Maakt stress op het werk je dik?
‘Gaat u elke dag met plezier naar uw werk?’ is waarschijnlijk de meest over het hoofd geziene gezondheidsvraag ooit. Het blijkt dat uw baas veel meer invloed heeft op uw gezondheid en gewicht dan u dacht. Na het bestuderen van het menselijk welbevinden in meer dan 150 landen is dit het resultaat:
De duistere kant van werkstress
Het klinkt logisch. Op het werk betekent een lager welzijn een hogere mate van stress en onrust. Meer stress en onrust zorgt voor hogere cortisolniveaus in het lichaam. Hogere cortisol kan leiden tot slapeloosheid, verhoogde eetlust, een verzwakt immuunsysteem, een verminderde hart- en vaatstelsel, versneld hersencelverlies, en zoals u inmiddels waarschijnlijk al verwacht, gewichtstoename. Rath en Harter, auteurs van: Wellbeing: The five essential elements, kwamen erachter dat cholesterol en triglyceriden de neiging hebben omhoog te gaan wanneer de betrokkenheid bij het werk afneemt.
Een model dat goed samen gaat met deze veronderstelling is het Smarts and Stamina’s health promotion model. Uit dit model blijkt dat onze slaap, stemming, eetgedrag en lichaamsbeweging elkaar versterken dankzij biochemische activiteit die het lichaam genereert. Met andere woorden, wanneer een aantal gewoontes in de war raken, kan het anderen ook naar beneden slepen. Als u slecht slaapt, omdat u onrustig bent in uw hoofd over de werkstress, kan dit invloed hebben op uw eetlust. Het goede nieuws van is, dat dit ook werkt in positieve zin. Wanneer u een begin maakt aan een gezonder leven, door een van uw gewoontes aan te passen, zal het makkelijker zijn om de andere gewoontes ook te managen.
Wat kunt u doen om de negatieve spiraal te doorbreken
Het is mogelijk om te profiteren van de biochemische reacties van het lichaam door voort te bouwen op uw sterke punten, in de plaats van u te focussen op uw zwaktes. Stel dat een vrouw moeite heeft met haar eetgedrag. Wanneer eet ze? En hoeveel eet ze dan? Ze probeert vaak af te vallen, maar heeft altijd maar tijdelijk succes en valt dan weer terug in oude gewoontes. In dit geval is eten haar probleem, en niet haar oplossing. De oplossing ligt in het verbeteren van haar andere gedragingen. Gedragingen waar die makkelijker aanvoelen om te veranderen. Als deze vrouw haar slaapgedrag zou veranderen, waardoor zij een gezonder ritme krijgt, verandert haar biochemische activiteit (zoals een toename van haar serotonine, en verlaging van haar cortisol), waardoor haar eetprobleem makkelijker te verhelpen is. Hou dus niet teveel vast aan enkel uw eetgedrag, maar kijk ook naar uw andere gewoontes.
Voor degenen die leven onder hoge werkstress, kan het lastig zijn een gezonde mate van slaap, voeding en lichaamsbeweging te hebben. Denk er maar eens over na: Na een zware dag op het werk, zijn de meeste van ons eerder geneigd op de bank te gaan zitten met een zak chips of bak ijs, dan een lichte maaltijd te nemen en te gaan hardlopen. Het zal u daarom niet verrassen dat de koppeling gemaakt wordt tussen stress en gewichtstoename.
Gezondheidsvoordelen van een beter welbevinden op uw werk
Iedereen die beide kanten van de medaille kent, kan getuigen dat het verminderen van werkstress en het verbeteren van het welbevinden op uw werk een impact heeft op uw stemming. Of u nou een verschrikkelijke baas heeft of een ondersteunende werkomgeving, de mate van stress heeft invloed op uw stemming. Wanneer uw stemming positief beïnvloed wordt, start er een sneeuwbal effect dat gezondheid bevorderende biologische reacties oproept, die op hun beurt een positief effect hebben op onze lichaamsbeweging en slaap- en eetgedrag.
Ed Diener en Robert Biswas-Diener hebben onderzoek gedaan naar ‘geluk’. Zij bestudeerde geen biochemische activiteit, maar keken direct naar het gedrag van mensen. Zij bevestigen dat, over het algemeen, geluk samengaat met een gezonde leefstijl. Dr. Robert Biswas-Diener wordt ook wel de Indiana Jones van de positieve psychologie genoemd, omdat hij voor zijn onderzoeken de hele wereld over reist. Ed Diener is de vader van Robert Biswas-Diener. Samen deden zij onderzoek naar welzijn, temperament, en de invloed van persoonlijkheid op het welzijn.
Gezond leiderschap
Het welbevinden op uw werk heeft dus zijn weerslag op uw algemene welbevinden, uw gezonde gewoontes, en gewicht. Voor werknemers blijkt hun leidinggevende de grootste factor te zijn bij het welbevinden op het werk. Het klinkt misschien te zwart op wit, maar uw baas kan u helpen of in de weg staan om gezond te leven. Werken met een goede baas kan belangrijker zijn dan het kiezen van de juiste dokter.
Wanneer de gezondheid van medewerkers een probleem is in een bedrijf, is een gezondheidscampagne niet per se de ideale oplossing. De management-stijl in het bedrijf kan ook ten grondslag liggen aan het gezondheidsprobleem. Er wordt een link gelegd tussen management-stijl en gezondheid, omdat de management-stijl invloed heeft op uw mentale staat van welbevinden. Uw mentale staat van welbevinden heeft invloed op uw gewoontes. Uw gewoontes hebben invloed op uw gezondheid.
Ten behoeve van uw gezondheid is het belangrijk een baan te vinden die bij u past.
© 2014 - 2024 Jasperr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werkstress: Wat is werkstress?Werkstress of arbeidstress, wat is het? Welke oorzaken zijn er dat werkstress ontstaat? Wat is de bron van alle werkstre…
Werkstress: Zondagavond StressNaarmate het weekeinde vordert, vrezen velen de maandagmorgen. De zondagavond is de boosdoener. De stress voor de werkst…
Bronnen en referenties
- Diener, E. & Biswas-Diener, R. (2008). Happiness: Unlocking the Mysteries of Psychological Wealth. Wiley-Blackwell
- Rath, T. & Harter, J. (2010). Wellbeing: The Five Essential Elements. Gallup Press