Tips voor een beter humeur

Tips voor een beter humeur Een slecht humeur is niet alleen erg vervelend voor degene die ermee zit, maar ook voor de mensen erom heen. Vaak laten we ons teveel meeslepen door negatieve gedachtes en missen we meteen alle mooie aspecten van het dagelijkse leven. Wil jij weten hoe jij een slecht humeur kan omtoveren tot een goed humeur en hoe je een chagrijnige bui kan voorkomen? Hieronder vind je 15 tips voor een beter humeur.

Kijk naar het positieve

Vaak hebben we de neiging om in een situatie alleen maar naar de slechte kant te kijken. Zo vallen we alleen maar dieper in dat depressieve dal. Kijk daarom eens naar de positieve kant. Stel het regent keihard buiten. Denk dan: gelukkig krijgen de planten nu genoeg water. Wanneer je bij de meest kleine gebeurtenissen al positief begint te denken, gaat het makkelijker wanneer er een moeilijkere situatie voorkomt.

Slaap voldoende

Goed slapen heeft veel voordelen voor je gezondheid, dus het is geen wonder dat het ook goed is tegen depressies. Neem daarom voldoende rust om jezelf de tijd te geven om alle gebeurtenissen van een dag te verwerken.

Laat zonlicht binnen

'S ochtends wakker worden met het natuurlijke zonlicht geeft je humeur meteen een boost. Zo zou het licht van de ochtend ons gelukkiger maken. Een wandeling maken voordat je naar je werk gaat, helpt ook enorm.

Speel met een huisdier

15 minuten met je hond spelen, zou hormonen vrijlaten die je humeur opkrikken. Het stresshormoon cortisol wordt hiermee drastisch verminderd. Ben je meer een katmens? Geen probleem. Uit onderzoek is gebleken dat spelen met katten hetzelfde effect geeft.

Laat jezelf lachen

Wanneer je lacht, activeer je de geluk-hormonen en voel je je automatisch gelukkiger. Uit een onder van de Amerikaanse Clark Universiteit bleek dat mensen die lachen ook grappiger werden ervaren dan mensen die fronzen.

Eet meer chocolade

Zin in zoetigheid? Ga maar los met chocolade! Daar zit namelijk trytophan in, een stofje dat ons meteen gelukkiger maakt. Zo zouden zelfs de geur en de tekstuur al voldoende zijn.

Stop met de pil

Wanneer er geen andere oorzaak is dan het gebruik van de pil, wissel dan naar anticonceptie dat geen hormonen bevatten. Ruilen van pil kan het probleem misschien verminderen, maar zal het niet wegnemen.

Uit je creativiteit

Uit een onderzoek van de Boston Universiteit bleek dat de studenten die zich hadden opgegeven voor een schilderles, achteraf een stuk beter in hun vel zaten. Zij stortten namelijk alle negatieve energie in hun schilderwerk. Ook zou het bijhouden van een dagboek hetzelfde effect hebben.

Sport regelmatig

Misschien is het wel het laatste waar je zin in hebt wanneer je wat down bent, maar sport kan je humeur zeker een boost geven. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig minimaal 30 minuten sporten 50% procent minder kans hebben op depressies dan anderen.

Verf je huis

De kleuren in huis kunnen helpen bij het verbeter van je humeur en welzijn. Zo zou de kleur van zonlicht een goede optie zijn. Ook is lichtblauw een goede keuze. Zo bleek uit een onderzoek van de Vrije Universtiteit van Amsterdam dat mensen die een test moesten doen minder nerveus waren na het zien van een blauw voorwerp.

Geef iemand een knuffel

Iemand aanraken laat endorfine vrijkomen in ons lichaam, wat ons een gelukkig gevoel geeft. Zo zou het volgens de Universiteit van North Carolina ook de bloeddruk verlagen, waardoor we meer ontspannen en relaxed worden.

Plan niet teveel in

Een overvolle agenda zorgt voor onrust en veel stress. Maak daarom niet al te veel plannen en plan altijd voldoende rustmomenten in voor jezelf om bij te komen. Bij moeilijke en gecompliceerde taken, is het goed om deze op te splitsen en delen om zo niet al te lang aan een stuk door te werken. Anders verdwijnt niet alleen je concentratie, maar ook je goede humeur.

Zoek de routine op

Probeer elke dag dezelfde activiteiten op ongeveer hetzelfde tijdstip uit te voeren, als je op het depressieve pad terecht komt. Of het nou gaat om je email beantwoorden of je hond uit laten, een vast tijdstip voor elk activiteit zorgt voor structuur en rust.

Praat erover

Houd je depressie nooit alleen voor jezelf, maar deel het met je familie en vrienden. Zij zorgen niet alleen voor emotionele steun, maar kunnen je ook helpen bij het zoeken naar hulp. Daarnaast kan een ander jou snel op de positieve kanten wijzen en jou het mooie in elke situatie doen inzien.

Weg met die sigaret

Stoppen met roken zorgt misschien wel voor een slecht humeur, maar doorroken is veel erger. Naast alle slechte gevolgen van roken op onze fysieke gezondheid, is roken ook een van de boosdoeners bij depressie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Thais-veronica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muziek die je humeur beïnvloedtMuziek die je humeur beïnvloedtSoms stap je met het verkeerde been uit bed en heb je de hele dag een slecht humeur. Hier kun je zelf verandering in bre…
Chai thee, een krachtige kruidentheeChai thee, een krachtige kruidentheeChai thee is een thee uit India waarin naast theekruiden verschillende specerijen zitten. Afgemaakt met melk is het daar…
Wat doen tegen menopauze? Wisselend humeur en misselijkheidWisselend of opvliegend humeur oplossen tijdens de menopauze? Het kan! Heel wat vrouwen hebben er last van en soms kan h…

Calorieverbruik per activiteitCalorieverbruik per activiteitBij een groot aantal diëten ligt de focus op de hoeveelheid calorieën die men binnenkrijgt. Evenzeer van belang is echte…
Het koud hebben: oorzaken en remediesHet koud hebben: oorzaken en remediesDe één heeft het sneller koud dan de ander en soms ben je zo door en door koud dat het lijkt of je niet meer warm wordt.…
Bronnen en referenties
  • Health.com
Thais-veronica (12 artikelen)
Gepubliceerd: 09-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.