Slechte bloedcirculatie (bloedsomloop) verbeteren

Slechte bloedcirculatie (bloedsomloop) verbeteren Het lichaam heeft zuurstofrijk bloed nodig, dat het krijgt dankzij de bloedsomloop. Hierdoor krijgen cellen in het lichaam voldoende zuurstof om goed te functioneren. Het transport van voedingsstoffen, hormonen en andere belangrijke componenten verloopt ook via de bloedstroom. De bloedsomloop moet normaal werken, want anders treedt schade op aan de weefsels en organen wat levensbedreigende complicaties met zich meebrengt. Enkele tips zijn voorhanden om de bloedstroom en bijgevolg de gezondheid en het welzijn te verbeteren. Dit gebeurt met enkele adviezen rond beweging, houding, voeding en drank. Ook met enkele andere tips verbetert de bloeddoorstroming. Tot slot zijn diverse apparaten en kruiden op de markt om de bloedcirculatie te stimuleren.

Beweging en houding & slechte bloedsomloop verbeteren

Benen verhogen

Het verhogen van de benen is nuttig om de gevolgen van de zwaartekracht tegen te gaan. De druk op de beenaderen vermindert hierdoor, wat resulteert in minder druk op de bloedvaten. Deze tip helpt tevens voor het verminderen van gezwollen voeten en benen. De benen bevinden zich best tot boven het hartniveau om de circulatie te verbeteren. Doe dit enkele keren per dag en dit telkens twintig minuten per keer.

Bewegen is goed voor de bloedcirculatie / Bron: Skeeze, PixabayBewegen is goed voor de bloedcirculatie / Bron: Skeeze, Pixabay

Beweging

Een actief leven is goed voor de gezondheid van het hart, en dit is op zijn beurt belangrijk voor een gezonde bloedsomloop. Grote fysieke inspanningen zijn niet nodig. Matige inspanningen zijn namelijk reeds voldoende om de hartspieren goed te laten werken. Enkele voorbeelden hiervan zijn wandelen, aan of in het huis werken, zwemmen of andere niet al te vermoeiende sporten. Zelfs na enkele weken tijd treden vaak reeds grote veranderingen op in de bloedcirculatie.

Houding

Een slechte houding is een risicofactor voor een slechte bloedstroom. Vele mensen zitten te lang in eenzelfde positie (bijvoorbeeld achter een bureau). Ten minste elk uur is daarom een pauze van minimaal één minuut nodig om letterlijk de benen te strekken. Een dagelijks te herhalen oefening bestaat uit rechtop zitten, de voeten plat op de grond plaatsen en de handen op de dijen laten rusten. Hierbij zijn de schouders naar achteren en de borst buitenwaarts geplaatst en kijkt de persoon recht voor zich uit.

Hydrotherapie

Hydrotherapie is de medische term voor "behandeling via water". Het gebruik van warm water uit een douche of bad is gekend voor het verbeteren van de bloedsomloop. Warmte vermindert immers gespannen spieren en helpt de doorbloeding, waardoor meer zuurstof door de bloedvaten komt. Hydrotherapie verwijdt de bloedvaten, waardoor de circulatie verbetert. Koud water stuurt bloed naar de interne organen, terwijl warm water het bloed juist uit de organen haalt. Een combinatie van warme en koude verbetert bij velen de algemene doorbloeding.

Manuele lymfedrainagetherapie

Manuele lymfedrainagetherapie is een vorm van massage waarmee het mogelijk is om gezwollen lymfeklieren te draineren (ontstoppen, afvoeren) zodat de bloedstroom verbetert. De lymfestroom vergroot hierdoor, wat op zijn beurt helpt bij het verspreiden van afweercellen in het lichaam. Afweercellen zijn nodig om een infectie te bestrijden. Daarnaast is het met een goede lymfestroom mogelijk mogelijk om giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Stress vermindert ook bij deze massagevorm.

Massage

Een gewone massage stimuleert de bloedsomloop op een vergelijkbare manier. Dit verbetert de perifere vaatfunctie na inspanning. Een massage gebeurt steeds in de richting van het hart, want dit bevordert de lymfestroom en de doorstroming van veneus bloed. Masserende bewegingen zijn stevig maar toch zacht.

Op- en neergaande bewegingen

Op- en neergaande bewegingen, zoals springen op een trampoline, zijn bijzonder nuttig voor de bloedcirculatie. Het springen helpt bij de zwaartekracht en duwt bloed omhoog naar het hart. Deze bewegingen gebeuren het best telkens een halfuur per keer en dit ongeveer vijf dagen per week.

Omgevingsfactoren en levensstijl & minder goede bloedstroom verbeteren

Ademhalen

Een goede longgezondheid is belangrijk voor een gezonde bloedsomloop. De longen spelen namelijk een essentiële rol in de zuurstoftoevoer naar het bloed. Het is bijgevolg aanbevolen om diep te ademen zodat de bloedstroom goed op gang komt en de lymfestroom verbetert.

Droge huid borstelen

Door krachtig de huid te borstelen met een gewone droge borstel, is het mogelijk om dode huidcellen te verwijderen. Dit zou de bloedcirculatie verbeteren. Het borstelen stimuleert de huid om de bloedtoevoer naar de huid te bevorderen en tevens het afval te verwijderen.

Kledij

Steunkousen verbeteren de bloedcirculatie. Deze zijn vooral gericht op de boog- en enkelgebieden van de voet. Andere kledingsoorten remmen juist de bloedstroom en zijn afgeraden, zoals erg strakke kleding.

Stoppen met roken is nodig om de bloedcirculatie op peil te brengen / Bron: Geralt, PixabayStoppen met roken is nodig om de bloedcirculatie op peil te brengen / Bron: Geralt, Pixabay

Stoppen met roken

Stoppen met roken is nodig om de bloeddoorstroming weer op peil te brengen. Roken verhoogt de bloeddruk, vernauwt de bloedvaten (vasoconstrictie) en maakt het bloed kleveriger waardoor het risico op het ontstaan van bloedstolsels verhoogt. Roken vermindert bijgevolg de bloedtoevoer naar de ledematen.

Stress

Stress verslechtert de bloedsomloop. Lachen is daarom nodig om de spieren te ontspannen; dit verhoogt tevens het doorstromen van het bloed. Meditatie, yoga of luisteren naar muziek zijn ook enkele rustgevende activiteiten waardoor mensen vrolijker worden en stress verdwijnt.

Warmte in de winter

Warm blijven is nodig in de winter. Bij de blootstelling aan koude zijn de vingers en tenen meestal eerst aangetast. Dit komt omdat deze gebieden zich het verst van de bloedsomloop bevinden. Koude zorgt ervoor dat de bloedvaten samentrekken, wat de bloedstroom remt. Warm blijven helpt het lichaam dus om het bloed in circulatie te houden. Bewegen is tot slot aanbevolen bij koude.

Overmatig alcoholgebruik moet men best vermijden / Bron: Jarmoluk, PixabayOvermatig alcoholgebruik moet men best vermijden / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Voeding en drank & verminderde bloedcirculatie weer op peil brengen

Alcoholgebruik

Matige hoeveelheden alcohol zijn gunstig voor de bloedstroom. Dit houdt in dat een volwassen persoon maximaal één glas alcohol per dag mag drinken. Alcoholmisbruik leidt namelijk tot een verharding van de bloedvaten, hetgeen resulteert in atherosclerose (slagaderverkalking). Overmatig alcoholgebruik verhoogt tevens de bloeddruk en leidt tot uitdroging.

Cafeïne

Grote hoeveelheden cafeïne zijn nefast voor de bloedcirculatie en tevens ontstaat hierdoor sneller uitdroging (dehydratie). Cafeïne is niet enkel te vinden in koffie, maar ook in energiedranken. Matige hoeveelheden cafeïne zijn echter wel goed voor de gezondheid van het hart en de bloedvaten.

Cayenne

Cayenne is een pittige pepersoort die de stof capsaïcine bevat. Deze stof is draagt bij aan een goede doorstroming van het bloed. Daarnaast versterkt capsaïcine de slagaders en haarvaten. Capsaïcine vermindert tevens de symptomen van een slechte bloeddoorstroming zoals pijn, hoofdpijn, koude voeten en tintelingen in de benen.

Donkere chocolade

Donkere chocolade bevat een grote hoeveelheid cacao en dit is goed voor de bloedsomloop. Pure chocolade verbetert de bloeddoorstroming in de benen. Vooral de stof flavanolen die zich in donkere chocolade bevindt, stimuleert de bekleding van de slagaders waardoor de vorming van stikstofoxide tot stand komt, zodat de bloedvaten verwijden.

Fruit

Citrusvruchten zoals sinaasappels bevatten grote hoeveelheden vitamine C. Deze versterken de wanden van de kleinste bloedvaten en fungeren als een natuurlijke bloedverdunner zodat het bloed vlot kan stromen doorheen het lichaam. Gojibessen, die eruit zien als rozijnen, staan ook bekend voor het verbeteren van de bloedcirculatie door hun hoge vezelgehalte. watermeloen is rijk aan lycopeen, en dat staat ook bekend als een stof die de doorbloeding verbetert.

Groene thee

Groene thee is rijk aan antioxidanten en verbetert de bloedsomloop door het verwijden van de bloedvaten. Twee à drie kopjes groene thee per dag zijn aanbevolen.

Kruiden

Kruiden zoals knoflook, gember, cayennepeper en ginkgo biloba helpen bij een gezonde bloedsomloop. Ze stimuleren het hart en de haarvaten en verstevigen de slagaders. Cayenne mag ook uitwendig toegepast worden, zoals via een crème of doordrenkt in een olie. Ginkgo verbetert de geheugenfunctie doordat dit zorgt voor een betere bloedcirculatie naar de hersenen.

Noten

Noten en dan vooral walnoten en ruwe amandelen, zijn uitstekend voor de gezondheid en de bloedcirculatie. Verschillende soorten noten zijn rijk aan vitamine A, B, C, en E en bevatten magnesium en ijzer. Deze zorgen allen voor een betere doorbloeding.

Water drinken

De bloedstroom verbetert zienderogen door het drinken van veel water. Het bloedvolume bestaat voor een groot deel uit water, dus door voldoende water te drinken, is het mogelijk om gifstoffen uit het lichaam weg te krijgen. Minimaal acht glazen water per dag zijn nodig.

Zaden

Zaden zijn eveneens zeer gezond om voldoende vezels, vitaminen en mineralen in het lichaam om te nemen wat nodig is om een slechte bloedstroom te voorkomen. Populaire zaden zijn bijvoorbeeld pompoen en chia; deze zijn erg lekker in een salade of in andere voedingsmiddelen.

Zoutinname

Een grote inname van zout verhoogt de bloeddruk. Daarnaast heeft zout een negatieve invloed op de bloedsomloop, omdat het de slagaders doet verharden. Uiteraard is het goed om zelf een oogje in het zeil te houden wat betreft het toevoegen van zout aan voedingsmiddelen, maar het is ook aanbevolen om de inhoud van voorverpakte voedingsmiddelen in de gaten te houden, omdat hierin vaak een grote hoeveelheid zout aanwezig is.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedcirculatie stimuleren met een bloedsomloopverbeteraarBloedcirculatie stimuleren met een bloedsomloopverbeteraarAls je last hebt van een slechte bloedcirculatie dan kan dit samengaan met vervelende symptomen zoals pijnlijke benen, g…
Het koud hebben: oorzaken en remediesHet koud hebben: oorzaken en remediesDe één heeft het sneller koud dan de ander en soms ben je zo door en door koud dat het lijkt of je niet meer warm wordt.…
Geven van borstvoeding bij baby'sGeven van borstvoeding bij baby'sAls je net een kindje hebt gekregen, dan wil je er zo goed mogelijk voor zorgen. Het is dan ook belangrijk dat het kind…
Zware benen? Oorzaken & tips voor betere bloedcirculatieZware benen? Oorzaken & tips voor betere bloedcirculatieJe kent het gevoel wel: eindelijk is het zomer en wil je van het mooie weer gaan genieten, maar dan duiken die vervelend…

Eenzijdig (unilateraal) gehoorverlies: OorzakenEenzijdig (unilateraal) gehoorverlies: OorzakenUnilateraal gehoorverlies staat voor mild gehoorverlies tot zelfs volledige doofheid in één oor. Dit symptoom treedt op…
Bradypneu: Langzame ademhaling (traag ademen)Bradypneu: Langzame ademhaling (traag ademen)Bij bradypneu, een vertraagde ademhaling, maakt een persoon ouder dan twaalf jaar minder dan twaalf ademhalingen per min…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 29 mei 2017:
  • Alcohol (bier, wijn en sterke drank), http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspx
  • Geraadpleegd op 26 mei 2017:
  • 16 easy natural remedies that improve blood circulation
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Here Are Some Treatments For Poor Circulation, http://www.poorcirculation.org/improve-poor-circulation.html
  • How to improve blood circulation?, http://www.well-beingsecrets.com/how-to-improve-blood-circulation/
  • How to improve blood circulation, http://www.top10homeremedies.com/how-to/improve-blood-circulation.html
  • http://www.naturallivingideas.com/16-easy-natural-remedies-that-improve-blood-circulation/
  • Improve blood circulation naturally, http: //www.healthyandnaturalworld.com/improve-blood-circulation-naturally/
  • Improve blood circulation, http://www.top10homeremedies.com/how-to/improve-blood-circulation.html
  • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Jarmoluk, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 14-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.