Alles over de overgang en de menopauze

Alles over de overgang en de menopauze Alle vrouwen krijgen er vroeg of later mee te maken: de overgang. Bij de ene vrouw gaat deze periode zowat ongemerkt voorbij. De ander heeft er heel veel last van. Hier krijgt u de antwoorden op de meest gestelde vragen over de overgang en menopauze.

Wat is de overgang?

Ieder vrouw krijgt in haar leven circa een miljoen eicellen mee. Deze raakt ze met de maandelijkse eisprong geleidelijk kwijt. In de jaren dat de laatste eicellen opraken, komt de vrouw in de overgang. Zij kan dan geen kinderen meer krijgen. Met het opraken van de eicellen verandert ook de hormoonhuishouding van de vrouw.

Wat merk je van de overgang?

Je krijgt een onregelmatige menstruatie. Andere klachten zijn opvliegers en (nachtelijk) transpireren, een droge vagina en plasproblemen. Soms heeft dit psychische klachten tot gevolg.

Wanneer begint de overgang en hoe lang duurt hij?

De meeste vrouwen komen rond hun 45ste in de overgang. De periode duurt vijf tot tien jaar. Het tweede deel van de overgang noemt men de menopauze. Deze periode gaat in als je je laatste menstruatie hebt gehad, meestal rond je 51ste jaar.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Met het opraken van je eicellen, nemen ook de oestrogene hormonen in je lichaam af. Dit kan betekenen dat je borsten kleiner worden, dat je meer haargroei op je kin en bovenlip krijgt en juist minder op je hoofd en dat je stem lager wordt. Ook kan het zijn dat je vaker last krijgt van hoofdpijn (gevoeliger zenuwstelsel).

Kun je nog andere klachten krijgen?

Sommige vrouwen krijgen tijdens de overgang last van andere klachten, zoals hoofdpijn, lusteloosheid, hartkloppingen, vermoeidheid, gewichtstoename, spierpijn, urineverlies, depressies, slaapproblemen, prikkelbaarheid en minder zin in seks. Veel vrouwen worden ook emotioneler. Ook geheugen- en concentratieproblemen worden met de overgang in verband gebracht.

Wat is een opvlieger?

Tijdens een opvlieger wordt je borstkas heel warm. De warmte verspreid zich langs je nek omhoog naar je gezicht. Opvliegers krijg je meestel in het jaar van je laatste menstruatie of in het jaar daarna.

Gaat de overgang weer over?

Ja, maar sommige klachten kunnen blijvend zijn, zoals een verzakking en een grotere kans op blaasontsteking. Vrouwen hebben na de overgang ook meer kans op botontkalking.

Wat kan ik aan overgangsklachten doen?

De overgang heeft minder effect op vrouwen met een positieve instelling. Probeer de zonnige kant van het leven te zien. Praat erover met vriendinnen, of bel Stichting Vrouwen in de Overgang (VIDO) tel. 030-2341142. Daar kunt u terecht voor een deskundig en luisterend oor.

Helpen medicijnen?

Als u zeer veel last heeft van overgangsklachten, kunt u hormoonpreparaten overwegen. Deze vullen het tekort aan vrouwelijke hormonen aan. De anticonceptiepil heeft dezelfde werking en kan overangsklachten ook verzachten. Daarnaast zijn er veel alternatieve middelen op de markt. U kunt met uw huisarts overleggen welk middel voor u het beste is.

Kan ik de pil blijven slikken?

Ja, ook de anticonceptiepil vult het tekort aan vrouwelijke hormonen aan. In de week dat je stopt kun je dan wel overgangsklachten krijgen. Na de menopauze kun je met de pil stoppen, omdat je dan onvruchtbaar bent.

Zijn er ook natuurlijke producten die helpen?

Sojaproducten en peulvruchten kunnen overgangsklachten verzachten. Zij bevatten isoflavonen die een gunstige uitwerking hebben op de hormoonhuishouding.
© 2007 - 2024 Kooitje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Over de menopauzeElke vrouw krijgt er ooit mee te maken, de menopauze. De menopauze brengt vele veranderingen met zich mee in het leven v…
Verschil tussen de overgang en de menopauzeVerschil tussen de overgang en de menopauzeWat is het verschil tussen de overgang en de menopauze? Er komt een moment in het leven van de vrouw dat de eierstokken…
Hoe lang duurt de overgang bij vrouwen?Hoe lang duurt de overgang bij vrouwen?Vrouwen in de overgang hebben het vaak zwaar. De overgang kan namelijk zeer heftige klachten met zich meebrengen en deze…
Aandacht voor de overgang, documentaire: Uitgebloe(i)dnieuws uitgelichtAandacht voor de overgang, documentaire: Uitgebloe(i)dMaandag 3 maart 2014 was de documentaire ‘Uitgebloe(i)d te zien die over de overgang in Nederland gaat. In de documentai…

Kerncentrale TsjernobylWat is er gebeurd op de nacht van 24 op 25 april 1986? wat ging er mis bij deze kerncentrale in de Sovjet Unie?
Slapen, waarom doen we het?Slapen. Waarom slapen we en wat gebeurd er als we slapen? In dit artikel de vijf stadia beschreven: de hypnagogische sta…
Reactie

Lina, 04-06-2009
Ik ben nu 39 jaar gebruik veel medicatie helaas, maar t is mij al vaker oveerkomen dat ik een paar mnd. gewoon niet ongesteld wwerd, nu heb ik me laten sterriliseren n ben ik steeds stipt op tijd ongesteld tot vorige week toen was ik plots 1 dag heftig ongesteld en vandaag 4 juni heb ik daar weer last van met misselijkheid en buikpijn tot gevolg t is nog geentijd dat ik geen tijd dat ik alweer ongesteld moet worden, nu vraag ik me af kan dit t begin zijn van een vroege overgang? mensen hebben dit id al eens geopperd ook omdat ik al op jonge leeftijd al ongesteld wer, ik was 11 jaar. zou u mij antwoord kunnen geven op mijn vraag, met vriendelijke groet. Reactie infoteur, 04-06-2009
Beste Lina,

Ik kan je daarop helaas geen antwoord geven. Als je zekerheid wilt hebben, kun je bij de huisarts je hormoonspiegel laten onderzoeken. Daaraan kunnen ze zien of je al in de overgang bent of niet.

Hartelijke groet,

Margreeth

Kooitje (17 artikelen)
Laatste update: 03-12-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.