Slechte bloedcirculatie (bloedsomloop) verbeteren

Slechte bloedcirculatie (bloedsomloop) verbeteren Het lichaam heeft zuurstofrijk bloed nodig om goed te functioneren. Dit zuurstofrijke bloed wordt door het lichaam getransporteerd via de bloedsomloop. De bloedsomloop zorgt er niet alleen voor dat cellen van voldoende zuurstof worden voorzien, maar ook voor de aanvoer van voedingsstoffen, hormonen en andere essentiële componenten. Een gezonde bloedsomloop is cruciaal; een verminderde bloedcirculatie kan namelijk leiden tot schade aan weefsels en organen, en kan ernstige, levensbedreigende complicaties met zich meebrengen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de bloedstroom te verbeteren. Deze tips zijn onderverdeeld in adviezen over beweging, houding, voeding, en drank. Daarnaast zijn er specifieke apparaten en kruiden beschikbaar die de bloedcirculatie kunnen bevorderen.

Beweging en houding: Verbetering van de bloedsomloop

Een slechte houding kan de bloedcirculatie belemmeren. Zorg ervoor dat je regelmatig beweegt en een goede houding aanhoudt, vooral als je veel zit.

Benenen verhogen

Het verhogen van de benen helpt om de effecten van de zwaartekracht tegen te gaan. Door de benen hoger dan het hart te plaatsen, wordt de druk op de beenaderen verminderd. Dit kan leiden tot een afname van de druk op de bloedvaten en helpt bij het verminderen van gezwollen voeten en benen. Probeer deze positie enkele keren per dag aan te nemen, telkens gedurende ongeveer twintig minuten.

Beweging is cruciaal voor een gezonde bloedcirculatie. / Bron: Skeeze, PixabayBeweging is cruciaal voor een gezonde bloedcirculatie. / Bron: Skeeze, Pixabay

Beweging

Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor een gezonde bloedsomloop. Een actieve levensstijl bevordert de werking van het hart en helpt de bloedcirculatie te verbeteren. Dit hoeft niet altijd intensieve inspanning te zijn. Matige oefeningen zoals wandelen, huishoudelijke taken, zwemmen, of andere lichte sportactiviteiten zijn vaak al voldoende. Binnen enkele weken kunnen aanzienlijke verbeteringen in de bloedcirculatie merkbaar zijn.

Houding

Een slechte houding kan bijdragen aan een verminderde bloedstroom. Veel mensen zitten lange tijd in dezelfde houding, bijvoorbeeld achter een bureau. Het is aanbevolen om minstens elk uur even op te staan en te bewegen. Een dagelijkse oefening om de houding te verbeteren is rechtop zitten met de voeten plat op de grond en de handen op de dijen rustend. Houd de schouders naar achteren en de borst naar voren, en kijk recht vooruit.

Hydrotherapie

Hydrotherapie, oftewel behandeling met water, kan de bloedsomloop aanzienlijk verbeteren. Warm water, zoals in een douche of bad, helpt om gespannen spieren te ontspannen en de bloedvaten te verwijden, wat de bloedcirculatie bevordert. Koud water daarentegen stuurt bloed naar de interne organen. Een afwisseling van warme en koude douches kan bij veel mensen de bloedcirculatie verbeteren.

Manuele lymfedrainagetherapie

Manuele lymfedrainagetherapie is een specifieke vorm van massage die helpt bij het draineren van gezwollen lymfeklieren. Deze therapie bevordert de lymfestroom en helpt bij het verspreiden van afweercellen door het lichaam, wat essentieel is voor het bestrijden van infecties. Daarnaast kan het helpen bij het verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam en het verminderen van stress.

Massage

Een gewone massage kan de bloedcirculatie op een vergelijkbare manier stimuleren. Het bevordert de perifere vaatfunctie na inspanning. De massage moet altijd in de richting van het hart worden uitgevoerd om de lymfestroom en de veneuze bloedcirculatie te ondersteunen. Zorg ervoor dat de masserende bewegingen stevig maar zacht zijn.

Op- en neergaande bewegingen

Bewegingen zoals springen op een trampoline zijn bijzonder effectief voor de bloedcirculatie. Het op en neer bewegen helpt om het bloed omhoog naar het hart te duwen. Dit soort bewegingen kan het beste dagelijks gedurende een halfuur worden uitgevoerd, ongeveer vijf dagen per week.

Omgevingsfactoren en levensstijl: Verbetering van de bloedsomloop

Ademhaling

Een gezonde ademhaling is cruciaal voor een goede bloedsomloop. De longen spelen een essentiële rol in de zuurstoftoevoer naar het bloed. Het is daarom belangrijk om diep en rustig te ademen om een goede bloedstroom te bevorderen en de lymfestroom te verbeteren.

Droge huid borstelen

Door de huid krachtig te borstelen met een droge borstel kunnen dode huidcellen worden verwijderd, wat de bloedcirculatie kan bevorderen. Het borstelen stimuleert de bloedtoevoer naar de huid en helpt bij het verwijderen van afvalstoffen.

Kleding

Het dragen van steunkousen kan de bloedcirculatie verbeteren, vooral in de boog- en enkelgebieden van de voet. Strakke kleding daarentegen kan de bloedstroom belemmeren, dus het is raadzaam om te kiezen voor losse, comfortabele kleding.

Stoppen met roken is essentieel voor een goede bloedcirculatie. / Bron: Geralt, PixabayStoppen met roken is essentieel voor een goede bloedcirculatie. / Bron: Geralt, Pixabay

Stoppen met roken

Stoppen met roken is cruciaal voor het verbeteren van de bloedcirculatie. Roken verhoogt de bloeddruk, vernauwt de bloedvaten door vasoconstrictie, en maakt het bloed kleveriger, wat het risico op bloedstolsels verhoogt. Dit alles vermindert de bloedtoevoer naar de ledematen.

Stress

Stress kan de bloedsomloop verslechteren. Lachen helpt de spieren te ontspannen en bevordert de bloedcirculatie. Andere technieken zoals meditatie, yoga, en luisteren naar muziek kunnen ook helpen om stress te verminderen en de bloedsomloop te verbeteren.

Warmte in de winter

In de winter is het belangrijk om warm te blijven. Koude kan de bloedvaten doen samentrekken, wat de bloedstroom naar de vingers en tenen belemmert. Door warm te blijven en te blijven bewegen, kan de bloedsomloop worden bevorderd.

Overmatig alcoholgebruik moet worden vermeden voor een goede bloedsomloop. / Bron: Jarmoluk, PixabayOvermatig alcoholgebruik moet worden vermeden voor een goede bloedsomloop. / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Voeding en drank: Verbetering van de bloedsomloop

Alcoholgebruik

Matige alcoholconsumptie kan de bloedcirculatie bevorderen. Dit betekent dat een volwassen persoon maximaal één glas alcohol per dag kan drinken. Alcoholmisbruik leidt echter tot verharding van de bloedvaten, wat atherosclerose (slagaderverkalking) kan veroorzaken. Overmatige alcoholconsumptie verhoogt ook de bloeddruk en veroorzaakt uitdroging.

Cafeïne

Hoewel grote hoeveelheden cafeïne schadelijk kunnen zijn voor de bloedcirculatie en uitdroging kunnen veroorzaken, kan een matige inname van cafeïne, zoals die in koffie en energiedranken, wel gunstig zijn voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten.

Cayenne

Cayennepeper bevat capsaïcine, een stof die de bloedcirculatie bevordert. Capsaïcine helpt bij het versterken van de slagaders en haarvaten en vermindert symptomen van een slechte bloedcirculatie, zoals pijn, hoofdpijn, koude voeten, en tintelingen in de benen.

Donkere chocolade

Donkere chocolade bevat veel cacao, wat gunstig is voor de bloedcirculatie. De flavanolen in donkere chocolade verbeteren de bloeddoorstroming door de bekleding van de slagaders te stimuleren en de vorming van stikstofoxide te bevorderen, waardoor de bloedvaten verwijden.

Fruit

Citrusvruchten zoals sinaasappels zijn rijk aan vitamine C, wat helpt de wanden van de bloedvaten te versterken en het bloed te verdunnen, wat de bloedstroom bevordert. Watermeloen, rijk aan lycopeen, en gojibessen, bekend om hun hoge vezelgehalte, verbeteren ook de bloedcirculatie.

Groene thee

Groene thee bevat antioxidanten die de bloedsomloop verbeteren door de bloedvaten te verwijden. Twee tot drie kopjes groene thee per dag worden aanbevolen.

Kruiden

Kruiden zoals knoflook, gember, cayennepeper en ginkgo biloba kunnen de bloedcirculatie bevorderen. Ze stimuleren het hart en de haarvaten en verstevigen de slagaders. Ginkgo biloba is ook nuttig voor de geheugenfunctie door een betere bloedcirculatie naar de hersenen te bevorderen.

Noten

Noten, zoals walnoten en ruwe amandelen, zijn bijzonder goed voor de bloedcirculatie. Ze bevatten vitamine A, B, C, en E, evenals magnesium en ijzer, die allemaal bijdragen aan een betere bloeddoorstroming.

Water drinken

Voldoende water drinken is cruciaal voor een goede bloedsomloop. Het bloedvolume bestaat voor een groot deel uit water, en voldoende hydratatie helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam. Streef naar minimaal acht glazen water per dag.

Zaden

Zaden zoals pompoen en chia zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, die allemaal bijdragen aan een gezonde bloedcirculatie. Ze kunnen eenvoudig worden toegevoegd aan salades en andere voedingsmiddelen.

Zoutinname

Een hoge zoutinname kan de bloeddruk verhogen en de bloedcirculatie negatief beïnvloeden door de slagaders te verharden. Het is belangrijk om zowel de hoeveelheid zout die je zelf aan voedingsmiddelen toevoegt in de gaten te houden als de zoutinhoud van voorverpakte voedingsmiddelen te controleren.

Aanvullende tips

Warmtetherapie: Een warm bad of een warme douche kan de bloedvaten verwijden en de circulatie verbeteren.
Koude therapie: Afwisselend warme en koude douches kunnen de bloedvaten versterken.
Massage: Massage kan helpen om gespannen spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te stimuleren.
Compressietherapie: Het dragen van compressiekousen kan de bloedcirculatie in de benen verbeteren, vooral bij mensen met spataderen.

Wanneer naar de dokter?

Bij aanhoudende klachten zoals pijn in de benen, koude handen en voeten, zwellingen, of veranderingen in de kleur van de huid, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Deze klachten kunnen wijzen op een onderliggende medische aandoening.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedcirculatie stimuleren met een bloedsomloopverbeteraarBloedcirculatie stimuleren met een bloedsomloopverbeteraarAls je last hebt van een slechte bloedcirculatie dan kan dit samengaan met vervelende symptomen zoals pijnlijke benen, g…
Het koud hebben: oorzaken en remediesHet koud hebben: oorzaken en remediesDe één heeft het sneller koud dan de ander en soms ben je zo door en door koud dat het lijkt of je niet meer warm wordt.…
Geven van borstvoeding bij baby'sGeven van borstvoeding bij baby'sAls je net een kindje hebt gekregen, dan wil je er zo goed mogelijk voor zorgen. Het is dan ook belangrijk dat het kind…
Zware benen? Oorzaken & tips voor betere bloedcirculatieZware benen? Oorzaken & tips voor betere bloedcirculatieJe kent het gevoel wel: eindelijk is het zomer en wil je van het mooie weer gaan genieten, maar dan duiken die vervelend…

Eenzijdig (unilateraal) gehoorverlies: OorzakenEenzijdig (unilateraal) gehoorverlies: OorzakenUnilateraal gehoorverlies staat voor mild gehoorverlies tot zelfs volledige doofheid in één oor. Dit symptoom treedt op…
Bradypneu: Langzame ademhaling (traag ademen)Bradypneu: Langzame ademhaling (traag ademen)Bij bradypneu, een vertraagde ademhaling, maakt een persoon ouder dan twaalf jaar minder dan twaalf ademhalingen per min…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 29 mei 2017:
  • Alcohol (bier, wijn en sterke drank), http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspx
  • Geraadpleegd op 26 mei 2017:
  • 16 easy natural remedies that improve blood circulation
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Here Are Some Treatments For Poor Circulation, http://www.poorcirculation.org/improve-poor-circulation.html
  • How to improve blood circulation?, http://www.well-beingsecrets.com/how-to-improve-blood-circulation/
  • How to improve blood circulation, http://www.top10homeremedies.com/how-to/improve-blood-circulation.html
  • http://www.naturallivingideas.com/16-easy-natural-remedies-that-improve-blood-circulation/
  • Improve blood circulation naturally, http: //www.healthyandnaturalworld.com/improve-blood-circulation-naturally/
  • Improve blood circulation, http://www.top10homeremedies.com/how-to/improve-blood-circulation.html
  • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 26-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.