Salvia-extract tegen opvliegers en nachtelijk zweten

Salvia-extract tegen opvliegers en nachtelijk zweten Salvia-extract is een natuurlijke remedie tegen opvliegers en nachtelijk zweten als gevolg van de overgang en menopauze. De werkzame stoffen uit dit plantje zijn in staat om als het ware de interne thermometer te herstellen waardoor de opvliegers en nachtelijke zweetaanvallen drastisch verminderen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de klachten gemiddeld met circa 64% verminderd worden en de hele heftige aanvallen zelfs helemaal uitblijven. Bijgevolg bleek uit onderzoek ook een vermindering van andere overgangsklachten zoals stemmingswisselingen en urogenitale klachten.

Salvia-extract gebruiken tegen overgangsklachten


Opvliegers en nachtelijk zweten als gevolg van de overgang

We spreken van overgang of menopauze wanneer een vrouw definitief stopt met menstrueren. De eierstokken maken dan geen vruchtbare eitjes meer aan waardoor het proces van het klaarmaken van de baarmoeder voor conceptie overbodig wordt. De menopauze kan pas worden vastgesteld wanneer een vrouw een jaar niet meer gemenstrueerd heeft. De periode daaromheen wordt ook wel de overgang genoemd. Deze overgang kan gepaard gaan met verschillende klachten. Zo kan men last krijgen van stemmingswisselingen, brozer wordende botten en verschillende urogenitale klachten. De meest bekende en tevens gevreesde symptomen van de overgang zijn echter opvliegers, die vaak gepaard gaan met zweetaanvallen. Door de overgang raakt namelijk de 'interne thermometer' in de war. Hierdoor kan je zomaar uit het niets het zweet uitbreken. Veel vrouwen hebben hier ook 's nachts last van. Zonder aanleiding kun je dan badend in het zweet wakker worden, waarna het moeilijk kan zijn de slaap weer te vatten. Bij de meeste vrouwen beginnen de klachten rond de leeftijd van 45. Waar sommige vrouwen er maar enkele jaren last houden, duren de klachten bij anderen tot na het 60ste levensjaar.

Salvia-extract helpt tegen opvliegers en nachtelijk zweten

Omdat zo veel vrouwen last hebben van klachten als nachtelijke opvliegers en zweten als gevolg van de overgang is er veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden deze klachten te verminderen. Diverse middelen kunnen hiervoor worden aangewend en één daarvan is salvia-extract. Salvia officinalis zoals de wetenschappelijke naam van het plantje luidt groeit voornamelijk in gebieden rond de Middellandse Zee. Al decennia lang wordt het door vrouwen gebruikt om klachten veroorzaakt door de overgang te verminderen. Pas in 2011 werd voor het eerst wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van de plant. Hierdoor kwam vast te staan dan salvia-extract daadwerkelijk helpt om opvliegers en zweetaanvallen als gevolg van de overgang en menopauze te verminderen zonder dat het invloed heeft op de hormoonhuishouding.

In 2011 werd in Zwitserland wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van salvia-extract. Aan dit onderzoek namen in totaal 71 vrouwen deel, die allemaal al minimaal twaalf maanden last hadden van overgangsklachten en dagelijks minimaal vijf opvliegers hadden. Zij namen acht weken lang elke dag een supplement op basis van salvia-extract in. Hen werd vervolgens gevraagd bij te houden hoeveel opvliegers zij per dag hadden en hoe zij de intensiteit ervan ervoeren. Gemiddeld rapporteerden de vrouwen een afname van de klachten met 50% na vier weken en zelfs een afname van de klachten met 64% na acht weken gebruik van het supplement. De milde klachten namen met 46% af en de ernstige klachten verdwenen bij de proefpersonen zelfs volledig. Naast de opvliegers en het nachtelijk zweten werd bijgevolg ook een afname van andere aan de menopauze gerelateerde klachten gerapporteerd. Zo hadden de proefpersonen bijvoorbeeld ruim 40% minder last van stemmingsklachten en 20% minder last van urogenitale klachten (Bommer, S. et al, 2011).

Onderzoek uit 2013 verricht aan de University of London identificeerde het stofje luteoline-7-glucoside (ook wel bekend als cynaroside) als verantwoordelijk voor het verminderen van de opvliegers en zweetaanvallen. Het heeft de capaciteit om als het ware de verstoorde interne thermometer te herstellen. Dit stofje is in hoge mate aanwezig in het plantje Salvia officinalis (Rahte, S. et al, 2013).

Hoe gebruik je salvia-extract?

Heb je veel last van opvliegers en nachtelijk zweten en wil je hier iets aan doen dan kun een supplement op basis van salvia-extract gaan gebruiken. Salvia-extract kan zowel in tabletvorm als tinctuur worden gebruikt. Als je moeite hebt met het doorslikken van tabletjes dan is tinctuur een aanrader. Hou er wel rekening mee dat hier doorgaans ook alcohol in zit. Vaak hoef je van de tabletjes er maar één of twee per dag in te nemen. Volg voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid altijd de instructies op de verpakking of uit de bijsluiter op.

Verkrijgbaarheid

Tinctuur en tabletjes met salvia-extract zijn in Nederland breed verkrijgbaar bij diverse (online) drogisterijen en natuurwinkels. Tinctuur is onder meer verkrijgbaar van de merken Bonusan, Natura Sanat en A. Vogel. Tabletjes met salvia-extract zijn verkrijgbaar van onder meer de merken AOV, Zonnegoud, Arkocaps en A.Vogel.

Het merk A. Vogel heeft een hele lijn van supplementen ter bestrijding van overgangsklachten onder de naam Famosan. Deze omvat bijvoorbeeld het product A. Vogel Famosan op basis van Sint Janskruid, citroenmelisse en zilverkaars. A. Vogel Famosan Overgang Totaal bevat ook onder meer Cimicifuga, magnesium en zink. De lijn omvat ook een product met extra hoog gedoseerd salie-extract onder de naam A. Vogel Famosan Salvia Extra Sterk.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weleda deodorant op basis van etherische olieWeleda deodorant is deodorant op basis van etherische olie: vluchtige olie uit planten die geurstoffen bevat en vaak ook…
Salvia of SalieSalvia of SalieSalvia is een geslacht van eenjarig, tweejarige en vaste planten met bloemen die er zeer verschillend uitzien, wat betre…
Overgang: natuurlijke hulp tegen opvliegersOvergang: natuurlijke hulp tegen opvliegersAls de eierstokken van een vrouw minder hormonen produceert, kunnen overgangsklachten ontstaan als: opvliegers en nachte…
Overgangsklachten, waar kan je last van hebbenOvergangsklachten, waar kan je last van hebbenVan de overgang spreek je wanneer de menstruatiecyclus onregelmatig wordt en uiteindelijk de menstruatie helemaal wegbli…

Meidoorn: goed voor het hart en de bloedsomloopMeidoorn: goed voor het hart en de bloedsomloopMeidoorn wordt in supplementvorm gebruikt ter ondersteuning van de bloedsomloop en voor het in een goede conditie houden…
Aziatische waternavel voor een betere en snelle wondgenezingAziatische waternavel voor een betere en snelle wondgenezingAziatische waternavel of Gotu Kola is een plantje dat van oorsprong voorkomt in Azië en waaraan diverse gezondheidsvoord…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • https://www.gezondheidsnet.nl/overgang/etend-door-de-overgang
  • https://www.avogel.nl/webwinkel/producten/famosan-salvia-extra-sterk-nachtzweten-overgang.php
  • https://www.biohorma.nl/persruimte/persberichten/2011/11-03-18.php
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21630133 (Bommer, S. et al, 2011)
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23670626 (Rahte, S. et al, 2013)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 15-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.