Vitaal op de werkvloer: voor gelukkige en gezonde werknemers

Vitaal op de werkvloer: voor gelukkige en gezonde werknemers Vitale werknemers zijn doorgaans veel gelukkiger, productiever, gemotiveerder en energieker. Daarbij komt dat vitale werknemers ook nog eens minder vaak ziek zijn. Een voordelige en prettige situatie voor zowel werkgever als werknemer. Vitaliteit op de werkvloer is een belangrijk begrip dat helpt om zowel organisatie als personeel gezond te houden. Maar wat houdt vitaliteit in en hoe kan vitaliteit op de werkvloer worden verhoogd?

Wat houdt vitaliteit in?

Vitaliteit staat voor het hebben van energie, kracht en het gezond zijn in lichaam en geest. Het gaat daarbij niet slechts om fysieke gezondheid en veerkracht, maar om algehele vitaliteit. Hierbij komen ook emotionele, mentale, sociale en spirituele aspecten aan bod. Vitaliteit kan worden beschreven aan de hand van acht verschillende dimensies.
 • Fysieke vitaliteit, denk aan een goed werkend immuunsysteem, gezonde voeding en een balans tussen beweging en ontspanning.
 • Sociale vitaliteit, denk aan gezonde relaties, contacten, vriendschappen, waardering en erkenning.
 • Mentale vitaliteit, denk aan uitdaging, creativiteit, inzicht en verantwoorde keuzes in het leven.
 • Emotionele vitaliteit, denk aan gevoelens, emoties en inlevingsvermogen.
 • Spirituele vitaliteit, denk aan een doel, zin, betekenis en geloof (religie/hogere macht).
 • Intellectuele vitaliteit, denk aan persoonlijke ontwikkeling, zelfontplooiing en zelfrealisatie.
 • Werk-/beroepsgerelateerde vitaliteit, denk aan voldoening, carrière, talent en ambitie.
 • Vitale leefomgeving, denk aan milieu, natuur en invloeden vanuit familie- en vriendenkringen.

Waarom is vitaliteit op de werkvloer zo belangrijk?

Werknemers zijn veelal de draaiende motor achter een bedrijf. Wanneer werknemers niet vitaal zijn kan dit zorgen voor een lagere effectiviteit op de werkvloer, maar ook voor meer en hoger verzuim. Om ervoor te zorgen dat een bedrijf goed blijft draaien, zijn vitale werknemers daardoor van groot belang. Daarbij draagt vitaliteit op de werkvloer ook bij aan een goede werksfeer, algehele tevredenheid, motivatie, fitheid en alertheid.

Hoe kan vitaliteit op de werkvloer op een simpele wijze worden verhoogd?

Vitaliteit op de werkvloer ontstaat niet zomaar. Een bedrijf zal dan ook moeten investeren in vitale werknemers, wat veelal een proces is dat tijd in beslag zal nemen. Er zijn echter wel een aantal simpele dingen die de algehele vitaliteit van werknemers kan verhogen.

Gezonde voeding

Op de werkvloer kan op simpele wijze in vitaliteit worden geïnvesteerd door gezonde voeding voor werknemers aan te bieden. Denk hierbij aan fruit en salades en vervang deze het liefst voor ongezonde voeding zoals snacks.

Staand werken

Staande werkplaatsen zijn een simpele investering die kan worden gedaan om vitaliteit te verhogen. Het biedt werknemers afwisseling en de mogelijkheid om de benen even te strekken. Te lang zittend werken is namelijk erg slecht voor onze gezondheid.

Vergaderen in de open lucht

Een kosteloze investering. Overweeg zo nu en dan eens om te vergaderen tijdens een wandeling of op buiten werkplekken. Frisse lucht doet de mens doorgaans veel goeds.

Wandelen in de pauze

Nog een kosteloze investering die daarnaast ook nog erg gezellig kan zijn. Maak tijdens de pauze eens een korte wandeling met je team of afdeling. Het is gezond, je bent even uit je werkomgeving en kunt leuke sociale contacten leggen.

Teambuilding

Een goede werksfeer is natuurlijk erg belangrijk en helpt werknemers om goed in hun vel te zitten. Het regelmatig organiseren van teambuilding draagt hier daarom zeker aan bij.

(Talent)ontwikkeling
Een investering die vooral tijd vergt. Iedereen vind het fijn om gehoord te worden en zichzelf indien gewenst te kunnen ontwikkelen. Het bespreekbaar maken van de ambities en talenten van werknemers kan zeker helpen in het scheppen van heldere verwachtingen en het zoeken naar uitdaging. Op deze manier kan het werk voor iedereen leuk blijven.

Workplace yoga

Yoga is zowel goed voor ons lichaam als voor onze geest. Het brengt ons balans, geeft ons energie en helpt ons om te focussen. Wellicht een investering die zeker de moeite waard kan zijn.

Fitnessfaciliteiten

Het bieden van fitnessfaciliteiten kan werknemers stimuleren om meer te bewegen. Indien dit mogelijk is, kan hier binnen het bedrijf een ruimte voor worden ingericht. Ook kan worden gekozen voor een samenwerking met een fitnesscentrum zodat werknemers hier gratis of met korting kunnen sporten. Het kan hierbij tevens een goede motivator zijn wanneer de investering van beide kanten komt zodat een werknemer 50% eigen tijd investeert en 50% tijd krijgt van de baas.

Ontspannings- en/of stilteruimtes

Een investering die ook zeker de moeite waard kan zijn, is het creëren van ontspannings- en/of stilteruimtes waar werknemers zich even terug kunnen trekken om te focussen of hun gedachten in balans te brengen. Dit kan zowel tijdens als naast het werk gedaan worden.

Conclusie

Vitaliteit is een vrij complex begrip dat meer inhoudt dan slechts gezond eten en bewegen. Niet alleen in het dagelijks leven, maar ook op de werkvloer is vitaliteit een begrip dat een grote rol speelt. Om een bedrijf en werknemers gezond te kunnen houden is het dus belangrijk om in vitaliteit te investeren. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, waaronder een aantal zeer simpele en goedkope, zoals gezonde voeding, beweging, teambuilding en ontspanning tijdens het werk.
© 2018 - 2024 Linseyg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coaching binnen het bedrijf of ondernemingCoaching binnen het bedrijf of ondernemingVoor wie is coaching geschikt binnen een bedrijf of onderneming? Is coaching geschikt voor medewerkers met burn-out en w…
Verliefd op een collega: de gevolgen op het werkVerliefd op een collega: de gevolgen op het werkHet is een goed teken als je het gezellig hebt met je collega. Verliefd zijn is iets dat normaal gesproken heerlijk is.…
Emotionele Intelligentie (EQ) op de werkvloerWat zijn je diploma's? Waar heb je gestudeerd? Hoe waren je cijfers voor wiskunde? Spreek je goed Engels? Het zijn allem…
Een blindengeleidehond op de werkvloerEen blindengeleidehond op de werkvloerJammer genoeg blijkt dat verhoudingsgewijs arbeidsgehandicapten veel minder vaak een baan krijgen dan 'gewone' werknemer…

Yoga: Voordelen voor gezondheid van beoefenen yogatechniekenYoga: Voordelen voor gezondheid van beoefenen yogatechniekenYoga is een geweldige manier om aan de flexibiliteit en kracht te werken. Bijna iedereen kan dit uitvoeren, ongeacht con…
Het belang van goede hygiëne thuis en op reisHet belang van goede hygiëne thuis en op reisHygiëne is in het kort samengevat een verzamelnaam voor handelingen die er voor zorgen dat we zo min mogelijk te maken k…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: TeroVesalainen, Pixabay
 • VisieVitaal, L. Geldof
 • Access to health, Rebecca J. Donatelle
 • Six Dimensions of health. Developed by Dr. Bill Hettler, co-founder of the National Wellness Institute (NWI)
 • Health and Wellness tourism, Melanie Smith & Laszlo Puczko
Linseyg (5 artikelen)
Gepubliceerd: 02-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.