Incontinentie, ongewild urineverlies

Je zult het maar hebben. Incontinentie. Je voelt je opgelaten, want zonder dat je er erg in hebt is je broek nat. Incontinentie, een vervelende aandoening. 1 op de 20 Nederlanders heeft last van incontinentie.

Wat is incontinentie?

Het niet (of nauwelijks) op kunnen houden van urine of ontlasting noemen we incontinentie. Als je moet plassen dan voel je dat. Je weet dan precies wanneer je naar de wc moet. Plassen is niet meer dan het openen van de sluitspier en het aanspannen van de blaasspieren zodat de urine via de plasbuis je lichaam kan verlaten. Bij incontinentie kan je of helemaal geen drang voelen om te plassen óf je voelt de drang wel maar je kunt het niet meer tegenhouden. De signalen van je sluitspieren en je blaas naar je hersenen toe werken niet, of niet goed meer. Dat is incontinentie.

Vormen van incontinentie

Aandrangincontinentie

Je krijgt een plotselinge, dringende drang om te plassen en je verliest daarbij ongewild urine. Deze vorm komt voor bij alle leeftijden. Het kan lichamelijke oorzaken hebben, zoals blaas-, of urineweginfectie, maar het kan ook psychische oorzaken hebben, zoals het zo gefocust zijn op het plassen.

Druppelincontinentie / Overloopincontinentie

Bij deze vorm verlies je continu ongewild urine. In je blaas zit een soort storing waardoor hij zich niet meer normaal kan legen. De storing van de blaas kan bijvoorbeeld veroorzaakt zijn door een niersteen, een tumor of een vergrote prostaat.

Stressincontinentie / Inspanningsincontinentie

Bij deze vorm verlies je ongewild urine als er een plotselinge drukverhoging op je buik komt. Dit kan zijn door bijvoorbeeld lachen, hoesten, sporten. De sluitspier van je blaas kan deze toegenomen druk niet meer aan. Je sluitspieren werken minder goed. Dit kan komen door onder andere verzwakte bekkenbodemspieren na een operatie of een bevalling, maar het komt vaker voor bij vrouwen omdat vrouwen een tekort aan oestrogeen hebben. Dit zorgt ervoor dat je sluitspieren minder goed werken.

Ongeremde blaas

Een vorm waarbij je grote hoeveelheden urine verliest. Je voelt geen drang en je hebt geen controle hierover. Deze vorm ontstaat door een storing in de hersenen. Door een beschadiging (zoals ongeluk, hersenbloeding) kunnen je hersenen op elk moment het sein geven dat de blaas geleegd moet worden.

Wat kan je er aan doen?

Als je denkt dat je incontinent bent is het raadzaam om eerst naar je huisarts te gaan. Hij zal een eerste onderzoek uitvoeren. Komt hier niks uit dan kan de huisarts je altijd doorsturen naar de specialist zoals een uroloog, een gynaecoloog of een neuroloog. De behandeling kan bestaan uit medicatie, fysiotherapie (bekkenbodemoefeningen), en heel soms een operatie. Maar helaas is er niet altijd een behandeling mogelijk voor incontinentie. Zelf kan je onder andere een blaastraining volgen. Zo ga je op gezette tijden naar de wc en probeer je de blaascapaciteit te verhogen. Helaas gaat dit niet altijd goed.
Wel zijn er hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je een veiliger gevoel te geven. Denk hierbij aan bepaalde slips en luierbroekjes. Tegenwoordig zijn deze zo gemaakt dat je er gelukkig niks van ziet.
© 2008 - 2024 Arjanne26, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Urine incontinentie, een vervelende kwaalUrine incontinentie, een vervelende kwaalUrine incontinentie is een kwaal, die vaak op latere leeftijd een rol gaat spelen. Het komt vooral bij vrouwen voor. Uri…
Multiple Sclerose: incontinentieMensen die lijden aan Multiple Sclerose krijgen te maken met incontinentie. Vaak betekend dit een beperking op het socia…
Prikkelbare blaas: oorzaken en behandelingPrikkelbare blaas: oorzaken en behandelingDe term prikkelbare blaas is in feite een parapluterm voor iedere blijvende aandoening, die de spieren van de blaas onwi…
Zwakke bekkenbodem en urineverlies, wat te doen?Zwakke bekkenbodem en urineverlies, wat te doen?Bekkenbodemproblemen kunnen een bron van veel stress zijn. De urine moeilijk op kunnen houden, het gevoel dat er 'iets n…

De invloed van verdovende middelen op dromenDe invloed van verdovende middelen op dromenWat is de invloed van verdovende middelen op de REM-slaap en op het slaappatroon? Drugs om dromen intenser te maken? Kun…
Niet meer roken in de kroeg, eindelijk!mijn kijk opNiet meer roken in de kroeg, eindelijk!Op 6 juni 2007 was het zover: eindelijk zou er een rookverbod komen voor de horeca. Het enige nadeel was dat het pas rui…
Arjanne26 (32 artikelen)
Gepubliceerd: 04-07-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.