Rusteloze benen: Venoruton forte helpt
Rusteloze benen of Restless Legs is zo'n aandoening die niet tot gevaren voor de gezondheid leidt, maar die wel ontzettend vervelend kan zijn. Veel mensen weten niet dat dit is wat ze dwars zit, laat staan dat ze weten dat er gewoon iets aan te doen valt. Bij rusteloze benen heb de de constante drang om met de benen te bewegen. Dit kan in bed zijn of wanneer je gewoon op de bank zit. Venoruton forte kan je gelukkig snel van je klachten af helpen, en het is gewoon zonder recept verkrijgbaar.
Venoruton forte
Wat zijn rustelozen benen of Restless Legs?
Bij mensen met
Restless Legs Syndroom,
RLS of
Rusteloze Benen, is het dag- en nachtritme (al dan niet ernstig) verstoord. RLS sluipt erin en de klachten kunnen toenemen naarmate men ouder wordt. Deze klachten doen zich meestal voor gedurende de avond of nacht, en vrijwel alleen bij het stilzitten of liggen: tijdens het eten, in de luie stoel voor de televisie, of in bed. Een gejaagd gevoel in de benen komt opzetten en je moet maar bewegen. Een kriebel in andere ledematen is ook een verschijnsel van RLS. Sommige mensen voelen het door hun hele been heen, andere juist alleen in het onderbeen of de voet.
Door dit 'moeten bewegen' kun je slaapproblemen krijgen en je partner kan hier gedurende de nacht ook hinder van ondervinden doordat er geen enkel rustig moment is gedurende de nacht. Het kan zo vervelend zijn dat je ook de aandrang hebt om uit bed te stappen om even rond te lopen of om de koude vloer onder de voetzolen te voelen. Als je dan 's nachts weer zo'n onderbroken slaap hebt gehad gaat je dan op den duur gedurende de dag opbreken. Zo kan het een negatieve invloed hebben op zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.
Oorzaak rusteloze benen
De oorzaak van RLS is tot op dit moment onbekend. Wel is het iets dat vaak terug te zien is in de familie, het is dus niet puur iets psychisch: er kan werkelijk aanleg voor bestaan. Wat artsen wel weten is dat het iets te maken heeft met de aanmaak van de stof
dopamine, dat in de hersenen gebeurt. Dit stofje geeft signalen af, en waarschijnlijk is er bij mensen met Rusteloze Benen iets mis met het doorgeven hiervan. Ook kan de oorzaak soms gevonden worden in een afwijkende doorbloeding van de benen.
Ook zijn er andere aandoeningen die kunnen leiden tot RLS, of aandoeningen of condities die er vaak mee in verband worden gebracht, dit zijn:
- Diabetes
- Nierziekten
- Polyneuropathie
- IJzertekort
- Foliumzuur-tekort
- Ziekte van Parkinson
- Schildklieraandoeningen
- Reuma
- Chronische myelopathie
- Zwangerschap*
*Zwangerschap zelf is geen oorzaak van RLS, maar dingen die hieruit voortvloeien zoals een ijzertekort, opgezwollen voeten of een minder goede doorbloeding van de kuiten kan leiden tot klachten van rusteloze benen.
Zijn er medicijnen tegen?
Ja, die zijn er zeker! Omdat de oorzaak gezocht moet worden in de dopamine-aanmaak, valt het medicijn in de categorie
dopamine-agonisten. Dit zijn medicijnen die als het ware het dopaminesyteem 'nabootsen'. Een dokter kan door middel van het stellen van een aantal simpele vragen met betrekking tot slaappatroon, klachten en conditie, en eventueel het uitvoeren van een bloedonderzoek vaststellen of iemand leidt aan Restless Legs Syndroom. Als RLS is vastgesteld kan de huisarts een recept maken dat de klachten zal doen afnemen. In sommige gevallen zal het voldoende zijn alleen ijzertabletten te slikken om het Hb (hemoglobinewaarde) te laten stijgen. Als de ijzerwaardes weer op orde zijn kan dit ook zorgen voor een afname van de bestaande klachten.
Vrij verkrijgbaar middel: Venoruton forte
Er bestaat ook een middel dat bij veel mensen effectief is tegen rusteloze benen en waarvoor je geen recept nodig hebt. Het gaat om het middel
Venoruton forte. Het kan gebruikt worden bij vermoeide, zware benen, gezwollen enkels, pijnlijke en rusteloze benen en nachtelijke krampen als gevolg van een gestoorde bloedafvoer in de benen. Het gaat om een middel op basis van
Sophora japonica van de honingboom, waaruit hydroxethylrutosiden gemaakt wordt. Wil je het middel gebruiken tijdens je zwangerschap, overleg dan altijd eerst met een arts!