Triggerpoints - Spierknopen in de kuitspieren

Triggerpoints - Spierknopen in de kuitspieren Triggerpoints zijn gedeeltes van spiervezels die in elkaar zijn geschoven en die als gevolg van een slechte schakeling, tussen de zenuw en de spiervezel, niet meer uit elkaar schuiven. De spierknoop die hierdoor ontstaan is zorgt ervoor dat de spier korter is geworden. Door de verkorting van de spier wordt er in gedeeltes van de spier en pees extra kracht uitgeoefend waardoor uitstralingspijn ontstaat (vaak) in een ander gebied dan waar de triggerpoint zich bevindt.

Triggerpoints in de kuitspieren

Triggerpoints in de kuitspieren veroorzaken vaak kuitkrampen en pijn in de enkel en de kuit. Uitstralingspijn in de voetzolen en/of rond de achillespees zijn vaak afkomstig van spierknopen. Tendinopathie van de achillespees (pees ontsteking), hielspoor, slijmbeurzen, etc. hebben vaak als oorzaak triggerpoints. Vaak wordt er een verkeerde diagnose gesteld, waardoor er een verkeerde behandeling wordt ingezet. Vooral uit een anamnese (vraaggesprek) kan al makkelijk naar voren worden gehaald wat de oorzaak van de triggerpoints zijn. Vaak zijn dit overbelastingsklachten die mensen niet gewend zijn om uit te voeren. Door de overcompensatie ontstaan triggerpoints en de uitstralingspijnen die daarbij horen. De vijf spieren die zich in de kuit bevinden zijn de m.gastrocnemius, de m.soleus, de m.tibialis posterior, de m.flexor digitorum longus en de m.flexor hallucis longus.

Kuitspier (m.gastrocnemius)

De kuitspier is een spier die bestaat uit twee koppen. Dit zijn de spierbuiken. Die spierbuiken gaan over in een lange dikke pees die zich vast hecht aan het hielbeen. De twee spierbuiken hechten zich vast aan de achterzijde van het bovenbeen (dicht bij de gewrichtsspleet).

Triggerpoint 1

Deze spierknoop bevindt zich halverwege de spierbuik aan de binnenzijde van de m.gastrocnemius.

Symptomen
Uitstralingspijn in de voetboog (binnenzijde) is de meest voorkomende klacht. Pijn in de achterkant van het bovenbeen, de knie en boven in de enkel zijn andere symptomen die regelmatig voor kunnen komen. Nachtelijke krampen in de kuit. Beperking in het strekken van de knie.

Triggerpoint 2

Deze spierknoop bevindt zich halverwege de spierbuik aan de buitenzijde van de m.gastrocnemius.

Symptomen
Uitstralingspijn in het gebied van de triggerpoint zelf. Nachtelijke krampen in de kuit. Beperking in het strekken van de knie.

Triggerpoint 3

Deze spierknoop bevindt zich hoog in de spierbuik aan de binnenzijde van de m.gastrocnemius.

Symptomen
Uitstralingspijn in het gebied van de triggerpoint zelf. Beperking in het strekken van de knie.

Triggerpoint 4

Deze spierknoop bevindt zich hoog in de spierbuik aan de buitenzijde van de m.gastrocnemius.

Symptomen
Uitstralingspijn aan de buitenkant van de hiel. Beperking in het strekken van de knie.

Scholspier (m.soleus)

De scholspier is een grote spier die bijna de gehele kuit bedekt. Deze hecht zich met een gemeenschappelijke pees van de m.gastrocnemius aan, aan het hielbeen. De aanhechting van de spier is aan het kuitbeen kopje.

Triggerpoint 1

Deze spierknoop bevindt zich hoog in de spierbuik ter hoogte van het kuitbeen kopje.

Symptomen
Uitstralingspijn in het gebied onder de triggerpoint halverwege de spierbuik. Nachtelijke krampen in de kuit.

Triggerpoint 2

Deze spierknoop bevindt zich halverwege de gehele spier net boven de gemeenschappelijke achillespees.

Symptomen
Uitstralingspijn in het verlengde van de pees, trekkend richting de hiel en de onderkant van de hiel.

Triggerpoint 3

Deze spierknoop bevindt zich halverwege het onderbeen aan de buitenkant van de scholspier.

Symptomen
Uitstralingspijn ter hoogte van het SI gewricht (heiligbeen)

Triggerpoint 4

Deze spierknoop bevindt zich halverwege het onderbeen aan de binnenkant van de scholspier. Deze bevindt zich vlak achter de rand van het scheenbeen.

Symptomen
Uitstralingspijn ter hoogte van de voorzijde van de binnenkant van de enkel.

Achterste scheenbeenspier (m.tibialis posterior)

De achterste scheenbeenspier ligt achter de scholspier en kuitspier. Hij hecht zich aan enkele middenvoetbeentjes onder de voet met zijn lange dunne pees. De aanhechting van de spier is hoog aan de achterkant van het kuitbeen net onder het kuitbeen kopje en scheenbeen.

Triggerpoint

Deze spierknoop bevindt zich hoog in de achterste scheenbeenspier ietsjes hoog in het midden van het onderbeen.

Symptomen
Uitstralingspijn ter hoogte van de achillespees, boven het hielbeen en net achter de enkels.

De lange buigers van de tenen

De lange buigers van de tenen gaan achter langs de binnenkant van de enkel, onder de voet door en hechten zich daar vast aan de onderkant van de tenen. De aanhechting van de spier is hoog aan de achterzijde van het scheenbeen.

Triggerpoint

Deze spierknoop bevindt zich hoog in de lange buig spier van de tenen. Ongeveer aan de buitenkant in het midden van het onderbeen.

Symptomen
Uitstralingspijn ter hoogte van de voetzool van de 4 tenen.

De lange buiger van de grote teen

De lange buiger van de grote teen gaat achter langs de binnenkant van de enkel, onder de voet door en hecht zich daar vast aan de onderkant van de grote teen. De aanhechting van de spier is in het midden aan de achterzijde van het kuitbeen.

Triggerpoint

Deze spierknoop bevindt zich halverwege in de lange buig spier van de grote teen. Ongeveer laag aan de buitenkant van het onderbeen, net boven de achillespees.

Symptomen
Uitstralingspijn ter hoogte van de bal van de grote teen en de onderkant van de grote teen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Jerommeke31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chronisch pijn door triggerpointsChronisch pijn door triggerpointsAltijd pijn hebben, maar artsen kunnen de oorzaak niet ontdekken. Grote kans dat uw kwaal wordt veroorzaakt door trigger…
Spierknopen, soms zelf te behandelenEen spierknoop is een lokale verkramping van een spier waardoor die verzwakt raakt. Spierknopen, ook triggerpoints genoe…
Pijnklachten zelf oplossen met Triggerpoint MassageHeeft u last van rsi, frozen shoulder, tennisarm, golfersarm, muisarm, pijn in knie of voet, nek en schouderklachten, la…
Myofasciale triggerpoints: Spierknopen met pijnMyofasciale triggerpoints: Spierknopen met pijnSpierknopen (myofasciale triggerpoints) is een veel voorkomende aandoening. Hierbij zijn kleine, hobbelige spiergebieden…

Naevus spilus: goedaardige aangeboren gespikkelde moedervlekNaevus spilus: goedaardige aangeboren gespikkelde moedervlekEen naevus Spilus is een aangeboren pigmentafwijking, die gekenmerkt wordt door een café-au-lait (“koffie met melk”) mac…
Koortsstuipen kind: symptomen en behandelen van koortsstuipKoortsstuipen kind: symptomen en behandelen van koortsstuip​Koortsstuipen komen bij grofweg 4% van de baby's, peuters en kleuters tussen de 3 maanden en 5 jaar voor. Baby's…
Reactie

Wendy van den Barselaar, 22-06-2014
Hier moet iedereen weet van hebben. Vooral de huisarts, fysiotherapeut, podoloog en podotherapeut die mij jarenlang letterlijk op het verkeerde been hebben gezet.
Vijf jaar liep ik rond met een geblesseerde achillespees, heel trouw alle instructies opvolgend. De oplossing heb ik in een paar maanden recent zelf achterhaald. Daarvoor heb ik ook zelf alle kosten betaald. Dankzij een chiropractor die een minimale bekkenscheefstand corrigeerde en een vinger op een zere plek in de rug legde, kwam ik op het juiste spoor. Hij legde een vinger midden op een triggerpoint, ik ging door de grond van de pijn. Die trok weg na ongeveer een halve minuut. Toen was mijn interesse natuurlijk gewekt. Inmiddels heb ik vele, vele spierspanningen in de rug, rond het bekken en vooral in de kuit die vol zat met triggerpoints zelf weten weg te werken, met de hand, een rubber balletje en heel veel geduld. Een triggerpointcoach helpt nog even en zo word ik weer helemaal soepel en mijn achillespees hopelijk als nieuw.
De reguliere gezondheidszorg en ziektekostenverzekeraars moeten zich schamen. Deze simpele en doeltreffende werkwijze en kennis moet actief verspreid worden. Want zonder een soepele rug, geen soepel en gezond lijf, dat weet ik inmiddels. Er valt dan natuurlijk minder te verdienen. Maar de kosten van de gezondheidszorg worden wel weer overzichtelijk en veel mensen worden een stuk gelukkiger, en dan weer productiever. Reactie infoteur, 22-06-2014
Hoi Wendy,

Ik ben blij om te horen dat je door middel van triggerpoint therapie/massage van je klachten af bent gekomen. Ik zelf streef altijd naar een optimale vorm van therapie door alle facetten van het lichaam grondig te onderzoeken. De basis begint vaak bij het verhaal wat de patiënt te vertellen heeft. Vandaar uit kan ik de beste vorm van therapie hanteren.

Om de reguliere gezondheidszorg te laten schamen voor het feit dat jij niet eerder van je klachten af bent gekomen gaat mij een beetje te ver. Ik zelf ben Sportfysiotherapeut en ben erg geïnteresseerd in triggerpoint therapie/massage. Ik als zorgverlener begrijp dat er meer is dan alleen maar een scheefstand of beperking in het lichaam. Daarom streef ik altijd naar de beste vorm van therapie door het lichaam grondig te onderzoeken en alle stoornissen en beperkingen boven water te halen om uiteindelijk tot een goed behandelresultaat te komen. Ik ben blij om te horen dat jij uiteindelijk van je klachten af bent.

Zorg ervoor dat iedereen te horen krijgt dat de zorgverleners die jou geholpen hebben, goede zorgverleners zijn en ook daadwerkelijk aandacht schenken aan de patiënt en zijn/haar probleem.

Met vriendelijke groet,

Jerommeke31

Jerommeke31 (92 artikelen)
Laatste update: 21-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.