Aziatische waternavel voor een betere en snelle wondgenezing

Aziatische waternavel voor een betere en snelle wondgenezing Aziatische waternavel of Gotu Kola is een plantje dat van oorsprong voorkomt in Azië en waaraan diverse gezondheidsvoordelen worden toegeschreven. Het wordt met name veel gebruikt om wondgenezing te bevorderen. Het ondersteunt het helen van de huid en kan bijdragen aan het verminderen van littekenvorming. In de Chinese en Indiase traditionele geneeswijzen is Aziatische waternavel of Gotu Kola erg populair. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt echter ook de helende eigenschappen van de extracten van het plantje. Supplementen zijn verkrijgbaar in capsulevorm of in een tinctuur.

Gebruik van Aziatische waternavel


Over Aziatische waternavel

Aziatische waternavel - ook wel bekend onder de naam Gotu Kola of de wetenschappelijke naam Centella asiatica - is een plantje dat uit Azië komt, en vooral groeit in moerassen en andere drassige omgevingen. De Aziatische waternavel groeit laag bij de grond, heeft groen-rode steeltjes en kleine, zacht aanvoelende blaadjes. Aan de plantjes groeien ook kleine, witte tot lichtroze bloemetjes. Het duurt ongeveer drie maanden voor een plantje volgroeid is. Alhoewel het plantje van oorsprong voorkomt in moerassige gebieden op het Aziatische continent, heeft deze zich ook verspreid naar onder meer Noord-Amerika. Het is ook mogelijk het plantje zelf in de tuin te cultiveren, mits deze veel water krijgt.

Aziatische waternavel is rauw te eten en geldt in een aantal landen van Azië als een normaal ingrediënt voor salades. Zo is het in Myanmar het belangrijkste ingrediënt in een populaire salade met uien, pinda's, bonenpoeder, limoen en vissaus. Ook in Indonesië, Sri Lanka, India, Maleisië, Vietnam en Thailand wordt de Aziatische waternavel veel gebruikt is diverse salades, drankjes en zelfs desserts.

Aziatische waternavel is een antioxidant

In Azië gebruikt men Aziatische waternavel of Gotu Kola niet alleen omdat het lekker is om te eten maar ook omdat men ervan overtuigd is dat het zeer gezond is. Aziatische waternavel is om te beginnen een antioxidant. Dit wil zeggen dat het de eigenschap heeft dat het cellen van het lichaam kan beschermen tegen oxidatieve stress. Dit is een proces waaraan het lichaam wordt blootgesteld als gevolg van onze eigen stofwisseling. Door onder meer onze eiwitomzetting, de celdeling en productie van energie blijven er sporen achter die je zou kunnen beschouwen als een soort afvalproducten. Dit afval kan schade aanrichten aan diverse weefsels en cellen. Iedereen krijgt hiermee te maken, maar mensen met een ongezonde leefstijl, een hoge mate van stress of blootstelling aan luchtvervuiling nog eens in extra hoge mate. Op de lange termijn zijn dit risicofactoren voor onder meer hart- en vaatziekten, kanker en een versneld verouderingsproces. Hét 'tegengif' wanneer het oxidatieve stress betreft wordt gevormd door antioxidanten. Deze zitten met name veel in producten die bestempeld zijn tot superfood zoals camu camu, tarwegras en hennepzaad. Aziatische waternavel is ook een voorbeeld van zo'n krachtig antioxidant. Het is bovendien rijk aan vitamine A, B, E, K en magnesium.

Overige gezondheidsvoordelen

De Aziatische waternavel is zowel binnen de Chinese traditionele geneeskunde als de Ayurveda (een traditionele geneeswijze inheems aan het Indiase subcontinent) een populair plantje. Dit heeft te maken met nog veel andere gezondheidsvoordelen die aan het gebruik ervan worden toegedicht. Binnen deze traditionele geneeswijzen wordt Aziatische waternavel onder meer ingezet ter bestrijding van de volgende gezondheidsklachten:
 • Bacteriële infecties
 • Overgroei aan bacteriën
 • Slechte wondgenezing
 • Overmatige littekenvorming tijdens wondgenezing
 • Bloedarmoede
 • Gezwollen benen en slechte bloedcirculatie in de benen
 • Mentale vermoeidheid
 • Depressies en angsten

Versnelling van wondgenezing

Naar de werkzaamheid van Aziatische waternavel of Gotu Kola op bovenstaande gebieden is anno 2018 nog niet al te veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Voor de claim dat een extract van het plantje de wondgenezing kan bevorderen zijn echter wel positieve onderzoeksresultaten te vermelden. Zo is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de toepassing van van Gotu Kola voor de wondgenezing bij dieren. Hieruit is gebleken dat bij dieren die een extract van Gotu Kola toegediend kregen de keratinisering van de huid versnelde. Dit is een belangrijk onderdeel van het proces van wondgenezing. De positieve werking van Aziatische waternavel wordt vooral toegedicht aan de aanwezigheid van antioxidanten en bijvoorbeeld ook vitamine E (Shukla, A. et al, 1999).

Hoe gebruik je Aziatische waternavel?

Aziatische waternavel is in Nederland verkrijgbaar als supplement, zowel in capsulevorm als in tinctuur. Aangeraden wordt om dagelijks 60 tot 180 mg in te nemen. Vaak volstaat het innemen van één dosering per dag. Volg hierbij altijd de instructies op de verpakking op. Van Aziatische waternavel zijn geen bijwerkingen bekend. Wel bestaat de mogelijkheid van een interactie met bepaalde kalmeringsmiddelen zoals lorazepam en clonazepam, maar alleen wanneer de Aziatische waternavel in zeer hoge dosering wordt gebruikt.

Verkrijgbaarheid

Aziatische waternavel of Gotu Kola is in Nederland verkrijgbaar in capsulevorm van onder meer de merken Brahmi, Nature's Answer, Surya en Nutramin. In tinctuurvorm is het verkrijgbaar van de merken Nature's Answer en Natura Sanat. Het product Centellase is een crème die dient ter bevordering van wondgenezing. Anno 2018 is dit niet in Nederland verkrijgbaar maar wel uit het buitenland te bestellen via internet.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Brulkikkers en waternavel: bedreigingen voor flora en faunaBrulkikkers en waternavel: bedreigingen voor flora en faunaAl jaren heeft Nederland last van uitheemse planten en diersoorten die de fauna en flora vernielen. Zo werd in 2009 alle…
De geneeskracht van gotu kolaDe geneeskracht van gotu kolaGotu kola is een plant die onder andere in de ayurveda wordt gebruikt. Het is een plant die aan eten wordt toegevoegd. B…
Spataderen natuurlijk behandelenSpataderen en aambeien zijn veneuze aandoeningen die met natuurlijke middelen, zoals regelmatig bewegen, maar ook met ee…
Paardenkastanje voor een betere doorbloeding in de benenPaardenkastanje voor een betere doorbloeding in de benenHet gebruik van een supplement op basis van de zaden van de paardenkastanje kan helpen om de klachten als gevolg van ven…

Salvia-extract tegen opvliegers en nachtelijk zwetenSalvia-extract tegen opvliegers en nachtelijk zwetenSalvia-extract is een natuurlijke remedie tegen opvliegers en nachtelijk zweten als gevolg van de overgang en menopauze.…
Lekkende darm: Oorzaken en behandeling van leaky gutLekkende darm: Oorzaken en behandeling van leaky gutNormaal gesproken gaan kleine voedseldeeltjes door het darmkanaal en in de bloedbaan wanneer mensen voedsel verteren. Do…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Shashidhara Halady, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
 • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-753/gotu-kola
 • https://gezonderleven.com/wat-is-waternavel-en-hoe-kan-je-het-gebruiken/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Centella_asiatica
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3116297/
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10189951 (Shukla, A. et al, 1999)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 02-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.