Criteria voor rusteloze benen (Restless Legs Syndrome)

Criteria voor rusteloze benen (Restless Legs Syndrome) Als je last hebt van rusteloze benen, is het aan de buitenkant niet zichtbaar. Het is lastig om uit te leggen, omdat je verder niet ziek bent. Het doet meestal geen pijn, maar het kan je nachtrust behoorlijk verstoren omdat je niet stil kunt liggen. Je voelt een sterke drang om je benen te blijven bewegen en het voelt soms branderig, kriebelig en je wilt soms schoppen met je benen. Rusteloze benen kunnen leiden tot slaapgebrek en oververmoeidheid

Als je rusteloze benen hebt

Het kan lastig zijn om uit te moeten leggen als je last hebt van rusteloze benen, ook wel Restless Legs Syndrome (RLS) genoemd. Je ziet er niet ziek uit en toch heb je klachten die een behoorlijke invloed op je leven kunnen hebben. Er is een drang om te moeten bewegen en dit kan je behoorlijk wakker houden ís nachts. Als je naar de dokter gaat met slapeloosheidklachten, vertel hem dan ook over het onprettige gevoel in je benen zodat hij een goed beeld kan vormen van wat er precies aan de hand is.

Slapeloosheid

Als gevolg van aanhoudende rusteloze benen, kun je last krijgen van slapeloosheid. Zo kun je problemen krijgen met het in slaap komen, of ís nachts wakker worden en niet meer verder kunnen slapen en uren wakker liggen. Als gevolg hiervan kun je een slaapgebrek krijgen en oververmoeid raken, waardoor je overdag moeite krijgt met functioneren.

Klachten

Meestal worden de klachten van rusteloze benen beschreven als: trekken, alsof er beestjes in je benen kruipen, tintelen, jeuk, pijn of branderig gevoel. Mensen omschrijven het ook wel eens als volgt: onrustige benen, groeipijnen, alsof er elektriciteit in de benen zit, wormen in benen, bewegingsdrang of moeten schoppen met de benen in bed.

Criteria voor rusteloze benen

De huisarts zal een beeld vormen aan de hand van jouw verhaal over de symptomen en zal een diagnose stellen. Een dokter zal naar een aantal belangrijke criteria kijken om de diagnose Restless Legs Syndrome te stellen. Een aantal belangrijke criteria zijn:

Drang om te bewegen

Er is een drang om je benen te bewegen wat meestal samengaat met een onplezierig gewaarwording en sensaties in de benen. Het gevoel is als volgt te omschrijven:

  • Het zit meestal in de kuiten, maar soms ook in de dijen, voeten of armen
  • Het zit meestal aan twee kanten
  • Het gevoel zit diep

Drang om te bewegen na rust

Er is een drang om je benen te bewegen en een onplezierig gevoel dat begint tijdens een periode van rust zoals liggen of stil zitten, zoals een autorit. Het kan zijn dat elke periode van rust kan leiden tot een kriebelend gevoel in de benen.

Bewegen biedt verlichting

Door flink te bewegen of te schoppen met je benen, kan het onprettige gevoel in je benen volledig om voor een deel verlicht worden. Ook strekken en lopen of andere activiteiten kunnen verlichting bieden. Op het moment dat je gaat bewegen, verdwijnt dit gevoel. Zodra je stopt met het bewegen van de benen, komt het nare gevoel weer terug.

Gevoel is ís avonds en ís nachts heviger

De bewegingsdrang of het onprettige gevoel in de benen is tijdens de avond en nacht heviger dan overdag of treden alleen maar ís avonds en ís nachts op. De symptomen van rusteloze benen treden zelden op in de ochtend. Het gevoel kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap kunt vallen of ís nachts vaak wakker wordt.

Behandeling

Door te zorgen voor een gezond slaaphygiëne, kun je de klachten verminderen. Zo moet je zorgen voor een vast slaapritme, niet te veel slapen, een frisse slaapkamer en niet te veel drinken of eten voor het slapengaan. Probeer voor het slapengaan rust te zoeken en te ontspannen. Zorg voor een gezonde leefstijl waarin je gezond eet, niet rookt en voldoende beweegt. Mocht dit niet baten, wordt er in sommige gevallen gekeken of je medicijnen nodig hebt om de klachten onder controle te houden.

Overige informatie

Bij meer dan de helft van de mensen met het Restleg Legs Syndrome komt het voor in de familie. In sommige gevallen word je zelf niet wakker van de RLS-symtpomen, maar je partner wel omdat hij een lichte slaper is. Je partner kan je misschien wat meer informatie geven over de symptomen. Als je het probleem goed uitlegt aan de huisarts, is er vaak heel goed wat aan te doen.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Restless Legs of rusteloze benen syndroomRestless Legs of rusteloze benen syndroomEen half miljoen mensen in ons land heeft regelmatig last van het Restless Legs Syndroom. Wat zijn de kenmerken van deze…
Rusteloze benen: Venoruton forte helptRusteloze benen: Venoruton forte helptRusteloze benen of Restless Legs is zo'n aandoening die niet tot gevaren voor de gezondheid leidt, maar die wel ontzette…
Oplossing voor rusteloze benenOplossing voor rusteloze benenRusteloze benen zijn enorm vervelend en kunnen ervoor zorgen, dat je niet goed in slaap kunt komen of verder door kunt s…
Rusteloze benen syndroom/Restless legs syndrome (RLS)Rusteloze benen syndroom/Restless legs syndrome (RLS)Een al dan niet goede nachtrust is afhankelijk van hoe gemakkelijk je de slaap kan vatten en effectief in slaap blijft g…

Ongewild moeten plassen, wat zijn de veroorzakers?Ongewild moeten plassen, wat zijn de veroorzakers?Bij het ouder worden maar ook na een ongeluk bestaat de kans dat je de controle over de blaasspieren verliest. Het houdt…
Onverklaarbare aandoeningen via bioresonantie te lijf gaanOnverklaarbare aandoeningen via bioresonantie te lijf gaanPijn, tintelingen, zweverigheid, duizeligheid, enzovoorts kunnen voortkomen uit aandoeningen welke door de westerse arts…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MabelAmber, Pixabay
  • www.rsltest.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 27-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.