Overgang: natuurlijke hulp tegen opvliegers

Overgang: natuurlijke hulp tegen opvliegers Als de eierstokken van een vrouw minder hormonen produceert, kunnen overgangsklachten ontstaan als: opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn vrouwen die tijdens de overgang een hormoon therapie willen volgen. Bezorgheid over het verband tussen deze hormonen en borstkanker of juist het geloof dat de natuur haar gang moet gaan, kiezen veel vrouwen voor een natuurlijke hulp tijdens de overgang.

Symptomen overgangsklachten

Wat zijn de typische overgangsklachten? De symptomen van de overgang zijn:
 • Opvliegers,
 • Nachtelijk zweten,
 • Onregelmatige menstruatie,
 • Vaginale droogte,
 • (Lichte) depressie,
 • Onzekerheid en
 • Prikkelbaarheid.

Minder oestrogeen

Wat zijn de gevolgen voor een vrouw als zij minder hormonen (oestrogeen) produceert tijdens de overgang? Naarmate de eierstokken van de vrouw minder progesteron en minder oestrogeen produceert, kunnen de volgende klachten toenemen:
 • Overgangs symptomen,
 • Het risico op hartziekten en
 • Osteoporose.

Hormoonvervangende therapie HVT

Er zijn vrouwen in de overgang die hun toevlucht zoeken tot hormoonvervangende therapie (H.V.T.). Bezorgdheid over het verband tussen borstkanker en HVT of juist de overtuiging dat de natuur zijn gang moet kunnen gaan, kiezen veel vrouwen voor een natuurlijke hulp tijdens de overgang.

Onderzoek

Recent onderzoek toont aan dat dagelijks gebruik van soja en sojaproducten een bescherming bieden tegen:
 • Opvliegers en
 • Overgangsklachten.
Als u geen soja liefhebster bent, kunt u supplementen met soja-isoflavoren gebruiken.

Hartziekten

Hartziekten tijdens de overgang kunnen geholpen worden door vitamine E. Er zijn aanwijzingen dat vitamine E helpt de vrouw te beschermen tegen het ontstaan van hartziekten tijdens de overgang. Bovendien zijn er vrouwen die stellig beweren dat vitamine E opvliegers verlichten.
Dagelijkse dosering vitamine E voor een vrouw in de overgang: 2 keer daags 250 mg. Als u HVT (de hormoonvervangende therapie) volgt kunt rustig vitamine E innemen.
LET OP! Nooit vitamine E gebruiken als u bloedverdunners gebruikt! Raadpleeg altijd een arts als u het ontstaan van een hartziekte vermoed of als u daadwerkelijk last hebt van uw hart! Twijfelt u of vitamine E iets voor u kan betekenen tijdens de overgang? Raadpleeg altijd een deskundige en/of uw huisarts.

Osteoporose

Wat is osteoporose? Letterlijk betekent osteoporose: poreus bot, in de volksmond: botontkalking. Osteoporose is een botaandoening waarbij de botten hun botmassa, zoals kalk en mineralen, en het botstructuur verliezen. Met als gevolg dat de botten broos worden en er sneller kans is op botbreuken. Botten hebben calcium (kalk) nodig om sterk te zijn en te blijven. Vrouwen in de overgang hebben een verhoogde kans op de afbraak van botten en vrouwen die vervroegd in de overgang terechtkomen hebben zelfs een veel grotere kans op afbraak van de botten.

Calcium en magnesium

Voor iedere vrouw in de overgang zijn calcium en magnesium onmisbaar tegen osteoporose. Calcium en magnesium helpt de vrouw tijdens de overgang:
 • Voor het behouden van sterke botten en
 • Helpt osteoporose te voorkomen.
Dagelijkse dosering calcium en magnesium voor een vrouw in de overgang: 600mg calcium en 300mg magnesium. Gebruik het liefst een preparaat dat tevens 10 mcg vitamine D bevat. Als u HVT (hormoon therapie tijdens de overgang) volgt kunt u rustig calcium en magnesium innemen.

Wat verergert de overgangsklachten?

Welke voedingsmiddelen versterken de klachten van een vrouw tijdens de overgang? Welke voedingsmiddelen kan een vrouw tijdens de overgang beter laten staan als ze veel lichamelijke klachten heeft en typische symptomen van de overgang vertoont? De volgende voedingsmiddelen staan er om bekend dat ze de klachten van de overgang verergeren. Hoe moeilijk ook, schrap onderstaande uit uw dagelijkse dieet om opvliegers te verminderen:
 • Alcohol, koffie, zwarte thee en alle frisdranken,
 • Kruidige en pittige gerechten,
 • Suiker en wit meel en
 • Conserveringsmiddelen.

Famosan

Uitgebreid onderzoek in Nederland. Onder vrouwen in de overgang, naar de werkzaamheid van het natuurlijke middel tegen de overgang, Famosan, heeft uitgewezen dat:
 • 87.7% van alle vrouwen met overgangsklachten, vinden dat er een zeer sterke en merkbare vermindering plaats vind van de overgangsklachten,
 • Huisartsen bij 60.8% van hun patiënten geheel of nagenoeg klachtenvrij was van de overgang,
 • Spectaculaire vermindering van: Opvliegers en het nachtelijk zweten.
Famosan van Dr. A. Vogel is te koop bij iedere drogist en ook bij online-drogisterijen. Famosan is 100% natuurlijk.
© 2011 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opvliegers tijdens de overgangOpvliegers tijdens de overgangOpvliegers/opvliegingen oftewel vapeurs: een typische klacht tijdens de overgang. Vaak ontstaan de eerste opvliegers vla…
Salvia-extract tegen opvliegers en nachtelijk zwetenSalvia-extract tegen opvliegers en nachtelijk zwetenSalvia-extract is een natuurlijke remedie tegen opvliegers en nachtelijk zweten als gevolg van de overgang en menopauze.…
Overgangsklachten verminderen met natuurlijke middelenOvergangsklachten verminderen met natuurlijke middelenDoor veranderingen in de hormoonhuishouding krijgen veel vrouwen last van lichamelijke en geestelijke klachten tijdens d…
Opvliegers bij vrouw en manOpvliegers bij vrouw en manOpvliegers kunnen zowel bij de man als bij de vrouw ontstaan. Een opvlieger, ook wel vapeur of opvlieging genoemd, is ee…

De zwarte komijn olie / zwart zaad, een natuurlijke remedieDe zwarte komijn olie / zwart zaad, een natuurlijke remedieDe zwarte komijn olie werd bekend in Egypte als een waardevol medicijn om allerlei ziektes te verhelpen. We weten dat de…
Azijn als hulpmiddel tegen kwaaltjesAzijn als hulpmiddel tegen kwaaltjesAzijn wordt vooral gebruikt voor de voeding. Het wordt onder andere gebruikt voor dressings. Je kunt het bijvoorbeeld op…
Bronnen en referenties
 • http://www.osteocarecenter.nl/osteoporose/
 • http://www.osteoporosestichting.nl/wat-is-osteoporose.html.
 • http://www.avogel.nl/webwinkel/producten/famosan-tabletten-symptomen-overgang.php?gclid=COWuidzN86cCFQgjfAodkTXidA
 • http://www.avogel.nl/webwinkel/producten/famosan-salvia-overgang-transpireren-zweten.php
 • De Kleine dokter Dr. A. Vogel Kosmos Z&K Uitgevers Utrecht/Antwerpen 1998
 • Gids voor vitamine, mineralen en kruiden Veilig en gezond gebruik van voedingssupplementen Readers Digest 2001 Amsterdam/Brussel
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 29-03-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.