Myofasciale triggerpoints: Spierknopen met pijn

Myofasciale triggerpoints: Spierknopen met pijn Spierknopen (myofasciale triggerpoints) is een veel voorkomende aandoening. Hierbij zijn kleine, hobbelige spiergebieden altijd of alleen pijnlijk bij indrukking. Deze knopen verschijnen wanneer onderliggende spiervezels of fascia (weefselbanden) strakker worden. Artsen classificeren triggerpoints als actief of latent. Door de pijn is het bewegingsbereik aangetast. Een vroegtijdige diagnose en behandeling van een myofasciaal triggerpoint is belangrijk omdat de patiënt anders te maken krijgt met chronische pijn. Diverse leefstijlaanpassingen en massagetechnieken zijn inzetbaar. Helpen deze adviezen niet, dan zijn diverse medische behandelingen mogelijk.

Wat is een spierknoop?

Spierknopen zijn strakke spiervezels die niet in staat zin om zich te ontspannen. Spierknopen zijn samengesteld uit bossen spiervezels. Deze geknoopte gebieden hebben een verminderde bloedtoevoer en missen daarom zuurstof en andere voedingsstoffen. Rond geknoopte spieren bevinden zich vaak opeenhopingen van afvalproducten. Deze factoren leiden tot pijn en verklaren waarom spierknopen meestal niet vanzelf verdwijnen.

Roken vormt een risicofactor voor spierknopen / Bron: Geralt, PixabayRoken vormt een risicofactor voor spierknopen / Bron: Geralt, Pixabay

Oorzaken en risicofactoren myofasciale triggerpoints

Veelvoorkomende oorzaken en risicofactoren van spierknopen zijn:
 • een slechte houding (bijvoorbeeld langdurig dezelfde houding aannemen)
 • een trauma (een geschiedenis van gewrichtsproblemen en gewrichtsverwondingen zorgt voor extra belasting van de gewrichten en spieren)
 • emotionele stress en spanning
 • een niet-evenwichtige voeding (mist diverse vitaminen en mineralen)
 • herhaalde bewegen (overmatig gebruik van de spieren zoals sporten, met de handen werken)
 • moeite met slapen of slapeloosheid
 • roken
 • uitdroging (dehydratie): Pok koffie, thee en alcohol dragen bij aan uitdrogingsverschijnselen
 • weinig lichaamsbeweging

Symptomen

Locatie
Spierknopen ontwikkelen zich bijna overal op het lichaam waar spieren of fascia aanwezig zijn. Plaatsen waar spierknopen vaak voorkomen zijn:
 • de beenspieren zoals de hamstrings (spieren aan de achterzijde van het dijbeen de buigers van het onderbeen), de quadriceps (vierhoofdige dijbeenspier, strekker van het onderbeen) en de kuiten
 • de billen en de basis van de wervelkolom
 • de bovenarmen
 • de bovenste trapeziusspier (monnikskapspier: trapeziumvormige spier van de nek naar de schouder)
 • de lage rug en bovenrug
 • de nek
 • de scheenbenen
 • de schouders en schouderbladen

De meest voorkomende bron van spierknopen is de trapeziusspier. Deze spier maakt een driehoekige vorm van de nek naar het midden van de rug en de schouder. Spanningen en knopen in de trapeziusspieren treden vaak op als gevolg van stress en een slechte houding.

Pijn
De kleine spierknopen variëren van de grootte van een speldenknop tot de grootte van een duim. De myofasciale triggerpoints zijn hard aanvoelende knobbeltjes of knopen die meestal niet zichtbaar zijn met het oog. Deze zijn standaard pijnlijk (actieve myofasciale triggerpoints) of doen enkel pijn bij indrukking (latente myofasciale triggerpoints). Spierknopen veroorzaken vaak uitstralingspijn naar de nabijgelegen spieren. Zo heeft de patiënt bijvoorbeeld doffe hoofdpijn wanneer een spierknoop in de schouder aanwezig is.

Myofasciaal pijnsyndroom
Sommige patiënten hebben veel myofasciale triggerpoints in het lichaam, die op verschillende locaties leiden tot uitstralingspijn. De patiënt lijdt dan mogelijk aan het ‘myofasciaal pijnsyndroom’, een chronische aandoening die spierpijn en een spierontsteking (pijn en zwakte in de spieren) tot stand brengt.

Bijkomende tekenen
Spierknopen veroorzaken tevens bijkomende symptomen zoals:

Behandeling

Zelfzorg

Zijn de spierknopen te wijten aan langdurig zitten of een eerdere spierblessure, dan verminderen regelmatige rekpauzes de spierspanning. Verder verlicht de pijn door het aanbrengen van een warmtekussen of coldpack op het getroffen gebied. Een combinatie van warmte- en koudetherapie behoort ook tot de mogelijkheden. Zwemmen, springen en fietsen zijn verder goede activiteiten om strakke spieren los te maken. Patiënten zorgen dat ze voldoende gehydrateerd zijn (voldoende water drinken). Voorts mogen patiënten ontstekingsremmende medicijnen nemen (zoals ibuprofen) om spierpijn te verminderen. Een evenwichtige voeding eten, voldoende water drinken, stoppen met roken en een goede, ergonomische houding aannemen zijn andere belangrijke levensstijladviezen. Indien stress de oorzaak is van de spierknopen, dan zijn volgende zelfzorgtips nuttig:
 • diepe adempauzes gedurende de dag nemen
 • een boek lezen
 • korte rekoefeningen doen
 • minimaal dertig minuten per dag bewegen
 • minstens vijftien tot dertig minuten per dag besteden aan ontspanningstechnieken, zoals meditatie of yoga
 • naar muziek luisteren
 • 's nachts meer slapen
 • voldoende rust nemen
 • zelfmassage uitoefenen

Zelfmassage
Massage is één van de meest effectieve behandelingen voor het verwijderen van spierknopen. Het uitoefenen van druk op de knopen verhoogt de circulatie van zuurstofrijk bloed, dat voedingsstoffen naar het gebied brengt en helpt bij het verwijderen van afvalproducten uit de spier. Wanneer de patiënt duwt op de spierknop of een constante druk uitoefent op het drukpunt, verhoogt de circulatie van zuurstofrijk bloed dat voedingsstoffen naar het gebied brengt. De massagetechnieken helpen bovendien bij het verwijderen van afvalproducten uit de spier. De knoop voelt uiteindelijk zachter en minder pijnlijk aan bij voldoende massagedruk. Het is eveneens mogelijk om een tennisbal tussen de rug en de muur of vloer plaatsen en zachtjes over de bal rollen om de spieren te masseren. Het gebruik van een schuimroller is bovendien bruikbaar voor het masseren van de spier en zo knopen weg te krijgen. Het masseren van een spierknoop is mogelijk in het begin pijnlijk, maar op langere termijn is dit voor de meeste patiënten vaak effectief. Voor sommige patiënten is zelfmassage moeilijk; zij raadplegen best een fysiotherapeut of massagetherapeut.

Professionele medische behandeling

Soms helpen huismiddeltjes onvoldoende om de symptomen van spierknopen te verminderen. Diverse professionele behandelingen zijn dan beschikbaar. Deze zijn gericht op het gladstrijken van de spierknopen en het verminderen van pijn.

Voorbeelden van professionele behandelingen zijn:
 • gepulseerde echografie
 • koude: Af en toe spuit de arts een koude oplossing op de getroffen spier. De koude temperatuur vermindert tijdelijk de pijn en eventuele zwelling, waardoor het masseren (drukken en strekken) van een spierknoop mogelijk is.
 • lasertherapie op laag niveau
 • mechanische trillingen
 • therapeutische massage
 • triggerpointinjecties (lokaal anestheticum, steroïden of zoutoplossing)

Prognose van pijnlijke harde knobbeltjes

Spierknopen of myofasciale triggerpoints zijn vaak goed te behandelen met eenvoudige huismiddeltjes en rekoefeningen. Sommige knopen zijn echter pijnlijk en verstoren de dagelijkse activiteiten van een patiënt en tasten de kwaliteit van leven aan. Vaak vermindert de pijn wanneer de patiënt of de arts de onderliggende oorzaak corrigeert. Dit is belangrijk omdat anders mogelijk chronische pijn tot stand komt.

Preventie van spierknopen

Personen moet zorgen voor een goede houding en regelmatige lichaamsbeweging uitoefenen. Veel knopen ontstaan door herhaalde spiertrauma's, dus het is aangewezen dat mensen verschillende soorten activiteiten uitvoeren om het overmatig gebruik van dezelfde spieren te voorkomen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Triggerpoints - Patellofemorale knieklachtenTriggerpoints - Patellofemorale knieklachtenTriggerpoints (spierknopen) in het bovenbeen kunnen in veel gevallen de oorzaak zijn van patellofemorale kniepijn bij jo…
Triggerpoints - Spierknopen in de kuitspierenTriggerpoints - Spierknopen in de kuitspierenTriggerpoints zijn gedeeltes van spiervezels die in elkaar zijn geschoven en die als gevolg van een slechte schakeling,…
Triggerpoints - Knie klachten (Vastus Lateralis)Triggerpoints - Knie klachten (Vastus Lateralis)Triggerpoints in de brede zijspier (Vastus Lateralis) kunnen erg vervelend en erg pijnlijk zijn. Vooral sporters die aan…
Chronisch pijn door triggerpointsChronisch pijn door triggerpointsAltijd pijn hebben, maar artsen kunnen de oorzaak niet ontdekken. Grote kans dat uw kwaal wordt veroorzaakt door trigger…

Pericoronitis: Infectie rond verstandskiezen met pijnPericoronitis: Infectie rond verstandskiezen met pijnPericoronitis is een tandaandoening waarbij het tandvlees gezwollen en geïnfecteerd raakt rond de verstandskiezen. Wanne…
Thalliumvergiftiging: Overmatige blootstelling aan thalliumThalliumvergiftiging: Overmatige blootstelling aan thalliumThallium is een van nature voorkomend spoorelement dat wijd verspreid is in de bodem, maar in zeer lage concentraties. B…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 18 maart 2018:
 • Best Ways to Get Rid of Muscle Knots, https://www.getridofthings.com/health/athletic-health/get-rid-of-muscle-knots/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • How to treat muscle knots, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321224.php
 • Muscle Knots - The Only Resource You'll Ever Need, https://www.vivehealth.com/blogs/resources/muscle-knots
 • MUSCLE KNOTS, THE MYSTERY EXPLAINED!, http://www.tinozzichiropractic.com/dr-ts-blog/2017/5/18/muscle-knots-the-mystery-explained
 • Muscle knots: Causes and treatment , https://www.belmarrahealth.com/muscle-knots-causes-treatment/
 • Painful Muscle Knots ~ Trigger Points and Relief, http://www.hamptonpt.com/painful-muscle-knots-trigger-points-and-relief/
 • Trigger Points & Myofascial Pain Syndrome, https://www.painscience.com/tutorials/trigger-points.php
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.