De knie - knieschijfklachten

Pijn aan de knie is een veel voorkomend probleem. Deze klachten kunnen zijn ontstaan als gevolg van een trauma, maar kunnen ook zonder trauma optreden. Eén van de meest voorkomende niet-traumatische knieklachten is de patellofemorale chondropathie.

Het kniegewricht - de patella

Het kniegewricht wordt aan de voorzijde 'afgesloten' met de knieschijf (patella). De patella is een stukje bot dat ervoor zorgt dat het kniegewricht (met daarin de meniscii) niet door het zitten op de knie beschadigd. Aan de achterzijde is de patella voorzien van een stukje kraakbeen, waardoor het gemakkelijker op en neer kan glijden bij het bewegen van de knie.

Chondropathie

Chondropathie betekent letterlijk: ziekte aan kraakbeen. De chondropathie aan de knieschijf is bekend onder verschillende noemers, waaronder: patellofemorale chondropathie (PFCP), patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS), theaterknie, enzovoorts.
Door een verandering in het kraakbeen kan de knieschijf niet meer zo goed op en neer bewegen, waardoor de klachten worden veroorzaakt. Ook kan de oorzaak liggen in het niet goed functioneren van een spier, waardoor de knieschijf als het ware 'uit zijn verband' wordt getrokken en niet meer op dezelfde plek als voorheen de op en neer gaande beweging maakt.

Behandeling

Door met gerichte oefeningen ervoor te zorgen dat de knieschijf weer 'in zijn verband' beweegt, zullen de klachten op termijn minder worden. Dit kunnen bijvoorbeeld oefeningen zijn ter versterking van de bovenbeenspieren of van de bilspieren.
Ook het naleven van enkele leefregels zorgen voor minder klachten. In kleermakerszit zitten is bijvoorbeeld zeer belastend en dient te worden vermeden. Ook fietsen in een zware versnelling, het naar beneden springen van de laatste treden van de trap, het telkens overslaan van een traptrede, hurken, knielen en het met de benen over elkaar zitten dienen in eerste instantie te worden vermeden.

Blijven de klachten aanhouden, dan is een bezoek aan een (sport)fysiotherapeut op zijn plaats. Een fysiotherapeut, die is gespecialiseerd in de sport kan dan op basis van het huidige niveau een optimaal behandelplan opstellen en u daarin begeleiden.

Voornamelijk het opvolgen van de leefregels zullen een blijvend resultaat geven!
© 2008 - 2024 Jorg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan de knie door werk en sportPijn aan de knie door werk en sportPijn aan de knie is een veel voorkomende klacht. De pijn wordt vooral gevoeld bij het buigen of het draaien van de knie,…
Triggerpoints - Patellofemorale knieklachtenTriggerpoints - Patellofemorale knieklachtenTriggerpoints (spierknopen) in het bovenbeen kunnen in veel gevallen de oorzaak zijn van patellofemorale kniepijn bij jo…
Patellofemoraal pijnsyndroom: symptomen en behandelingPatellofemoraal pijnsyndroom: symptomen en behandelingHet patellofemoraal pijnsyndroom, ook wel het 'knieschijfpijnsyndroom' genoemd, duidt op klachten die waargenomen worden…
Pijn vooraan de knie, wat kan het zijn?Pijn vooraan de knie, wat kan het zijn?Veel mensen krijgen vroeg of laat een keer klachten van de knie, zeker mensen die intensief aan sport doen. Omdat je het…

Prikkelbare blaas: oorzaken en behandelingPrikkelbare blaas: oorzaken en behandelingDe term prikkelbare blaas is in feite een parapluterm voor iedere blijvende aandoening, die de spieren van de blaas onwi…
De knie - kruisbandenKnieklachten zijn veel voorkomende klachten in de dagelijkse huisartsenpraktijk. Letsel aan één of meerdere banden (waar…
Jorg (14 artikelen)
Laatste update: 07-05-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.