Helemaal in de stress door je werk: dit helpt

Helemaal in de stress door je werk: dit helpt Helemaal in de stress door je werk. Werk kan veel stress oproepen. De mailbox die steeds opnieuw volloopt en om actie roept is vaak een ergernis en maakt mensen nerveus. Maar ook die eeuwige tijdsdruk is voor velen een probleem. Om die stress te verminderen kunnen de onderstaande zaken helpen.

De hele dag achter de computer, een machine of een apparaat

De hele dag achter de computer, een machine of een apparaat zitten is niet goed voor de mens. Het heeft niet alleen geestelijk invloed, maar ook lichamelijk. De meeste mensen zitten erg verkrampt (en vaak ook verkeerd) achter de apparaten. Begin er daarom mee om zeker om de twee uur even pauze te nemen. Loop even naar buiten, maak een klein ommetje, of maak een praatje bij het koffiezetapparaat.

Bepaal een doel voor die dag

Bepaal voor elke dag welk doel je hebt met je werkzaamheden. Bepaal wat je allemaal moet doen.

Werk in blokken

Bepaal wanneer je iets “af’moet hebben. Als je om 12 uur klaar moet zijn, stop dan ook echt om 12 uur en smokkel daar niet mee. Het geeft rust om te weten wanneer je iets anders kunt gaan doen.

Reserveer tijd voor je werkzaamheden

Zet in je agenda wanneer je wat gaat doen als het om je werkzaamheden gaat. Wil je van 9 tot 10 mensen bellen, doe dat dan. Kruis dat aan in je agenda. Van 10 tot 12 mails beantwoorden. Weer een kruis in je agenda.

Kijk aan het einde van de dag wat er is blijven liggen en schrijf dat op

Als je aan het einde van de dag bekijkt wat je nog had moeten doen en dat opschrijft, weet je precies hoe je de volgende dag verder moet. Dat geeft rust in je hoofd. Schrijf sowieso op wat je per dag moet doen, want dan kun je af gaan strepen. Dat geeft overzicht.

Kleine taken

Het gebeurt zo vaak dat je allerlei kleine taken niet inplant. “Even de boekhouding doen’ betekent vaak uren van je eigen tijd gebruiken. Dus plan alles in: poststukken klaarmaken, boekhouding doen, materiaal inkopen, mensen bellen.

Weet je hoeveel je eigenlijk werkt?

Mensen die een vaste baan hebben, hebben op papier staan hoeveel ze werken. Maar is dat in werkelijkheid ook zo of blijf je vaak veel langer nog zitten of doe je thuis nog dingen? En zelfstandigen blijven vaak maar doorgaan met werken. Voor hen is het zeker goed om inzichtelijk te maken hoeveel ze eigenlijk werken. Schrijf eens een week lang op hoeveel uur je bezig bent met je werk. Dan heb je een goed overzicht.

Zeg eens nee

Als een baas vraagt of je dit of dat er nog bij wilt hebben, of je als zelfstandige weer een aanvraag voor een klus krijgt, kijk dan eens of je dat er wel bij kunt hebben. En is het te veel of betekent dit dat je de rest van het jaar nog veel meer stress hebt, zeg dan gewoon eens nee.

Reserveer tijd voor routine dingen

Er zijn altijd dingen die je elke week moet doen. Maar reserveer je daar weer tijd voor? Of denk je ach dat doe ik zo wel even? Is dat laatste het geval zet ook die zaken dan in je agenda zodat je weet wat je allemaal moet gaan doen.

Zet je telefoon en je computer uit

Soms moet je gewoon in stilte kunnen werken om verder te kunnen en om de stress het hoofd te bieden. Dat betekent even geen mail of telefoon. Regel dat op bepaalde momenten in de week om zo echt door te kunnen buffelen. Je schiet veel meer op en je weet dat je die uren heel effectief kunt gebruiken.

Schrijf je afspraken op

Schrijf in je elektronische agenda (in je telefoon) als je afspraken zodat je er later niet achter komt dat je dubbel geboekt bent.

Maak afspraken met collega’s over het invullen van de agenda

Maak duidelijke afspraken met collega’s over het invullen van jullie agenda’s. Zodat je weet wat iedereen doet op welk moment. En ook wanneer iemand vrij is.

Overleg over wat er moet gebeuren

Overleg met je collega’s over wat er die dag moet gebeuren. En vraag hulp als je al inschat dat het voor die dag veel te veel is.

Plan ook “vrije tijd”

Hoe vaak zit je niet met je boterham achter de computer of in de auto omdat je weer naar de volgende afspraak moet. Doe dat niet, dat geeft stress. Reserveer tijd voor je lunch en voor je andere pauzes. Plan daarnaast ook uren in waarin je geen verplichtingen hebt. In die tijd kun je zaken inhalen die zijn blijven liggen.

Houd rekening met zaken die zich opeens kunnen voordoen

Houd ook rekening met zaken waar je geen rekening mee had gehouden. Reserveer daar wat tijd voor, zodat je onverwachte dingen wel op kunt vangen.

Neem voldoende vrije tijd

Zorg goed voor jezelf en neem vakantie en lange weekenden. Op die manier kun je weer opladen. En ga in die tijd dan niet ook weer aan het werk, maar spreek af met vrienden of familie en ga de natuur in of ga sporten. Sport sowieso, want daarmee kun je stress het hoofd bieden.

Mediteer

Als je de dag begint met een meditatie ben je al een stuk rustiger. Ook kun je ademhalingsoefeningen doen om rustig je dag in te gaan.
© 2014 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werkstress: Wat is werkstress?Werkstress: Wat is werkstress?Werkstress of arbeidstress, wat is het? Welke oorzaken zijn er dat werkstress ontstaat? Wat is de bron van alle werkstre…
Kenmerken, tekenen en signalen van werkstressKenmerken, tekenen en signalen van werkstressSignalen van werkstress kunnen varieren van onschuldig tot levensbedreigend. Redelijk onschuldige kenmerken van werkstre…
Werk: aanleiding en veroorzakers van stress op de werkvloerWerk: aanleiding en veroorzakers van stress op de werkvloerDe meeste stress komt van het werk vandaan. Door het beantwoorden van een kleine testvraag, weet ook jij of je last hebt…
Stress door het werk, herken de tekenen en signalenStress door het werk, herken de tekenen en signalenStress veroorzaakt door het werk, hoe herkennen we de tekenen en signalen van stress veroorzaakt door het werk? Welke sy…

Maakt stress op het werk je dik?‘Gaat u elke dag met plezier naar uw werk?’ is waarschijnlijk de meest over het hoofd geziene gezondheidsvraag ooit. Het…
Wat kost een tattoo?Wat kost een tattoo?Overweeg jij om een tattoo te laten zetten? Dan wil je vast weten wat je dit nou eigenlijk gaat kosten. Hier is helaas n…
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 03-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.