Paardenkastanje voor een betere doorbloeding in de benen

Paardenkastanje voor een betere doorbloeding in de benen Het gebruik van een supplement op basis van de zaden van de paardenkastanje kan helpen om de klachten als gevolg van veneuze insufficiëntie en andere problemen met de doorbloeding in de benen te verlichten. Mensen die last hebben van veneuze insufficiëntie kunnen te kampen krijgen met een slechte doorbloeding, het vasthouden van vocht in de benen, nachtelijke spierkrampen en een slechte wondgenezing. Ter behandeling worden vaak compressiekousen en zwachtels gebruikt, wat een zware belasting kan zijn. Paardenkastanje kan door de aanwezigheid van aescinen bijdragen aan een verlichting van deze problemen.

Gebruik van paardenkastanje


Over de paardenkastanje

De paardenkastanje – ook wel gespeld als paardekastanje – is een bomengeslacht dat voorkomt op het Noordelijk halfrond, vooral in Griekenland, Albanië, China, Japan, Canada en de Verenigde Staten. De paardenkastanje valt onder het verbond van els en gewone vogelkers. Het hout van de boom vertoont gelijkenissen met dat van de populier en de wilg. De paardenkastanje heeft overigens niets te maken met de tamme kastanje, die tot een geheel andere plantenfamilie behoort. Hij dankt zijn naam aan het feit dat de vrucht van de boom vroeger ook wel door boeren aan paarden gegeven werd als remedie tegen hoest. Ook varkens en geiten kunnen de vrucht eten. Het eten van de gehele vrucht is voor de mens giftig, de zaden daarentegen zijn een bestanddeel van diverse geneesmiddelen, onder meer ter bestrijding van problemen met de bloedvaten en aders.

Waarvoor worden de zaden van de paardenkastanje gebruikt?

De zaden van de paardenkastanje bevat verschillende stoffen die nuttige, geneeskrachtige eigenschappen hebben. Zo zijn ze rijk aan onder meer aescinen, looistoffen en flavonglycosiden. De zaden kunnen gebruikt worden in een thee maar er wordt ook vaak een tinctuur van gemaakt. Deze wordt binnen de natuurgeneeskunde ook wel ingezet voor de volgende klachten:
  • Pijnklachten
  • Krampen
  • Problemen met de doorbloeding in de benen
  • Mastitis (borstontsteking)
  • Reuma
  • Maag- en darmklachten

Paardenkastanje ter behandeling van veneuze insufficiëntie

Niet naar alle bovengenoemde aandoeningen is voldoende onderzoek gedaan om onomstotelijk te kunnen vaststellen dat paardenkastanje een goede remedie is. Wel is er onderzoek gedaan naar het gebruik van paardenkastanje ter behandeling van veneuze insufficiëntie, het tekortschieten van de vaten en aders bij het terugvoeren van bloed naar het hart en het afvoeren van vocht en afvalstoffen. Op dit gebied zijn goede resultaten geboekt die mensen met veneuze insufficiëntie hoop biedt.

Voor mensen die last hebben van veneuze insufficiëntie kan dit een lijdensweg zijn. Normaliter zorgt het veneuze systeem ervoor dat zuurstofarm bloed wordt teruggevoerd richting het hart. De vele kleppen in de aderen van onder meer de benen faciliteren deze terugstroom terwijl ze tegelijkertijd zorgen dat de druk in de bloedvaten niet te ver oploopt. Als dit systeem faalt dan wordt gesproken van veneuze insufficiëntie. Het leidt vaak tot een slechte doorbloeding, zichtbare spataderen, verkleuringen van de huid, vermoeide benen, nachtelijke spierkrampen, een slechte wondgenezing en het vasthouden van vocht in de benen. In ernstige gevallen kan een diepveneuze trombose ontstaan, wat levensbedreigend kan worden. Bij een verhoging van de weefseldruk in de benen wordt vaak gekozen voor een behandeling met therapeutische elastische kousen en het zwachtelen van de benen. Dit is voor de patiënt een zware belasting omdat het dagelijks moet gebeuren. Daarnaast kan het erg oncomfortabel zijn, zeker met warm weer.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van paardenkastanje veneuze insufficiëntie kan verlichten en de doorbloeding van de benen kan verbeteren. In verschillende studies is de conditie van patiënten die paardenkastanje gebruikten vergeleken met een groep die in plaats daarvan een placebo kreeg toegediend. Hieruit bleek zowel een verbetering van bloedwaarden als een vermindering van de pijn bij de groepen die paardenkastanje gebruikten. Tevens bleek bij veel mensen met een vochtprobleem als gevolg van veneuze insufficiëntie de omvang van de onderbenen en enkels te slinken. De werkzaamheid van paardenkastanje wordt vooral toegeschreven aan de aescinen die in de zaden zitten. Er zijn geen bijwerkingen bekend van het gebruik van een supplement op basis van paardenkastanje (zie onder meer Dudek-Makuch, M. et al, 2015).

Hoe gebruik je paardenkastanje?

Wil je paardenkastanje gaan gebruiken ter verbetering van de doorbloeding van de benen en ter bestrijding van veneuze insufficiëntie dan kan dit zowel in de vorm van capsules als tinctuur. Men dient er daarbij rekening mee te houden dat tincturen niet zelden alcohol bevatten, mocht dit bezwaarlijk zijn. De dosering van de capsules of tinctuur is afhankelijk van het percentage aescinen waardoor hier niet in algemene zin iets over te zeggen valt. Volg daarom altijd de instructies op de verpakking of uit de bijsluiter op. Gebruik paardenkastanje niet als vervanging van reguliere geneesmiddelen op doktersrecept.

Verkrijgbaarheid

Paardenkastanje in de vorm van tinctuur is in Nederland onder meer verkrijgbaar van de merken Natura Sanat, Bonusan en Fytomed. In capsulevorm is het onder meer verkrijgbaar van de merken AOV, Vitotaal, Hanoju en Solgar. Zoek je online naar een supplement op basis van paardenkastanje, hou er dan rekening mee dat het ook wel gespeld wordt als paardekastanje of verkocht wordt onder de Latijnse benaming Aesculus hippocastanum.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke benen voorkomen en genezenHeb jij al nu enige tijd last van vermoeide benen? Zware, vervelende en pijnlijke benen komen meer voor dan je wel denkt…
Gezwollen enkels en benen: oorzaken vocht in enkels en benenGezwollen enkels en benen: oorzaken vocht in enkels en benenVocht in de benen en in de enkel of gezwollen enkels en gezwollen voeten, is een veel geziene klacht. Meestal is het gee…
Elefantiasis, oorzaak en behandelingElefantiasis, oorzaak en behandelingElefantiasis (elephantiasis) noemen we ook wel de olifantsziekte. De ziekte veroorzaakt een huid die het meeste weg heef…
Wanneer wordt een spataderbehandeling nog vergoed?Wanneer wordt een spataderbehandeling nog vergoed?Eigenlijk kan iedereen spataderen krijgen. Een zichtbaar bloedvat op het been is een lelijk gezicht maar het kan ook jeu…

Aziatische waternavel voor een betere en snelle wondgenezingAziatische waternavel voor een betere en snelle wondgenezingAziatische waternavel of Gotu Kola is een plantje dat van oorsprong voorkomt in Azië en waaraan diverse gezondheidsvoord…
Lekkende darm: Oorzaken en behandeling van leaky gutLekkende darm: Oorzaken en behandeling van leaky gutNormaal gesproken worden kleine voedseldeeltjes door het darmkanaal en vervolgens in de bloedbaan opgenomen tijdens de s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD003230.pub4/full
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Paardenkastanje
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Veneuze_insuffici%C3%ABntie
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0102695X15001003 (Dudek-Makuch, M. et al, 2015)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 22-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.