Prikkelbare blaas: oorzaken en behandeling

Prikkelbare blaas: oorzaken en behandeling De term prikkelbare blaas is in feite een parapluterm voor iedere blijvende aandoening, die de spieren van de blaas onwillekeurig doen samentrekken, waardoor er plotseling een hevige aandrang (urine-incontinentie) ontstaat.

Prikkelbare blaas

Vele prikkels kunnen de blaas doen irriteren en de bewuste pogingen om de lozingsreflex te stoppen overheersen. Hierdoor worden soms grote hoeveelheden urine geloosd. Het is soms moeilijk te bepalen welke mechanismen een prikkelbare blaas aanzetten. De behandeling is vaak effectief, als er een onderliggende oorzaak is gevonden. Het betreft over het algemeen vrouwen die last hebben van een prikkelbare blaas.

Symptomen prikkelbare blaas

De volgende symptomen worden waargenomen:
  • Urineverlies
  • Plotselinge aandrang
  • Zowel overdag als ’s nachts vaak urineren

Oorzaken prikkelbare blaas

Er zijn een aantal oorzaken bekend, maar vaak is de oorzaak onbekend. De volgende zaken kunnen de oorzaak zijn:
  • Zwangerschap
  • Blaasstenen
  • Urineweginfecties

Ook kunnen beschadigingen van de zenuwen die de blaasfunctie regelen, tot prikkelbare blaas leiden. De blaas kan namelijk te sterk samentrekken. Ook als oorzaak kan worden aangemerkt is de afsluiting van de urineafvoer. Dit kan bijvoorbeeld door een tumor, urethravernauwing of prostaatvergroting. Het gebruik van een katheter kan ook de oorzaak zijn.

Preventie

Zoals net aangegeven is de oorzaak moeilijk te bepalen en is de aandoening daardoor moeilijk te voorkomen.

Behandeling prikkelbare blaas

Wat is de behandeling van een prikkelbare blaas?

Medicatie

Als er sprake is van een bacteriële infectie, worden antibiotica voorgeschreven. Maak de hele kuur af, om resistentie en terugkeer te voorkomen. Middelen tegen kramp en verhoogde bloeddruk worden soms voorgeschreven, net als medicijnen tegen ongecontroleerde samentrekkingen van de blaas.

Blaastraining

Soms kan de controle over de blaas worden hersteld met ‘blaastraining’. Daarbij moet u volgens een schema iedere twee uur naar het toilet gaat, zonder of met aandrang. Na enige tijd wordt de tussenliggende periode steeds met een half uur verlengd, tot een maximum van vier (4) uur. De incontinentie kan hierdoor overgaan, als het lichaam zich aan dit schema aanpast.

Reclame incontinentieluiers

Vele middelen, zoals incontinentieluiers, worden in de reclame flink aangeprezen, maar kunnen complicaties veroorzaken. Let hier dus op. Ze moeten nooit te lang worden gebruikt en alleen als de dokter ze heeft voorgeschreven.

Wanneer naar de dokter

Het is aan te raden naar de dokter te gaan als u langdurig last heeft van urine-incontinentie.
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opgezwollen buik na het eten en diarree/verstopping: PDSOpgezwollen buik na het eten en diarree/verstopping: PDSEen opgezwollen buik na het eten. Heb je last van langdurige buikpijn met een opgeblazen gevoel in de buik (vooral een o…
Prikkelbare dikke darm of spastische darmPrikkelbare dikke darm of spastische darmNormaal wordt de darminhoud voortgestuwd door regelmatige, gecoördineerde spiersamentrekkingen, waardoor een golfbewegin…
Prikkelbare darm syndroom, coeliaki en ziekte van crohnPrikkelbare darm syndroom, coeliaki en ziekte van crohnPrikkelbare darm syndroom ook wel pds genoemd is een chronische darmstoornis. Er zijn veel namen hiervoor bekend, bijvoo…
Overactieve blaasOveractieve blaasOngeveer 8% van de Nederlanders heeft last van een overactieve blaas. Een overactieve blaas kan je dagelijkse leven ontz…

Hoog gehalte cholesterol: oorzaak hypercholesterolemieHoog gehalte cholesterol: oorzaak hypercholesterolemieHypercholesterolemie is een benaming voor een te hoog gehalte aan cholesterol in het bloed. Dit kan erfelijk zijn (Famil…
De knie - knieschijfklachtenPijn aan de knie is een veel voorkomend probleem. Deze klachten kunnen zijn ontstaan als gevolg van een trauma, maar kun…
Bronnen en referenties
  • Geneeswijzer
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 29-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.