelen voor de gezondheidDe wetenschappelijke naam van de koolrabi is Brassica oleracea var. Gongylodes. Gekookte koolrabi lijkt qua smaak op blo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Iha31, Pixabay
  • Geraadpleegd op 15 januari 2019:
  • 22 Best Benefits Of Oats For Skin, Hair, And Health, https://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-oats/#gref
  • 7 Reasons Why Oatmeal Should Be Your Favorite Superfood, https://www.tasteofhome.com/article/health-benefits-of-oatmeal/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • OATMEAL SEASON IS BACK: HERE ARE 8 REASONS TO REVIVE YOUR LOVE FOR THE OG HEALTHY BREAKFAST, https://www.wellandgood.com/good-food/benefits-of-oatmeal/
  • What are the benefits of oatmeal?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324176.php
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.