Havermout: Voordelen voor de gezondheid van ontbijtvoeding

Havermout: Voordelen voor de gezondheid van ontbijtvoeding Veel mensen eten als ontbijt graag havermout. Deze populaire ontbijtvoeding bestaat uit haver en een vloeistof, zoals water, koemelk of melk op basis van planten. Haver is een zeer voedzaam volkoren voedingsmiddel en daarom is een aantal gezondheidsvoordelen gekoppeld aan het consumeren van havermout. Deze ontbijtvoeding brengt bijvoorbeeld gewichtsverlies, een verminderd risico op hartaandoeningen en een lagere bloedsuikerspiegel met zich mee. Mensen kopen best een havermoutsoort die minder verwerkt is en geen of slechts beperkte toegevoegde suikers aan boord heeft.

Voedingsstoffen van havermout

Havermout is een voedingsrijk voedsel dat veel vitaminen en mineralen bevat.

Havermout bevat:

Bereiding van voedingsmiddel

Havermout is verkrijgbaar in verschillende variëteiten, waaronder:
 • geplet
 • gerold: De havermout wordt eerst gestoomd en daarna geplet.
 • havergrutten
 • staal-gesneden

Havergrutten nemen het langst om te koken, omdat het hele haver bevat. Staal-gesneden, geplette en gerolde haver kost minder voorbereidingstijd. Normaal gesproken kunnen mensen havermout klaarmaken door de haver te koken in koemelk, plantaardige melk of water, tenzij er iets anders op de verpakking staat. De bereidingstijden variëren van tien tot zestig minuten. Om havermout te koken, moet een persoon de instructies op de verpakking volgen. Meestal moeten mensen eerst melk of water aan de kook brengen, daarna haver toevoegen en vervolgens het de kookwarmte minderen tot een mediumstand. Daarna laten mensen de haver tien à twintig minuten sudderen; voor havergrutten is wel vijftig tot zestig minuten suddertijd nodig. Tot slot kunnen mensen extra optionele ingrediënten toevoegen, zoals specerijen of zoetstoffen, en dit roeren in de substantie.

Voordelen voor gezondheid

Antioxidanten verstrekken

Havermout bevat veel antioxidanten en dan vooral polyfenolen. Dit zijn plantaardige verbindingen die rijk zijn aan avenanthramiden. Avenanthramiden zijn een type antioxidant dat bijna uitsluitend aanwezig is in haver. Avenanthramiden verbeteren de bloedstroom, verhogen de productie van salpeterzuur (die zorgt voor een lagere bloeddruk) en vermindert ontsteking en jeuk.

Cholesterolgehalte verbeteren

Havermout verlaagt het totale cholesterolgehalte als mensen drie gram of meer bètaglucaan per dag gebruiken. Deze stof, die aanwezig is in havermout, vermindert lipoproteïnecholesterol met lage dichtheid (slechte cholesterol), maar dit heeft geen invloed op lipoproteïnecholesterol met een hoge dichtheid (goede cholesterol).

Constipatie verlichten

Constipatie is een veel voorkomend gastro-intestinaal probleem dat bijna iedereen op een bepaald moment in het leven treft. De vezels in havermout helpen om afval in het maagdarmkanaal in beweging te houden, wat constipatie verlicht of voorkomt.

Gewicht beheren

Havermout bevat weinig calorieën maar zit toch boordevol voedingsstoffen. Hierdoor krijgt het lichaam voldoende voedingsstoffen. Daarnaast helpt dit voedingsmiddel ook om gewicht te verliezen of een gezond gewicht te behouden. Havermout is namelijk rijk aan oplosbare vezels, dus mensen voelen zich snel verzadigd na het eten van havermout. Hierdoor gaan mensen kleinere porties van andere maaltijden eten wat dus helpt bij het beheren van het gewicht.

Gezonde bacteriën in het spijsverteringskanaal bevorderen

Het bètaglucaan in havermout vormt een gelachtige substantie wanneer het zich vermengt met water. Deze oplossing bedekt de maag en het spijsverteringskanaal. Deze laag voedt goede bacteriën in de darm, die hun groeisnelheid verhogen en bijdragen aan de darmgezondheid.

Huidgezondheid verbeteren

Haver en havermout bieden een arsenaal aan voordelen voor de huid (huidgezondheid). Ten eerste bevat haver vitamine E, zink en silica, een goede combinatie voor een sterke, eczeemvrije huid. Bij het toepassen van havermout op de huid, vermindert irritatie en jeuk.

Immuunsysteem versterken

De bètaglutenvezels helpt neutrofielen. Ze gaan namelijk sneller functioneren om naar de plek van een infectie te gaan en de bacteriën daar te bestrijden.

Insulinerespons verbeteren en bloedsuikerspiegel verlagen

Havermout bevat de oplosbare vezel bètaglucaan die helpt de insulinerespons te verbeteren en mogelijk ook de bloedsuikerspiegel verlaagt. Mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) type 2 krijgen beter gereguleerde bloedsuikerspiegels door het opnemen van havermout in de voeding. Wel mogen ze dan geen extra suiker aan het gerecht toevoegen. De effecten van havermout in de voeding bij mensen met diabetes mellitus type 1 zijn nog niet gekend anno oktober 2020; meer onderzoek is nog nodig rond dit thema.

Risico op astma verlagen

Astma (chronische ontsteking van luchtwegen in de longen) is een veelvoorkomende aandoening die zich vaak tijdens de kindertijd ontwikkelt. Mogelijk zijn specifieke voedingsmiddelen een risicofactor voor de ontwikkeling van astma, terwijl andere voedingsmiddelen het risico op astma verminderen. Kinderen die haver eten als één van hun eerste voedingsmiddelen, ontwikkelen minder snel astma op de leeftijd van vijf jaar. Andere voedingsmiddelen die het risico op astma verminderen, zijn onder andere eieren, gerstgranen, rogge, tarwe en vis.

Tips voor aankoop van ontbijtvoeding

Instant-havermout is meestal heel snel klaar (korte kooktijd), maar deze zijn ook het meest verwerkt. Instant-havermout bevat vaak toegevoegde suikers en conserveermiddelen en is daarom een minder gezonde aankoopkeuze.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfood: HavermoutHavermout staat bekend als een gezond begin van de dag. Het is lekker, makkelijk en supergezond. Je kunt het verwerken i…
Hoe gezond is havermout?Een gezond ontbijt is voor iedereen van ons een must. Het is zonder twijfel één van de belangrijkste maaltijden van de d…
Voordelen van vezelrijk voedselDe voordelen voor de gezondheid van vezelrijk voedsel zijn legio. Het eten van een menu dat rij is aan vezels doet veel…
Goedkoop superfood; haver en havermoutHavermoutpap werd vroeger heel veel gegeten. Het wordt gemaakt van haver. Het voedde goed en er zitten veel goede stoffe…

Spaghettipompoen: voordelen voor de gezondheidSpaghettipompoen: voordelen voor de gezondheidSpaghettipompoen is een lekkere wintergroente en staat bekend om haar nootachtige smaak. De spaghettipompoen is familie…
Koolrabi: voordelen voor de gezondheidKoolrabi: voordelen voor de gezondheidDe wetenschappelijke naam van de koolrabi is Brassica oleracea var. Gongylodes. Gekookte koolrabi lijkt qua smaak op blo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Iha31, Pixabay
 • Geraadpleegd op 15 januari 2019:
 • 22 Best Benefits Of Oats For Skin, Hair, And Health, https://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-oats/#gref
 • 7 Reasons Why Oatmeal Should Be Your Favorite Superfood, https://www.tasteofhome.com/article/health-benefits-of-oatmeal/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • OATMEAL SEASON IS BACK: HERE ARE 8 REASONS TO REVIVE YOUR LOVE FOR THE OG HEALTHY BREAKFAST, https://www.wellandgood.com/good-food/benefits-of-oatmeal/
 • What are the benefits of oatmeal?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/324176.php
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.