Yoga: Voordelen voor gezondheid van beoefenen yogatechnieken

Yoga: Voordelen voor gezondheid van beoefenen yogatechnieken Yoga is een geweldige manier om aan de flexibiliteit en kracht te werken. Bijna iedereen kan dit uitvoeren, ongeacht conditie, leeftijd of geslacht. Sommige soorten yoga zorgen voor pure ontspanning en rust, terwijl mensen zich bij andere soorten meer moeten verplaatsen. De meeste typen richten zich op het leren van houdingen (asanas) waarbij ook aandacht gaat naar de ademhaling en meditatie. Dankzij deze levensvisie is het mogelijk om ontspanning te bevorderen en stress te verminderen, maar ook andere gezondheidsvoordelen zijn verbonden aan yoga. Ontspannende yogahoudingen brengen namelijk zowel het lichaam als de geest tot rust.

Betere ademhaling door yoga

Yoga schenkt meestal aandacht aan een diepe en rustige ademhaling, wat helpt om zich te leren ontspannen. Yogische ademhalingstechnieken (pranayama) richten zich op het proberen de ademhaling te vertragen en volledig te ademen vanuit de onderkant van de maag naar de bovenkant van de longen. Met deze methoden voelt een persoon zich meer ontspannen en in balans en ziet hij de dag met vertrouwen tegemoet. Door de betere ademhaling hebben mensen ook een verhoogde longcapaciteit en meer ademvolume (de totale hoeveelheid lucht die de longen op elk moment kan vasthouden). Het is mogelijk om de ademhalingsoefeningen toe te passen wanneer dat in het dagelijks leven nodig is. Ze helpen mensen bijvoorbeeld ook om kalm te blijven in noodsituaties, helderder te denken in stressvolle situaties en pijn te verminderen.

Betere bloeddoorstroming

Dankzij yoga verbetert de bloedcirculatie, en dan vooral in de handen en voeten. Door yoga krijgen de cellen ook meer zuurstof waardoor ze nog beter functioneren. Omgekeerde houdingen zoals schouderstand, hoofdstand of handstand helpen om zwellingen in de benen (gezwollen benen) door hart- of nierproblemen te verminderen. Yoga verhoogt ook de niveaus van hemoglobine en rode bloedcellen, die zuurstof naar de weefsels transporteren. Het beoefenen van yoga verdunt tevens bloed door bloedplaatjes minder plakkerig te maken en door het niveau van stolselbevorderende eiwitten in het bloed te verminderen. Dit resulteert in een afname van hartaanvallen en beroertes, omdat bloedstolsels hiervan vaak de oorzaak zijn.

Betere botgezondheid

Gewichtsdragende oefeningen zijn goed voor de botgezondheid. Ze versterken namelijk de botten en voorkomen osteoporose. Bij veel houdingen in yoga moeten mensen het eigen gewicht optillen. Sommige oefeningen, zoals de neerwaartse en opwaartse hond helpen de armbotten te versterken, die bijzonder kwetsbaar zijn voor botbreuken veroorzaakt door osteoporose. Yogaoefeningen verhogen ook de botdichtheid in de wervels. Het vermogen van yoga om de niveaus van het stresshormoon cortisol te verlagen helpt bovendien om calcium in de botten te houden.

Betere concentratie en helderder denken

Yogahoudingen en meditatie vereisen een goede concentratie op de ademhaling. Dit proces van observeren van de adem kalmeert de geest en maakt mensen mentaal meer ontspannen. Door de mentale stabiliteit kunnen mensen zich meer informatie herinneren en behouden ze deze informatie ook beter. Door ís ochtends enkele minuten te mediteren, verbetert de concentratie gedurende de dag.

Betere hartgezondheid door yogahoudingen

Yoga verlaagt de bloeddruk en de hartslag. Een langzamere hartslag is gunstig voor mensen met een hoge bloeddruk (hypertensie) of hartaandoeningen en mensen die een beroerte hebben gehad. Yoga is ook in verband gebracht met een lager cholesterol- en triglyceridengehalte en een betere werking van het immuunsysteem.

Betere houding door yoga

Wanneer mensen sterker en flexibeler zijn, verbetert de houding. De meeste staande en zittende houdingen vergroten de rompsterkte, omdat de rompspieren nodig zijn om elke houding te ondersteunen en te behouden. Met een sterkere romp hebben mensen meer kans om 'lang' te kunnen zitten en staan. Yoga helpt ook bij het lichaamsbewustzijn. Mensen zijn namelijk in staat om sneller een foute houding te herkennen bij zichzelf, en dit dan te corrigeren.

Betere kwaliteit van leven

Yoga wordt steeds vaker gebruikt als aanvullende therapie om de kwaliteit van leven voor veel mensen te verbeteren. Het beoefenen van yoga vermindert:

Het algemeen welzijn verbetert aanzienlijk door het beoefenen van yogalessen.

Yogatechnieken helpen bij het verliezen van gewicht / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Yogatechnieken helpen bij het verliezen van gewicht / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Gewicht verliezen dankzij yogaposities

Door dagelijks een beetje yoga te beoefenen, is het mogelijk om het metabole systeem van brandstof voorzien. Mensen gaan hierdoor meer vet verbranden, hetgeen resulteert in gewichtsverlies. Dagelijkse yoga helpt ook om de hormonale balans in het lichaam te herstellen, waardoor het lichaamsgewicht zich normaliseert. Verder dalen de cortisolhormonen door stress. Cortisol is het hormoon dat vrijkomt als reactie op stress en een lage bloedglucoseconcentratie (hypoglykemie). Door de verlaagde cortisolwaarden gaan mensen zich minder snel overeten. Dagelijkse yoga versterkt ook de algehele verbinding tussen geest en lichaam en helpt mensen om effectiever om te gaan met onaangename emoties, zodat ze niet naar voedsel gaan zoeken om deze gevoelens te onderdrukken.

Meer energie

Dagelijks slechts een paar minuten yoga beoefenen geeft de broodnodige energieboost in zodat mensen langer fris blijven. Yoga biedt een unieke samenwerking tussen lichaamsbeweging en ademhalingstechnieken, waardoor het perfect is voor wanneer de energiereserves bijna op zijn. Dagelijkse yogaoefeningen activeren de belangrijkste energiecentra (chakra's) in het lichaam. De boomhouding laat bijvoorbeeld energie door het hele lichaam circuleren (grote houdingen waarbij de wervelkolom uitgestrekt wordt). Ook komt meer energie vrij door houdingen die de borst openen, zoals de cobrahouding.

Meer flexibiliteit door yoga

Yoga zet de spieren aan het werk. Ze moeten zich namelijk meer strekken, hetgeen helpt om zich beter te bewegen. Dit leidt tot minder spierstijfheid en spiervermoeidheid. Op elk niveau van yoga ervaren mensen waarschijnlijk snel voordelen. Na acht weken yoga verbeteren mensen hun flexibiliteit reeds met maximaal 35%.

Meer kracht door yoga

Sommige yogastijlen, zoals ashtanga en poweryoga, zijn erg fysiek. Het beoefenen van één van deze stijlen helpt bij het verbeteren van de spiertonus (spierspanning). Maar ook minder krachtige yogastijlen, zoals Iyengar of hatha, bieden voordelen op het gebied van kracht en uithoudingsvermogen. Veel van de houdingen, zoals een neerwaartse hond, een opwaartse hond en de plankhouding, zorgen ervoor dat een persoon kracht ontwikkelt aan het bovenlichaam. De staande houdingen zorgen voor een krachtopbouw in de hamstrings, de quadriceps en de buikspieren. Dit geldt vooral wanneer mensen ze uitoefenen door ook diepe ademhalingstechnieken uit te voeren tijdens het uitvoeren van deze houdingen. Houdingen die de onderrug versterken, omvatten de opwaartse hond en de stoelhouding. Als de persoon dit goed heeft uitgevoerd, resulteren bijna alle oefeningen in meer kracht in de romp en ook meer kracht in de diepe buikspieren.

Minder angst door yogatechnieken

Veel mensen beginnen met het beoefenen van yoga als een manier om met angstgevoelens om te gaan. Ook vermindert yoga de symptomen van een posttraumatische stressstoornis. Dankzij yoga laten mensen sneller zorgen en angst los, genieten ze van het moment en vinden ze een gevoel van vrede, hetgeen allemaal helpt om angst te behandelen.

Minder chronische pijn door beoefenen van yoga

Chronische pijn is een hardnekkig probleem met een scala aan mogelijke oorzaken zoals onder andere verwondingen of artritis (gewrichtsontsteking). Het beoefenen van yoga vermindert vele soorten chronische pijn.

Minder depressief door yoga

Yoga heeft een antidepressief effect en vermindert de symptomen van een depressie. Yoga verlaagt de waarden van cortisol, een stresshormoon dat de niveaus van serotonine beïnvloedt (neurotransmitter die vaak met een depressie wordt geassocieerd). Bovendien zijn de niveaus van ACTH ook lager. ATCH is een hormoon dat verantwoordelijk is voor het stimuleren van de afgifte van cortisol. Yoga helpt met andere woorden een depressie te bestrijden, en dit afzonderlijk of in combinatie met traditionele behandelmethoden.

Minder ontsteking door beoefening van yoga

Het beoefenen van yoga vermindert ook een ontsteking. Een ontsteking is een normale immuunrespons, maar chronische ontstekingen dragen bij aan de ontwikkeling van pro-inflammatoire ziekten, zoals hartaandoeningen, diabetes mellitus (suikerziekte) en kanker. Personen die yoga beoefenen, hebben lagere niveaus van ontstekingsmarkers dan mensen die geen yoga beoefenen.

Minder stress en meer rust door yoga

Mensen die een yogasessie gehad hebben, voelen zich minder gestrest en meer ontspannen. Sommige yogastijlen gebruiken meditatietechnieken die de geest kalmeren. Focussen op de ademhaling tijdens yoga zorgt ook voor minder stress.

Het beoefenen van yoga verlicht hoofdpijn veroorzaakt door migraine / Bron: Concord90, PixabayHet beoefenen van yoga verlicht hoofdpijn veroorzaakt door migraine / Bron: Concord90, Pixabay

Verlichting van migraine

Migraine is een ernstige terugkerende vorm van eenzijdige hoofdpijn, eventueel ook met aanvallen van een aura. Medicijnen behandelen de symptomen van migraine, al kan een patiënt ook mogelijke risicofactoren vermijden zoals felle lichten of bepaalde voedingsmiddelen. Yoga biedt een nuttige aanvullende therapie om de frequentie en intensiteit van migraineaanvallen te verminderen.
© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Yogaswing: een nieuwe variant van yogaWe weten bijna allemaal wat yoga inhoudt, maar wat is de yogaswing? Een onbekend begrip wat wel wat nadere toelichting k…
Yoga bij zwangerschapYoga bij zwangerschapTijdens de zwangerschap verandert er heel veel in en met je lichaam. Deze veranderingen kunnen allerlei lichamelijke kla…
Yin Yoga - een zachte yogastijlYin yoga is een yogastijl ontwikkeld door Paulie Zink, een taoïstische yogaleraar en martial arts expert. Het is een com…
Vinyasa yoga - een vloeiende krachtige yogastijlVinyasa yoga wordt ook wel flow yoga genoemd, omdat de houdingen geleidelijk en soepel in elkaar overgaan, zoals een dan…

Wat is het valrisico van ouderen en hoe voorkom je vallen?Wat is het valrisico van ouderen en hoe voorkom je vallen?Vallen komt vaak voor onder ouderen. Eenderde van de thuiswonende 65-plussers valt tenminste een keer per jaar. Mensen w…
Vitaal op de werkvloer: voor gelukkige en gezonde werknemersVitaal op de werkvloer: voor gelukkige en gezonde werknemersVitale werknemers zijn doorgaans veel gelukkiger, productiever, gemotiveerder en energieker. Daarbij komt dat vitale wer…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
 • Geraadpleegd op 1 januari 2019:
 • 10 health benefits of daily yoga practice, https://www.netdoctor.co.uk/healthy-living/fitness/a28508/yoga-health-benefits/f
 • 13 Benefits of Yoga That Are Supported by Science, https://www.healthline.com/nutrition/13-benefits-of-yoga
 • 38 Health Benefits of Yoga, https://www.yogajournal.com/lifestyle/count-yoga-38-ways-yoga-keeps-fit
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • The Health Benefits of Yoga, https://www.webmd.com/balance/guide/the-health-benefits-of-yoga
 • Top Health Benefits of Yoga, https://www.verywellfit.com/top-health-benefits-of-yoga-3566733
 • Why is Yoga So Good for You?, https://www.healthandfitnesstravel.com/blog/why-is-yoga-so-good-for-you
 • Yoga Has Potent Health Benefits, https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-athletes-way/201403/yoga-has-potent-health-benefits
 • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Concord90, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.