16 tips tegen stress en onrust

16 tips tegen stress en onrust We maken dagelijks dingen mee die mogelijke stress en onrust veroorzaken. Werk, familie, gezondheid, geld: het zijn allemaal zaken die ons constant bezorgd maken. Er zijn echter mensen die dit zo extreem ervaren, dat zij naar kalmeringsmiddelen grijpen. Maar zo zijn er een paar tips en technieken die deze mentale onrust kunnen verminderen of zelfs doen verdwijnen. En dat op een geheel gezonde en veilige manier. Hier volgens 16 tips tegen stress en onrust.

Kamillethee

Wanneer je een gespannen moment hebt, is kamillethee de oplossing. Kamille heeft namelijk hetzelfde effect op de hersenen als Valium. Je kan het natuurlijk ook innemen als een supplement. Uit een onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania bleek dat mensen met een hoog stressgehalte minder gespannen waren nadat zij acht weken lang een kamillesupplement innamen.

Groene thee

Japanse boedistische monniken zouden urenlang kunnen mediteren, door het drinken van groene thee. Het houdt ze alert, maar tegelijkertijd ook ontspannen. Groene thee is namelijk rijk aan L-theanine, wat de bloeddruk en hartslag in balans houden. Uit onderzoek blijkt dat gespannen mensen geconcentreerder en ontspannen een toets konden maken.

Hop

Bier zelf hoeft niet per se iemand te kalmeren, maar een ingredient in dit drankje wel, namelijk hop. Hop komt voor in de vorm van aromatherapie en wordt gebruikt om insomnia tegen te gaan. Het wordt echter vaak gebruikt in combinatie met andere kruiden, zoals valeriaan. Ook kunnen hops ingenomen wordenals voedingssupplement. Let op: deze kruiden hebben een kalmerend effect en mogen niet gebruikt worden in combinatie met andere kalmerende medicijnen. Raadpleeg altijd je huisarts vooraf.

Valeriaan

Valeriaan heeft hetzelfde effect als hops, namelijk dat het slapeloosheid tegen gaat. Deze kruiden kunnen als supplement worden ingenomen, maar mogen net als bij hops, niet worden gecombineerd met andere slaapmiddelen. Hiervoor moet de huisarts vooraf worden geraadpleegd.

Melisse

Een ander middeltje tegen stress en onrust, is Melisse. Melisse is te koop in de vorm van thee en capsules. Vaak wordt het gecombineerd met andere kruiden als kamille en hops. Begin echter met een kleine dosis. Uit onderzoek blijkt dat overmatig gebruikt juist het tegenovergestelde effect levert.

Sporten

Sporten is goed voor verschillende aspecten van de gezondheid. Het is een prima middel tegen depressies en verbetert de gezondheid aanzienlijk. Hierdoor wordt een groot stressfactor geminimaliseerd, namelijk de zorgen om de gezondheid zelf.

De 20-minuten kuur

Sporten is goed, maar om stress tegen te gaan is het belangrijk om minimaal 20 minuten lang te sporten. Pas vanaf 20 minuten helpt sporten tegen stress en helpt het om te ontspannen. Ben je niet zo’n sporter? Begin dan met wandelen en bouw het langzaam op.

Passiebloem

In tegenstelling tot de naam, helpt deze bloem je niet om verliefd te worden. Het is echter wel goed om te ontspannen en werkt op dezelfde manier als hop, valeriaan en melisse. Ook hier geldt: gebruik het niet in combinatie met andere kalmerende middelen en raadpleeg eerst een huisarts voor gebruik.

Lavendel

De geur van lavendel werkt kalmerend en is erg veilig voor de gezondheid. Uit een Grieks onderzoek bleek dat patienten die in de wachtkamer van de tandarts zaten met de geur van lavendel minder nerveus waren dan de patienten die in een andere wachtkamer zaten.

4-7-8 ademhaling

Tijdens yoga word je geleerd om met de juiste manier van ademhalen een serene mentale staat te creeren. Zo moet je de adem inhouden en uitademen in vier tellen. Herhaal dit en adem uit in zeven tellen en vervolgens in acht tellen. Herhaal dit proces zo vaak als nodig is om kalm te blijven.

Neem een tussendoortje

Honger of trek zorgt voor stress, wegens een mogelijk tekort aan suiker. Neem daarom een snack, zoals een handje walnoten of pure chocolade voor wat energie.

Ontbijt

Eet een stevig ontbijt. Veel mensen met stress skippen het ontbijt en dat maakt het probleem alleen maar erger. Eet het liefst een ei in de ochtend. Eieren bevatten choline. Een tekort aan dit stofje zorgt voor een verhoogd stressgehalte.

Omega-3

Visolie, en de omega-3 die daarin zit, is niet alleen maar goed voor je hart, maar het is ook een goed middel tegen depressies. Het beste is om omega-3 direct uit voeding te halen, zoals vette zalm.

Stop negatieve gedachtes

Telkens wanneer we ons zorgen maken over iets, zien wij meteen het ergste voor ons. We denken meteen dat we onze baan gaan verliezen, dat iemand komt te overlijden of dat we uit huis gezet worden. Elke keer dat je zulke nare gedachtes krijgt, is het goed om eerst eens flink adem te halen, een rondje te gaan lopen en je eens af te vragen hoe groot de kans is dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Het is goed mogelijk dat ons brein zich een hoop gebeurtenissen voorstelt dat volkomen overdreven is.

Warm op

Wanneer we aan ontspanning denken, zien wij al vaak een tropisch eiland voor ons waar wij met een cocktail op het strand genieten van de zon. Warmte wordt al snel geassocieerd rust en geluk. Op stressmomenten kan een warme douche of een warme kop chocolademelk al een hoop helpen bij het ontspannen.

Zoek de natuur op

Uit een Japans onderzoek bleek dat mensen die minimaal 20 minuten in het bos of park hadden gelopen een aanzienlijk laag gehalte aan stresshormonen in hun lichaam hadden in vergelijking met mensen die een wandeling door de stad hadden gemaakt. Zo zouden de geur en de geluiden uit de natuur hen rust geven.

Lees verder

© 2013 - 2024 Thais-veronica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maakt stress op het werk je dik?‘Gaat u elke dag met plezier naar uw werk?’ is waarschijnlijk de meest over het hoofd geziene gezondheidsvraag ooit. Het…
Schulden en jouw gezondheidSchulden en jouw gezondheidSchulden kunnen zorgen voor een slechte gezondheid. Als je in een financiële crisis zit is het belangrijk om op jouw gez…
Hardlopen: voordelen voor de mentale gezondheidVeel mensen die ervaring hebben met een langere periode regelmatig hardlopen geven aan dat ze zich sterker voelen, minde…

10 tips voor een strakke buik10 tips voor een strakke buikHoewel de zomer nog redelijk ver weg is, wil dat niet zeggen dat we nu niet alvast kunnen beginnen met ons voor te berei…
Saai werk kan je gezondheid beïnvloedenSaai werk kan je gezondheid beïnvloedenChronische verveling is slecht voor de gezondheid. Er zijn mensen die saai werk hebben en daardoor gezondheidsklachten k…
Bronnen en referenties
  • Health.com
Thais-veronica (12 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.