Triggerpoints - Patellofemorale knieklachten
Triggerpoints (spierknopen) in het bovenbeen kunnen in veel gevallen de oorzaak zijn van patellofemorale kniepijn bij jonge meisjes en jongens. Overbelasting en uitputting van de bovenbeenspieren kan er toe leiden dat er spierknopen ontstaan en de spieren verkorten. Door de verkorting ontstaan er voornamelijk pijnklachten aan de voor en binnenzijde van de knie(schijf). Dit zijn vaak de bekende patellofemorale pijnklachten die jonge pubers aangeven tijdens belastende activiteiten.
Patellofemorale pijnklachten als gevolg van triggerpoints
Patellofemorale pijnklachten (klachten rondom de knieschijf) zijn veel voorkomende knieklachten bij jonge mensen. Vooral jonge meiden in de pubertijd kunnen klachten ervaren. Jonge meiden hebben vaker patellofemorale pijnklachten dan jongens omdat de gewrichten van meisjes vaak soepeler zijn dan die van jongens. Omdat jonge meiden nog in de groei zijn kan dit veel pijn met zich meebrengen.
Patellofemorale pijnklachten ontstaan vaak als gevolg van een combinatie van verminderde stabiliteit/kracht van het kniegewricht en overbelastende activiteiten. Activiteiten die vaak pijnlijk aanvoelen voor de knie zijn fietsen (zonder versnellingen, tegen de wind in), lang staan, traplopen, lang lopen, knielen/hurken, etc. Als gevolg van de overbelasting en de verminderde belastbaarheid (wat men kan verdragen) moeten spieren rondom het kniegewricht extra werk leveren. Als de spieren niet goed genoeg getraind zijn, raken ze vermoeid en kunnen er triggerpoints (spierknopen) ontstaan. Deze triggerpoints gaan niet vanzelf weg waardoor de klachten in de knie vaak voor langere tijd aanwezig blijven. Dit kan leiden tot chronische klachten zoals peesontstekingen, slijmbeursontstekingen en kan zelfs resulteren in spierscheuringen.
Rechte dijbeenspier (m.rectus femoris)
De rechte dijbeenspier is één van de 4 spieren die behoren tot de m.quadriceps femoris (vierhoofdige dijbeenspier). De rechte dijbeenspier heeft zijn oorsprong aan het onderste uit stekende gedeelte van de bekkenkam en hecht zich aan over de knieschijf aan het uit stekende bot van het scheenbeen (net onder de knieschijf).
Triggerpoint:
Deze spierknoop bevindt zich aan de voorzijde van het bovenbeen hoog ter hoogte van de oorsprong van de spier.
Symptomen:
De spierknoop geeft uitstralende pijn over het gehele bovenbeen maar de heftigste uitstralende pijn bevindt zich op en rondom de knieschijf. Een pees en/of slijmbeursontsteking kunnen de oorzaak zijn van deze spierknoop.
Middelste brede spier (m.vastus medialis)
De middelste brede spier is één van de 4 spieren die behoren tot de m.quadriceps femoris. De middelste brede spier heeft zijn oorsprong halverwege de voorzijde van het dijbeen en hecht zich langs de binnenzijde van de knieschijf aan, aan het uit stekende bot van het scheenbeen (net onder de knieschijf)
Triggerpoint 1:
Deze spierknoop bevindt zich aan de voorzijde van het bovenbeen, aan de binnenzijde van het bovenbeen enkele centimeters boven de knieschijf/gewrichtsspleet.
Symptomen:
De spierknoop geeft uitstralende pijn rondom het gebied van de spierknoop maar de heftigste uitstralende pijn bevindt zich aan de binnen/voorzijde van de knieschijf. Deze spierknoop geeft de bekende patellofemorale pijnklachten aan die bij jonge mensen als zodanig wordt gezien.
Triggerpoint 2:
Deze spierknoop bevindt zich aan de binnen/voorzijde van het bovenbeen halverwege het dijbeen.
Symptomen:
De spierknoop geeft uitstraling over ongeveer tweederde aan de binnen/voorzijde van het dijbeen. Ook deze spierknoop geeft de bekende patellofemorale pijnklachten aan die zich aan de binnenzijde van de knieschijf bevinden.
Lange dijaanvoerder (m.adductor longus)
De lange dijaanvoerder is één van de bekendste spieren die vaak aangedaan is bij liesklachten. De spier heeft zijn oorsprong boven de helft aan de binnenzijde van het dijbeen en hecht aan op het schaambeen.
Triggerpoint:
Deze spierknoop bevindt zich aan de voor/binnenzijde van de lies en zit halverwege de spierbuik van de lange dijaanvoerder.
Symptomen:
De spierknoop geeft uitstraling richting de voor/binnenzijde van het dijbeen en heeft de heftigste uitstraling boven de knieschijf. De uistralende pijn kan zich helemaal uitstrekken aan de binnenzijde van het scheenbeen en tot aan de enkel.
Slanke dijbeenspier (m.gracilis)
De slanke dijbeenspier behoort tot de cluster spieren die de lies genoemd worden. De slanke dijbeenspier heeft zijn oorsprong tussen het zitbeen en schaambeen en hecht zich hoog aan de binnenzijde van het scheenbeen
Triggerpoints:
Eén van de spierknopen bevind zich halverwege de spierbuik en de andere spierknoop bevindt zich ongeveer 10 cm daar boven.
Symptomen:
De spierknopen geven uitstraling in het verlengde van de spier. Dit houdt in dat de uitstraling aan de binnenzijde van het dijbeen begint en eindigt hoog ter hoogte van de binnenkant van het scheenbeen. De uitstraling is het heftigst op de plek waar de spierknopen zich bevinden.
Kleermakersspier (m.sartorius)
De kleermakersspier ligt aan de binnenzijde en in het verlengde van de m.quadriceps femoris. De kleermakersspier heeft zijn oorsprong aan het hoogste uit stekende gedeelte aan de voorkant van de bekkenkam en hecht zich hoog via de binnenzijde van het scheenbeen aan het uitstekende bot aan de voorzijde van het scheenbeen.
Triggerpoints:
Deze spierknoop bevindt zich net onder de helft van de voor/binnenzijde van het dijbeen.
Symptomen:
Deze spierknoop geeft uitstraling tot aan halverwege de voor/binnenzijde van het dijbeen en richting de binnenzijde van de knie(schijf). Hoewel de uitstralingspijn niet heel heftig is, kan ook de kleermakersspier de bekende patellofemorale pijnklachten aangeven.
Lees verder