Het koud hebben: oorzaken en remedies

Het koud hebben: oorzaken en remedies De één heeft het sneller koud dan de ander en soms ben je zo door en door koud dat het lijkt of je niet meer warm wordt. Wat kan je dan het beste doen om toch weer op temperatuur te komen en hoe zorg je dat je het minder snel koud hebt? Kan naast kleding en voldoende beweging, voeding hierin een rol spelen? Wat je vooral niet moet doen wanneer je het vaak koud hebt is veel stil zitten en veel koffie of alcohol drinken en chocolade eten. Ook roken is niet aan te bevelen. Dit zorgt alleen maar voor een slechtere bloedcirculatie waardoor je het eerder koud krijgt. Maar wat moet je dan wel doen?

Koude voeten

Wanneer je koude voeten hebt, lijkt het wel of je niet meer warm wil worden. Het beste kan je dan je voeten wassen met lauw tot warm water of een warm voetenbadje nemen. Hierdoor komen je voeten op temperatuur en krijg je het vanzelf weer warm. Niet alleen koude voeten, maar ook bezwete voeten kunnen er voor zorgen dat je het erg koud krijgt. Zorg dus altijd voor goed ventilerende schoenen, ook in de winter.

Slechte circulatie

Wanneer je het altijd koud hebt, kan dit komen door een slechte bloedcirculatie. Voldoende beweging helpt om de bloedcirculatie op gang te houden. Eet ook op geregelde tijden. Dit houdt de spijsvertering aan de gang en ook hierdoor heb je het minder snel koud. Wat ook wel eens wil helpen is om 's avonds onder de douche je huid te masseren met een massageborstel of massagehandschoen. Eindig de douche altijd met koud water voor een betere doorbloeding. Natuurlijk is een echte massage ook een goede manier om de bloedcirculatie te verbeteren.

Warm drinken

Een warm kopje thee zorgt ook dat je het warmer krijgt. Er zijn verschillende theesoorten die extra helpen om snel weer warm te worden. Dit zijn onder andere thee met rozemarijn, sterrenmix, hibiscusthee en gemberthee. Ook een kopje kruidige soep doet het altijd goed om weer lekker op temperatuur te komen. Verder is het ook met koud weer belangrijk om voldoende te drinken.

Voeding waarvan je het warm krijgt

Ook de juiste voeding kan zorgen voor een betere doorbloeding en hierdoor meer warmte in je lijf. Welke voedingsstoffen kan je dan het beste tot je nemen?
  • Gember
  • Vitamine B en vitamine C
  • Pittige gerechten met scherpe kruiden zoals cayennepeper
  • Knoflook
  • Magnesium

Even in beweging

Van stil zitten krijg je het koud, dus zet even de muziek aan en dans door de kamer, doe wat rek en strekoefeningen of doe een spelletje op de WII of Xbox Kinect. Zo kan je de bloedcirculatie weer op gang brengen zonder dat je naar buiten moet. Even vijftien minuten in beweging en je hebt het weer lekker warm.

Kleding

Verder is het belangrijk om je te kleden naar de buitentemperatuur. Meerdere laagjes over elkaar zorgen dat je het sneller warm hebt. Draag zoveel mogelijk natuurlijke stoffen. Synthetische kleding houdt je veel minder warm. Zet ook de verwarming niet te hoog. Je went zo aan de hoge temperatuur, met als gevolg dat je het nog eerder koud krijgt. Bovendien zijn de grote temperatuurverschillen een aanslag op je lichaam.
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koude voeten voorkomenKoude voeten voorkomenKoude voeten, de een heeft er meer last van dan de ander. Als je voeten koud zijn krijg je ze vaak maar langzaam weer wa…
Tips voor mensen die niet goed tegen kou kunnenTips voor mensen die niet goed tegen kou kunnenSommige mensen houden gewoon niet van kou, anderen vinden het juist fijn. Het verschilt natuurlijk per persoon, maar ech…
Huismiddeltjes voor de koude wintermaandenHuismiddeltjes voor de koude wintermaandenNaast allerlei middelen die je kunt kopen in de drogisterij en de apotheker, zijn er ook allerlei huismiddeltjes uit “gr…

Tips voor een beter humeurTips voor een beter humeurEen slecht humeur is niet alleen erg vervelend voor degene die ermee zit, maar ook voor de mensen erom heen. Vaak laten…
Bijzondere weetjes over de slaapBijzondere weetjes over de slaapEen goede nachtrust is van belang om goed te kunnen functioneren. Het zorgt ervoor dat zowel je lichaam als geest herste…
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.