11 voordelen van een goede nachtrust

11 voordelen van een goede nachtrust Slapen is de basis van een gezonde lifestyle en beïnvloed voor een groot deel onze gezondheid. Zo is het goed voor ons hart, gewicht, welzijn, geest, noem maar op. Toch wordt slapen vaak onderschat. Het beïnvloed namelijk nog veel meer aspecten van ons dagelijks leven. Hier zijn 11 pluspunten van een goede nachtrust die vaak over het hoofd worden gezien.

1 Geheugen

Een belangrijk onderdeel dat wordt beïnvloed, is ons geheugen. Na een goede nacht slapen, krijgt ons geheugen namelijk een flinke boost, waardoor het makkelijk leert. Zo ‘oefen’ je tijdens het slapen als het ware alles wat je overdag leert. Dit proces heet consolidatie. Dus, heb je een tentamen waar je voor wilt leren of volg je een spoedcursus Spaans? Zorg ervoor dat je voldoende slaapt.

2 Levensduur

Dat slaap en je levensduur met elkaar in verbinding zijn, is al lange tijd bekend. Toch is het nog altijd onduidelijk of slaap een oorzaak is of een gevolg. Zo kan een ziekte natuurlijk ook invloed hebben op onze slaap. Zo kwam er in een onderzoek in 2010 naar vrouwen tussen de 50 en de 79 jaar naar voren dat de meeste sterfgevallen lagen bij de vrouwen die óf minder dan 5 uur per nacht sliepen óf juist meer dan 6,5 uur per nacht. Toch zijn artsen ervan overtuigd dat slaap juist een positief effect heeft op ons leven, omdat het meer voordelen met zich mee brengt dan nadelen.

3 Ontstekingsremmer

Ontstekingen aan de gewrichten worden vaak gelinkt aan hartziektes, beroertes en diabetes. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen een hogere kans hebben op ontstekingen aan de gewrichten dan mensen die meer dan 6 uur slapen. De mensen die weinig slapen hebben meer C-reagerende proteïne in hun bloed, wat voor ontstekingen zorgt.

4 Creativiteit

Ben je van plan om een boek te schrijven? Of om een schilderij te maken? Dan is slaap zeker essentieel. Net als bij consolidatie, oefenen je hersenen tijdens het slapen alles wat ze overdag hebben geleerd en ordenen ze alles ook netjes zodat je hoofd minder vol zit, als het ware. Ook linken de hersenen jouw emoties samen met je herinneringen. Zo wordt je wakker met veel meer creativiteit.

5 Atletisch vermogen

Voor sporters is er vooral een goede reden om te slapen: het verhoogd namelijk de kans op het winnen van competities. Uit een Amerikaans onderzoek aan de Stanford Universiteit, bleek dat sporters die tussen de 9 en 10 uur per nacht sliepen voor een periode van 7 weken, sneller konden rennen en minder snel moe werden tijdens het sporten.

6 Goede cijfers

Als je wilt dat je kinderen goede cijfers halen op school, is het uiterst belangrijk om ze vroeg hun nest in te sturen. Zo halen kinderen tussen de 10 en de 16 jaar die te weinig slapen slechtere cijfers op school dan kinderen die wel minimaal 9 uur slapen. Ook studenten hebben hier last van. Dus offer bij het halen van een deadline of bij het leren voor een tentamen alles behalve je nachtrust op.

7 Concentratie

Kinderen reageren anders bij slaapgebrek dan volwassenen. Terwijl volwassenen slaperig worden, lijken kinderen het tegenovergestelde te hebben en worden ze juist hyperactief. Dat leidt tot concentratieproblemen.

8 Gewicht

Kom je maar niet van die kilo’s af? Misschien ligt het probleem niet bij wat je eet. Een gebrek aan slaap beïnvloed namelijk de hormonen die voor een hongerig gevoel zorgen. Mensen die weinig slapen, eten daardoor meer en verbranden ook minder snel het vet dan mensen die wel goed slapen.

9 Minder stress

Slaap heeft een rechtstreekse verbinding met stress en hartproblemen. Zo blijkt dat voldoende slaap de stresslevels verlagen en zo ook de bloeddruk op peil houden. Dat vermindert op zijn beurt weer het risico op hartziektes.

10 Minder verkeersongelukken

Vermoeidheid blijft nog altijd een van de meest voorkomende oorzaken van verkeersongelukken. Niet alleen bestaat er het risico dat de bestuurder achter het stuur in slaap valt, maar hebben bestuurders bij slaapgebrek ook concentratieproblemen. Dat zorgt voor grote fouten in het verkeer met fatale gevolgen. Bestuurders reageren ook minder snel op het gevaar en kunnen minder snel goede beslissingen nemen. Stap dan ook nooit moe achter het stuur. Het slaapgebrek van een nacht heeft al hetzelfde effect op je rijvaardigheid als bij het drinken van een alcoholisch drankje.

11 Depressie-vrij

Ons gevoel wordt onder andere geregeld door onze hormonen, wat terug te leiden is naar onze nachtrust. Wanneer wij weinig slapen, liggen onze hormonen overhoop en worden onze emoties minder goed aangestuurd door onze hersenen. Dit kan leiden tot depressies en stress. Ook kan slaap niet ingehaald worden: wanneer je van donderdag tot zondag weinig slaapt, heeft het geen nut om zondag het dubbele te willen slapen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Thais-veronica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
10 redenen om meer te slapenMeer slapen is goed voor je gezondheid en voor hoe je je voelt. Veel mensen slapen te weinig. Wanneer zij voldoende slaa…
Dutjes: Overdag slapenDutjes: Overdag slapenOverdag slapen kan helpen om vermoeidheid kwijt te raken wanneer je niet voldoende nachtrust hebt gehad. En slapen overd…
Afvallen door te slapen - heilzame nachtrustAfvallen door te slapen - heilzame nachtrustAfvallen door te slapen, dat klinkt toch als muziek in de oren. Slapen heeft grote invloed op het lijf en wie wil afvall…

19 tips voor meer energie19 tips voor meer energieLast van vermoeide momenten gedurende de dag? Voornamelijk in de winter lijkt dit probleem zich vaker voor te doen. Het…
5 relax tips om nu te ontspannen!5 relax tips om nu te ontspannen!Je kent het wel: droge keel, buikpijn, hoofdpijn, klamme handen en een opgejaagd gevoel. Dat zijn voorbeelden van mogeli…
Bronnen en referenties
  • Health.com
Thais-veronica (12 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.