Huismiddeltjes voor de koude wintermaanden

Huismiddeltjes voor de koude wintermaanden Naast allerlei middelen die je kunt kopen in de drogisterij en de apotheker, zijn er ook allerlei huismiddeltjes uit “grootmoedertijd”. Middelen die het nog steeds prima doen of denk aan homeopathische middelen die het lichaam weer op gang brengen. Helaas raken we ietwat vervreemd van veel van deze middelen. Toch nog maar weer eens opsommen, je kunt er je voordeel mee doen.

Winterhanden en –voeten

De bekende winterhanden en voeten, waarbij de doorbloeding stagneert en een soort ontstekingen ontstaan, kan direct opgelost worden met een minder fris middeltje, namelijk urine. Door de warme urine over de handen of voeten te gieten neemt de branderigheid af. Was je daarna de voeten alleen warm water gebruiken, droogdeppen en warme sokken aandoen.
Ter voorkoming kunnen hete baden dienst doen en lichttherapie wil ook nog wel eens helpen. Verder zijn er stoffen die preventief ingenomen kunnen worden zoals mierikswortel, rozemarijn, maar ook knoflook en kaneel zijn goed. Maar wat extra vitamine D wil ook helpen.

Luchtweginfectie

Als je snel last hebt van de luchtwegen, moet je extra opletten in de wintermaanden (tot en met maart). Ondersteun het lichaam in deze periode bijvoorbeeld met zwarte bessen. Ben je snel verkouden en heb je tranende ogen, neem dan mercurius solibilis. De droge prikkelhoest die je ook nogal eens ziet kan door citroenwater met honing sterk verzacht worden.

Natuurlik is de snel opkomende keelontsteking de bekendste. Belladonna is zo’n beetje de bekendste om in te nemen en is erg effectief.

Koude voeten

Veel mensen hebben zo nu en dan koude voeten, maar als je aldoor koude voeten hebt en het lukt je niet om ze warm te krijgen, dan kan het behoorlijk irritant zijn. Je kunt er zelf blaasontsteking aan overhouden. Draag in ieder geval altijd warme ventilerende sokken. Hibiscusthee is prima thee tegen de koude voeten, wel regelmatig blijven drinken, met een beetje geluk vind je het ook nog lekkere thee.

Maar smeer je voeten ook regelmatig in met vaseline of calendulazalf. Het verzacht de erg koude voet, die enig moment ook ruw aan kan gaan voelen. Door de massage kan de voet ook licht opwarmen. Daarna direct schone ventilerende sokken aan en heb je een vloer die koud optrekt, zorg dan voor warme sloffen. De schoenen ook bij voorkeur volledig van leer en goed passend. Zo heeft de voet de beste mogelijkheid om te ventileren en de bloedcirculatie op gang te houden.

Snel veranderend weer

Er zijn mensen die het tempo in de weersveranderingen niet goed bijhouden met hun lichaam. Het lichaam laat dit dan nadrukkelijk weten. Neem het preventief in in de periode dat het weer zomaar om kan slaan. Rhododendron en natrium sulphuricum zijn prima middelen die het lichaam meer “begeleiden” in het proces.

Koud lichaam

Als het eenmaal echt koud is en je kleed je goed, dan zou je lichaam de juiste temperatuur aan moeten nemen, maar dat is niet altijd het geval. Met als gevolg dat het lichaam continu rillerig aanvoelt. Afhankelijk van je lichaam met meer of minder vet kan zo’n proces aanhouden. Bekijk goed hoe je voedingspatroon is opgebouwd (in de aardappel zitten de juiste vitamines en mineralen, prima in een stamppot), wellicht heb je meer nodig om de bloedcirculatie op gang te houden en kan je lichaam de gewenste temperatuur aanhouden. Zorg dat de kachel op zo’n 22 graden staat en dat je goed ventilerende kleding draagt voor het jaartype.

Krijg je het desondanks niet op temperatuur, dan moet je wellicht naar de meer drastische middelen en zijn de sokken in bed een aanrader. Zorg dat het hoofd warm blijft en er zijn wat homeopathische middelen die kunnen helpen, denk aan hepar sulphuris of agaricus.

Tot slot

Warmte in huis is goed en heb je een kachel dan is het heerlijk voor de kachel. Let wel op het voorkomen van kachelbenen en tracht de rest van de ruimte voldoende warm te hebben dat het verschil voor de kachel, of in de rest van de ruimte, niet te groot is. Een glaasje rode wijn of gluwein doet ook nog wel eens wonderen. Maar eerst en vooral goed warme kleding die ventileert, de voeten goed bedekt houden en voldoende goede voeding om de motor van binnen op gang te houden. Neem tenslotte niet zomaar allerlei vitaminen, maar laat je goed adviseren.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkouden? Doe mij maar een kwast!Verkouden? Doe mij maar een kwast!Een griep of verkoudheid, we hebben er allemaal wel eens last van. Er bestaan heel wat simpele middeltjes die ingezet ku…
Huismiddeltjes tegen haaruitvalHuismiddeltjes tegen haaruitvalOngewenst haarverlies is de schrik van vele mannen en vrouwen. Een beetje haarverlies is normaal, maar wanneer je regelm…
Huismiddeltjes tegen wrattenHuismiddeltjes tegen wrattenWratten zijn huidveranderingen die meestal goedaardig zijn en weinig kwaad kunnen. Ze kunnen de huid echter flink ontsie…

De overgang, opvliegers verminderen met acupunctuurDe overgang, opvliegers verminderen met acupunctuurDe overgang veroozaakt klachten die menig vrouw tot wanhoop drijft. Opvliegers, zweten, slaapstoornissen, prikkelbaarhei…
A. Vogel Echinaforce druppels: gebruik en werkingEchinaforce van Dr. A. Vogel is een homeopathisch geneesmiddel en is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift of recept. E…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 09-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.