Ongewild moeten plassen, wat zijn de veroorzakers?

Ongewild moeten plassen, wat zijn de veroorzakers? Bij het ouder worden maar ook na een ongeluk bestaat de kans dat je de controle over de blaasspieren verliest. Het houdt in dat je incontinent bent geworden, waardoor een ongelukje snel kan gebeuren. Regelmatig ongewild moeten plassen kan ervoor zorgen, dat je voor de aandoening angstig wordt. Het kan leiden tot een psychisch aangestuurd chronisch controleverlies, waarbij de gedachte de overhand neemt. Meerdere aandoeningen kunnen er aanleiding voor zijn, waarom je de controle over het moeten plassen verliest. Wat zijn zoal de onderliggende problemen waardoor je ongewild moet plassen?

Ongewild plassen


Meer druk op de blaas

Een veel voorkomend probleem bij mannen is dat er meer druk op de blaas komt wegens vergroeiingen. Primaire veroorzaker is een toenemend prostaatformaat. Naarmate de man ouder wordt groeit het geleidelijk aan tot de blaas onder druk komt te staan. De inhoud van de blaas wordt kleiner, waarnaast de vorm ook anders kan worden. Het houdt in dat er altijd een bepaalde spanning op de blaas staat, waardoor de plasneiging vaak terugkomt. Plast men dan kan het voorkomen dat het niet compleet kan worden geledigd. Heeft de persoon ook minder controle over de spieren dan kan een geregeld ongelukje ontstaan. Een bekend voorbeeld is het nadruppel-effect, waardoor de persoon geregeld een natte broek heeft.

Kanker

Zowel de prostaat, blaas of ander weefsel in de nabijheid kan worden aangetast door kanker. Vaak ontstaat het in of om de blaas en dus dient er te worden ingegrepen om verspreiding te voorkomen. Consequentie is dat de inhoud van de blaas door uitwendige druk of een inwendig gezwel afneemt. Het kan eveneens betekenen dat er bloed bij de plas vrijkomt door gescheurde bloedvaatjes of een open zweer. Laat het altijd snel onderzoeken om de achterliggende oorzaak te achterhalen, omdat het een potentieel gevaarlijke aandoening is.

Blaaspijnsyndroom

Heeft men geregeld blaasontsteking gehad dan kan de blaaswand overmatig geïrriteerd zijn geraakt, waardoor het blaaspijnsyndroom ontstaat. Het is een chronische pijn, welke de blaas onder druk zet. Het zal extra veel pijn geven indien er alcohol wordt gedronken, aangezien er sprake is van overgevoeligheid. De pijn kan aanleiding zijn voor blaasproblemen, waarbij vaker de drang toeneemt.

Invloed van SI gewricht

De verbinding tussen de heupen en het heiligbeen (onderkant ruggenwervel) is het SI gewricht. Het kan zijn dat het gewricht niet haaks op de heupen of ruggenwervel staat, maar er kan ook ruimte zijn ontstaan door overbelasting. Meest typerende is als tijdens de zwangerschap bekkeninstabiliteit ontstaat. Een onjuist staande of overbelast SI gewricht resulteert in been-, lies- en rugklachten, waarbij de blaas ook onder druk komt te staan. Het kan leiden tot incontinentie.

Spanningen in het lichaam

Door veel stress kan melk- en urinezuur in het lichaam toenemen, waardoor pijnlijke klachten ontstaan. Dit is zeker het geval na het veertigste levensjaar, aangezien de zuurafvoercapaciteit snel daalt. Oftewel de kans op zuurconcentratie groeit, waardoor krampen en lokale pijnen worden veroorzaakt. Hieraan gerelateerd is blaaskramp. Ook elders in het lichaam kunnen krampklachten voorkomen, maar als het bij de blaas voorkomt dan kan door de spontane samentrekking de inhoud naar buiten komen.

Psychisch effect ongewild moeten plassen

De angst om op een bepaald moment een ongelukje te krijgen heeft ook zeer te maken met hoe het brein ermee omgaat. Stel je hebt een aantal keren de drang gekregen tijdens de auto- of busrit naar je werk. Het zorgt ervoor dat de hersenen bewust of onbewust een klik hebben gelegd tussen de reis en het hebben van blaasproblemen. Voordat je het weet krijg je dan ook het gevoel dat je naar het toilet moet gaan, terwijl je mogelijk geeneens moet. Het lichaam geeft je het gevoel, doordat de hersenen signalen afgeven en de spanning ter plaatse oploopt. Dat houdt in dat je psychisch onder druk komt te staan, waardoor eveneens de neiging om te plassen toeneemt. Gebeurt het steeds vaker dan kan het een chronische aandoening worden, waarbij de angst om het te krijgen de primaire drijfveer is. Daardoor wordt het willen plassen concreet geactiveerd.

Ontspannen en zuurafvoer

Voor meerdere aandoeningen is het van belang om spanningen uit het lichaam te halen door te onthaasten. Vermijd stress en teveel werkdruk, waarnaast het van belang is om zuren af te voeren. Een gespannen lichaam en de angst om te moeten plassen hebben een negatief effect op je eigen tevredenheid. Door bijvoorbeeld brandnetelthee in te nemen kun je op een natuurlijke manier zuren en gifstoffen uit het lichaam af laten voeren, zodat de spanning op de blaas afneemt. Het werkt gunstig bij blaaskramp, het -pijnsyndroom en ľontsteking.

Let wel dat je bij geregelde controleverlies in combinatie met pijn en mogelijk rode urine jezelf medisch laat onderzoeken. Het kan gaan om een ernstige aandoening en dus is een tijdige ingreep van belang. Ga naar je huisarts of laat je bij de hulpdienst verder helpen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Incontinentie, ongewild urineverliesJe zult het maar hebben. Incontinentie. Je voelt je opgelaten, want zonder dat je er erg in hebt is je broek nat. Incont…
Welke vormen van urine-incontinentie zijn er?Welke vormen van urine-incontinentie zijn er?Bij urine-incontinentie verliest men ongewild enkele druppels urine tot grote hoeveelheden voordat het toilet bereikt is…
Overactieve blaasOveractieve blaasOngeveer 8% van de Nederlanders heeft last van een overactieve blaas. Een overactieve blaas kan je dagelijkse leven ontz…
Druppelincontinentie: symptomen, oorzaak en behandelingDruppelincontinentie: symptomen, oorzaak en behandelingDruppelincontinentie betekent druppeltjes plas verliezen. Waardoor ontstaat druppelincontinentie en wat kun je eraan doe…

Onverklaarbare aandoeningen door schildklierproblemenOnverklaarbare aandoeningen door schildklierproblemenKlachten waarbij geen duidelijke aanleiding voor is vallen onder onverklaarbare aandoeningen. Je kunt namelijk bepaalde…
Criteria voor rusteloze benen (Restless Legs Syndrome)Criteria voor rusteloze benen (Restless Legs Syndrome)Als je last hebt van rusteloze benen, is het aan de buitenkant niet zichtbaar. Het is lastig om uit te leggen, omdat je…
Bronnen en referenties
  • http://www.dokterdokter.nl/forum/angstig-gevoel-en-dan-ongewild-in-broek-plassen-t7504.html
  • http://www.sigewricht.nl/
  • http://urologie.slingeland.nl/kenniscentrum/Ziekte-Aandoening/Blaas/blaaspijnsyndroom-(IC)/22/23/50
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.