Chronisch pijn door triggerpoints
Altijd pijn hebben, maar artsen kunnen de oorzaak niet ontdekken. Grote kans dat uw kwaal wordt veroorzaakt door triggerpoints, spierknopen of spierverklevingen die elders in het lichaam pijn veroorzaken: ”als ik hier druk, doet het daar pijn”. Triggeren betekent ‘op gang brengen’. De triggerpunten in het spierstelsel roepen pijnen op die doorgeleid worden. Dat wil zeggen dat de pijn uitstraalt naar andere lichaamsgebieden. Een typisch voorbeeld is hoofdpijn die het gevolg is van triggerpoints in de nek- en halsspieren. De meest effectieve behandelwijze is in dat geval massage of fysiotherapie.
Wat zijn triggerpoints?
De triggerpoint-therapie is in praktijken van fysiotherapeuten nauwelijks nog weg te denken. Maar wat zijn triggerpoints en wat doet triggerpoint-therapie? Ieder mens ontwikkelt in de loop van zijn leven spierverklevingen, zogenaamde triggerpoints. Ze kunnen een pijnlijk probleem worden wanneer hun doorbloeding te laag is. Zulke actieve triggerpoints reageren dan zeer gevoelig op druk, meestal met een uitstralende pijn.
Spierknopen: verhardingen in spierbereiken
Centraal in de verklaring van het fenomeen triggerpoints staat het begrip “myofascia”. Myo betekent spier, fascia betekent bindweefsel. Onder fascia verstaat men het vlies dat zich in ons gehele lichaam bevindt en dat alle botten, spieren en zenuwen met elkaar verbindt. Zowel in de spieren alsook in de fascia kunnen verhardingen ontstaan, die elders in het lichaam pijn veroorzaken. Zo’n spierknoop kan de omvang hebben van enkele milimeters maar kan in extreme gevallen het formaat van een knikker aannemen.
Hoe ontstaan triggerpoints?
De pijn kan vele oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaak is een chronisch verharde en aangespannen spier als gevolg van verkeerd gebruik of overbelasting. Dat leidt tot verminderde
bloeddoorstroming in het spierweefsel. Er ontstaan daardoor triggerpoints (lokale drukpunten) in het binnenste van de spier. En daarmee begint voor veel patiënten een vicieuze cirkel voor jaren. Het vaststellen en behandelen van deze "triggerpoints" is geen gemakkelijke opgave.
Waar komen triggerpoints voor?
Actieve triggerpoints komen zeer vaak voor. Bij een studie onder Amerikaanse recruten van de luchtmacht bleek dat meer dan vijftig procent van de onderzochten eraan leed.Oorsprong van het probleem zijn meestal constant aangespannen spieren, zoals op computerwerkplaatsen, of wanneer er steeds dezelfde bewegingen worden uitgevoerd.
Vooral spieren van schouders en nek getroffen
Triggerpoints komen met name vaak voor in de spieren van schouders en nek, en in het bekkengebied. In principe kan zich echter in de nabijheid van elke spier een triggerpoint ontwikkelen. Bovendien is het door de typische uitstralingspijn denkbaar dat de patiënt de pijn niet voelt op het punt waar de veroorzaker- de trigger- zich bevindt.
Symptomen die mogelijk wijzen op spierknopen
Triggerpoints kunnen zich op vele manieren uiten maar worden niet altijd als zodanig herkend. Veel klachten die artsen bijvoorbeeld wijten aan een hernia of ischias, blijken in de praktijk niets van doen te hebben met een verschoven tussenwervelschijf, maar zijn het gevolg van een spierknoop in de kleine bilspier. En RSI wordt door patiënten vaak als pijn in de armen ervaren, terwijl nekspiertjes de feitelijke boosdoener zijn. En zelfs een fenomeen als fibromyalgie (spierreuma) zou wel eens terug te voeren zijn tot triggerpoints.
Therapie bij spierverkleving
De in de 19e eeuw nog "spier-eelt" genoemde triggerpoints worden sinds 1900 specifiek onderzocht. Het standaardwerk (1983) van de Amerikaanse artsen Travell en Simon beschrijft de onstaansmechanismen en de therapeutische mogelijkheden van verkleefde spiergroepen en is tegenwoordig de basis van de therapeutische aanpak.
Behandeling stelt hoge eisen aan therapeut en patiënt
De behandeling zelf stelt hoge eisen aan de therapeut, aangezien het ontstaan van triggerpoints zeer complex is en patiënten of zelfs individuele spieren verschillend kunnen reageren. Behandeling van triggerpoints omvat meestal een combinatie van verschillende circulatie-bevorderende maatregelen, zoals warmte, koude, stretching, specifieke massage technieken, maar ook elektro- en shock wave-therapie.
Hoge eisen stelt de therapie ook aan patiënten zelf, omdat succes op lange termijn alleen kan worden bereikt met een actief betrokken en gemotiveerde patiënt.
Meer weten over pijn en pijnbestrijding?
Wilt u meer weten over zaken als pijn, pijnbestrijding of triggerpoints dan is de website van
Gezondheidsplein.nl een aanrader. Deze website heeft zich in de voorbije jaren bewezen als een vindplaats van betrouwbare en voor leken begrijpelijke medische informatie in de ruime zin.