nieuws uitgelicht

Aandacht voor de overgang, documentaire: Uitgebloe(i)d

Aandacht voor de overgang, documentaire: Uitgebloe(i)d Maandag 3 maart 2014 was de documentaire ‘Uitgebloe(i)d te zien die over de overgang in Nederland gaat. In de documentaire is de confrontatie van de hoofdpersoon en maakster van de film te zien, haar zoektocht met betrekking tot de overgang in Nederland en hoe men hiermee omgaat in andere landen. Met deze documentaire wil de maakster, Ingeborg Beugel, meer aandacht voor de overgang in Nederland.

Uitgebloe(i)d; documentaire over de overgang

Uitgebloe(i)d is een documentaire over de overgang in het algemeen en die van Ingeborg Beugel in het bijzonder. De documentaire begint met de eerste confrontatie van Ingeborg Beugel met de overgang. Zij was toen 15 jaar en het gaat om een filmfragment uit Les Valseuse. Een film waarin de hoofdrolspeelster zoveel moeite heeft met haar overgang dat ze zichzelf uiteindelijk van kant maakt door zich letterlijk in het kruis te schieten. Alles om nog één keer te bloeden.

Ingeborg van Beugel kwam in de overgang toen zij 43 jaar was. Haar menstruatie stopte toen zij 48 jaar was. Zelf had Ingeborg graag een film zoals haar eigen documentaire gezien. Toen zij in de overgang raakte met alle bijbehorende emoties die ze niet meer de baas kon, had ze geen idee wat haar overkwam. Ook haar huisarts kwam niet op het idee van de overgang. Een Griekse buurvrouw gaf haar dat inzicht.

In de documentaire onderzoekt Ingeborg Beugel wat de overgang betekent, zowel lichamelijk, psychisch als maatschappelijk. Ze praat met specialisten, haar moeder, topvrouwen, vriendinnen en bekende Nederlanders. Haar mannen komen ook aan het woord. Daarnaast laat de documentaire Uitgebloe(i)d zien hoe in het buitenland met de overgang wordt omgegaan. De documentaire werd 3 maart 2014 uitgezonden om 20:55 op Nederland 2.

Waarom deze documentaire?

De maakster van de documentaire vindt het niet acceptabel dat de menopauze een onbesproken onderwerp is. Er zijn 1,6 miljoen vrouwen in de menopauze en dat aantal wordt de komende 10 jaar alleen maar meer. Maar liefst een derde van het ziekteverzuim onder vrouwen in de menopauzale leeftijd is gerelateerd aan de overgang. In Griekenland weet elke vrouw op haar 35ste wat haar te wachten staat, maar in Nederland rust een taboe op het onderwerp.

De overgang in Nederland

In Nederland is de overgang geen populair onderwerp. Toch krijgt elke vrouw er mee te maken (en dus ook veel mannen). Er zijn inmiddels wel menopauzeklinieken waar vrouwen met klachten met betrekking tot de menopauze terecht kunnen. Daarnaast zijn er praatgroepen en cursussen. Er zijn zelfs georganiseerde reizen waar vrouwen ritueel afscheid kunnen nemen van hun vruchtbare periode. In culturen waar dit gewoon is (bijvoorbeeld in Afrika en Azië) krijgen vrouwen daarna een nieuwe status, die van een wijze vrouw. Helaas is dit in Nederland niet het geval. Dit heeft ook te maken met het huidige schoonheidsideaal waarin iedereen (maar met name vrouwen) zolang mogelijk jong moet zijn.

Wie is Ingeborg Beugel?

Ingeborg Beugel is Griekenlanddeskundige. Ze heeft verschillende documentaires gemaakt en is jarenlang Balkancorrespondente geweest voor Brandpunt en Netwerk. Ze heeft een stichting opgezet over de overgang met een bijbehorende website www.hetgaatover.net De stichting heeft tot doel de overgang bespreekbaar te maken.

Wanneer ben je in de overgang?

De overgang kan al tien jaar voor je laatste menstruatie beginnen. De ‘klachten’ kunnen zeer divers zijn, vrouwen in de overgang kunnen onder andere last hebben van;
  • Stemmingswisselingen
  • Minder vaak menstrueren
  • Vaker menstrueren
  • Onregelmatig menstrueren
  • Lusteloos voelen
  • Last hebben van opvliegers
  • Slecht slapen
  • Pijnlijker menstruatie
  • Eisprong wordt pijnlijker
  • Nachtzweten
  • Verminderd libido
  • Gewichtstoename
© 2014 - 2024 Informeren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen de overgang en de menopauzeVerschil tussen de overgang en de menopauzeWat is het verschil tussen de overgang en de menopauze? Er komt een moment in het leven van de vrouw dat de eierstokken…
Alles over de overgang en de menopauzeAlles over de overgang en de menopauzeAlle vrouwen krijgen er vroeg of later mee te maken: de overgang. Bij de ene vrouw gaat deze periode zowat ongemerkt voo…
Overgang test: Ben ik al in de overgang? Eenvoudige zelftestVeel vrouwen worden al vroeg in hun leven geconfronteerd met vreemde en vaak onplezierige klachten en symptomen, die hel…
Overgang: natuurlijke hulp tegen opvliegersOvergang: natuurlijke hulp tegen opvliegersAls de eierstokken van een vrouw minder hormonen produceert, kunnen overgangsklachten ontstaan als: opvliegers en nachte…

Wat zegt je huid over je bloedvaten?Wat zegt je huid over je bloedvaten?Van arts en schrijver Kris Verburgh is de opmerkelijke stelling ‘de huid is de spiegel van de bloedvaten’. Wat is de ach…
Wat is palliatieve sedatie?Wat is palliatieve sedatie?Waarom stelt een arts soms palliatieve sedatie voor een zeer ernstig zieke patiënt voor? En wat houdt dat dan in? Mogen…
Bronnen en referenties
  • ‘Rite de passage’ door Sara Berkeljon (De Volkskrant, 26 februari 2014)
  • www.hetgaatover.nl
  • www.vrouwenovergang.nl
  • ‘Van mannenverslindster tot babyknuffelaar (Opzij, januari 2013)
Informeren (88 artikelen)
Laatste update: 02-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.