De overgang, opvliegers verminderen met acupunctuur

De overgang, opvliegers verminderen met acupunctuur De overgang veroozaakt klachten die menig vrouw tot wanhoop drijft. Opvliegers, zweten, slaapstoornissen, prikkelbaarheid en stress, hartkloppingen, vergeetachtigheid, overgewicht, en botontkalking, zorgen voor een ernstige aantasting van de kwaliteit van leven voor veel vrouwen. Het gebruik van hormonen helpt, maar daar zijn weer gezondheidsrisico’s aan verbonden. Overgangsklachten zijn erg vervelend, maar niet alleen dat. De slaapstoornissen en de stressgevoeligheid kunnen op den duur ook tot uitputtingsverschijnselen leiden. Een uitgeput lichaam heeft een lagere weerstand tegen ziekten, en is ook minder goed in staat om zichzelf gezond te houden. Daarnaast heeft de overgang ook invloed op het psychische welbevinden. Niet alleen vanwege het gevoel ouder te worden, maar ook omdat men voortdurend het gevoel heeft in een lichaam te zitten dat niet adequaat functioneert.

Hormonen

Therapieën zijn er meestal op gericht om de klachten te accepteren en er beter mee om te gaan. Ook worden er wel voedingssupplementen aanbevolen, omdat in een ontregeld en uitgeput lichaam gemakkelijk tekorten ontstaan. Veel vrouwen die ernstige overgangsklachten hebben zoeken hun toevlucht tot de inname van hormonen. Het leven wordt dan weer een stuk leefbaarder, maar de hormonen kunnen de kans op borstkanker vergroten.

Acupunctuur werkzaam

Een behandeling die bij overgangsklachten wel effectief lijkt te zijn is acupunctuur. In een op PubMed gepubliceerde studie, die in 2008 is uitgevoerd, werd bijvoorbeeld een significant resultaat behaald bij het verminderen van opvliegers. Helaas zijn er echter nog wat weinig studies naar acupunctuur en overgangsklachten gedaan, maar ook acupuncturisten melden goede resultaten. Een nadeel van acupunctuurbehandelingen is echter dat de effecten tijdelijk zijn, en de behandelingen regelmatig moeten worden ondergaan.

Acupressuur

Na verwant aan de acupunctuur is de acupressuur. In plaats van naalden worden dan de vingertoppen of een dun voorwerp gebruikt om een acupunctuurpunt te stimuleren. Dit heeft dan ongeveer dezelfde effecten als acupunctuur met naalden, en kan door de persoon zelf gedaan worden. Heel geschikt hiervoor is het gummetje aan de achterkant van een potlood. Het heeft de juiste dikte en is zacht, zodat het niet onaangenaam gaat voelen. Het acupressuurpunt om overgangsklachten mee te behandelen ligt vier vingerdiktes boven het centrum van de enkel op de rand van de binnenkant van het scheenbeen; het zogeheten acupressuurpunt SP-6. De behandeling bestaat uit het gedurende één tot twee minuten lichte druk uit oefenen op dit punt.

Patches

Een voordeel van acupressuur is dat het kosteloos is en dat men het kan toepassen wanneer men het nodig vindt of wanneer men tijd heeft. Een nadeel is echter dat men het regelmatig zal moeten doen om resultaat te hebben. Vrouwen met een drukke baan zullen er dikwijls niet vaak toe komen, en zullen dan toch nog tijdens vergaderingen hun jasje uit en aan moeten doen vanwege de opvliegers. Sinds enkele jaren bestaat er echter ook een product waarmee men duurzaam kan behandelen. Het is een zogenaamde patch oftewel een ronde pleister die op een acupunctuurpunt geplakt kan worden. De transparante patch bevat een substantie die de uitgestraalde lichaamseigen infrarood energie opvangt en volgens bepaalde frequenties terugzendt naar het acupunctuurpunt. Hierdoor wordt het acupunctuurpunt SP-6 gestimuleerd en dat zorgt er voor dat de bloedsuikerspiegel en de hormoonhuishouding worden gestabiliseerd. Dit heeft o.m. de volgende effecten: minder en minder heftige opvliegers, minder prikkelbaarheid, meer ontspanning, een kalmere geest etc. Het stimuleren van het acupunctuurpunt SP-6 heeft tevens als prettige bijwerking dat de drang tot snoepen of zich te overeten vermindert. Wat erg prettig is voor vrouwen in de overgang omdat zij heel dikwijls met gewichtstoename te maken krijgen.

De zogeheten Lifewave SP-6 patches zijn afkomstig uit de VS en in Nederland met name via consulenten verkrijgbaar. Er zijn echter ook reeds een flink aantal acupuncturisten en therapeuten die de patches in hun praktijk gebruiken.
© 2010 - 2023 Machosofty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overgang: natuurlijke hulp tegen opvliegersOvergang: natuurlijke hulp tegen opvliegersAls de eierstokken van een vrouw minder hormonen produceert, kunnen overgangsklachten ontstaan als: opvliegers en nachte…
Tips bij overgangsklachten tijdens de overgang van de vrouwTips bij overgangsklachten tijdens de overgang van de vrouwTijdens de overgang verandert er veel in het leven van een vrouw. Wisselende stemmingen, opvliegers en depressieve gevoe…
Alles over de overgang en de menopauzeAlles over de overgang en de menopauzeAlle vrouwen krijgen er vroeg of later mee te maken: de overgang. Bij de ene vrouw gaat deze periode zowat ongemerkt voo…
Overgangsklachten verminderen met natuurlijke middelenOvergangsklachten verminderen met natuurlijke middelenDoor veranderingen in de hormoonhuishouding krijgen veel vrouwen last van lichamelijke en geestelijke klachten tijdens d…

Droge huid in de winter: huidverzorgingDroge huid in de winter: huidverzorgingWat zijn de oorzaken van een te droge huid tijdens de winter? Wat zijn de oorzaken waarom een droge huid nog droger word…
Huismiddeltjes voor de koude wintermaandenHuismiddeltjes voor de koude wintermaandenNaast allerlei middelen die je kunt kopen in de drogisterij en de apotheker, zijn er ook allerlei huismiddeltjes uit “gr…
Bronnen en referenties
  • http://www.lw-nederland.com/
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18528313
  • http://www.eclecticenergies.com/nederlands/acupressuur/punten.php?name=SP-6
Machosofty (36 artikelen)
Laatste update: 15-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.