Patellofemoraal Pijnsyndroom
Patello Femoraal Pijnsyndroom (pijnklachten rondom de knieschijf) is een klacht die voornamelijk voorkomt bij sporters en jonge vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat 62% van de vrouwen patellofemorale pijnklachten hebben ten opzichte van 38% van de mannen.
Verminderde heupkracht en de relatie met de Q-hoek
De oorzaak van patellofemorale pijnklachten ligt hem in de anatomische structuren, hormonen en neuromusculaire factoren. Hierbij gaat vooral de aandacht uit naar de anatomische structuren. In steeds meer literatuur wordt er onderzoek gedaan nar de neuromusculaire factoren van de heup. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat heupspierkracht ,en dan voornamelijk de exorotatie (naar buiten draaien) en abductie (zijwaarts op zij bewegen) van de heup, verminderd is bij mensen met patellofemorale pijnklachten. Deze zwakte zou een invloed hebben op de Q-hoek die ervoor zorgt dat er meer zijdelingse tracking van de patella (knieschijf) plaats vindt zodat er meer druk op de laterale en dorsale zijde van de patella ontstaat. Dit houdt in dat er dan meer pijn ontstaat en minder participatie van allerlei dagelijkse activiteiten mogelijk is.
Verminderde heupspierkracht aangedane en niet aangedane been
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er sterk bewijs is gevonden wat betreft vermindering in kracht van heupmusculatuur richting exorotatie, abductie en extensie (achterwaarts bewegen) in vergelijking met gezonde proefpersonen. Daarnaast blijkt dat er een kleiner verschil is tussen het verschil van het aangedane en niet aangedane been bij dezelfde patiënten in vergelijking met het aangedane en gezonde been van de proefpersonen. Een mogelijke verklaring kan zijn dat dit komt omdat de patiënten standaard een vermindering in kracht hebben in de heupen en/of de patiënten automatisch minder doen. Hierdoor kan de kracht afnemen en de klachten doen ontstaan of zelfs doen verergeren.
Mogelijke oorzaken Patello femoraal Pijnsyndroom
Aangezien patellofemorale pijnklachten een niet op zichzelf staand probleem is, is het belangrijk dat er tijdens het uitvoeren van de therapie de hele keten wordt onderzocht en getraind indien die nodig is. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bij patellofemorale pijnklachten er een krachtdeficit is ontstaan van de m.quadriceps femoris. Daarnaast zijn er nog vele andere factoren die bijdragen aan het ontstaan en het in stand houden van patellofemorale pijnklachten, zoals patella alta, patella tilt, dysplasie van de trochlea, genu valga, coxa valga, voet pronatie, torsie van het scheenbeen naar buiten en een laterale tuberositas van het scheenbeen. Al deze mogelijke oorzaken dragen bij aan een zijdelingse tracking van de patella waardoor er meer druk krachten ontstaan aan de dorsale zijde van de patella. Naarmate dit steeds vaker voorkomt ontstaat er overbelasting en steeds meer pijn rondom de patella.
Combinatie oefentherapie Patello Femoraal Pijnsyndroom
Ondanks dat het krachtdeficit van de m.quadriceps femoris het grootste fenomeen is bij mensen met patellofemorale pijnklachten, is het niet onverstandig om de aandacht ook op andere structuren te leggen tijdens de oefentherapie. Aangezien er wetenschappelijk wordt aangetoond dat er een duidelijk verband is tussen patellofemorale pijnklachten en verminderde kracht van exorotatoren, abductoren en extensoren van de heup, is het belangrijk dat oefentherapie bij mensen met patellofemorale pijnklachten gericht moet zijn op m.quadriceps femoris krachttraining in combinatie met krachttraining van de heup exorotatoren, abductoren en extensoren. Daarnaast is het geen overbodige luxe om ook de niet aangedane zijde te trainen om in de toekomst een zelfde soort klacht te voorkomen.
Overzicht van de feiten
- Patellofemorale pijnklachten is een veel voorkomend probleem bij sporters en jonge vrouwen (62%)
- Anatomische structuren, hormonen en neuromusculaire factoren zijn van invloed op de oorzaak
- Zwakte van de exorotatie, extensie en abductie van de heupspieren is een veel voorkomend problematiek
- Krachtverschil in het aangedane en niet aangedane been is bij gezonde mensen kleiner
- Vele factoren zoals een krachtdeficit van de m.quadriceps femoris kan bijdragen aan de klacht en moet rekening worden gehouden wat betreft het onderzoek en de behandeling
- Preventief trainen gezonde zijde voorkomt herhaling van klachten aan de aangedane zijde
Lees verder