Zwemmen in het water met lenzen of bril op de ogen?

Zwemmen in het water met lenzen of bril op de ogen? Wie houdt er niet van zwemmen in het water? Het is een ontspannende activiteit, vooral als je helder kunt zien onder en boven water. Voor mensen die een bril of contactlenzen dragen, zijn er verschillende opties om ook in het water goed te kunnen zien, mits je enkele belangrijke aandachtspunten in acht neemt. Het is raadzaam om advies in te winnen bij je oogarts of een andere oogzorgprofessional over de beste aanpak.

Contactlenzen tijdens het zwemmen?

Tijdens het sporten zijn contactlenzen voor veel mensen een handige oplossing; ze zijn immers veel beweeglijker dan een bril. Maar mag je je contactlenzen ook dragen tijdens het zwemmen? Contactlenzen bieden inderdaad unieke voordelen ten opzichte van brillen, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen.

Absorptie van zwemwater

Contactlenzen kunnen zwemwater absorberen, waardoor ze aan je ogen gaan plakken. Als je merkt dat je lenzen klevend aanvoelen, verwijder ze dan niet onmiddellijk. Het kan enige tijd duren voordat de natuurlijke tranen het zwemwater uit je lenzen hebben vervangen, wat gewoonlijk tien tot vijftien minuten duurt. Probeer je lenzen niet meteen uit je ogen te halen als je een klevend gevoel ervaart.

Risico op ooginfecties

Er bestaat een aanzienlijk risico op ooginfecties en ontstekingen door bacteriën, micro-organismen en chemicaliën zoals chloor in het water, vooral bij zachte contactlenzen. Deze lenzen fungeren als een soort spons die bacteriën en andere schadelijke stoffen opneemt. Hierdoor blijven je ogen in contact met deze stoffen, wat de kans op een pijnlijke infectie verhoogt, vooral in zoet natuurwater. In ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot blindheid.

Verlies van lenzen

Harde contactlenzen zijn minder gevoelig voor bacteriële besmetting omdat het materiaal minder toegankelijk is voor bacteriën. Echter, deze lenzen kunnen gemakkelijk verloren gaan, vooral in zout water. Harde lenzen drijven op de traanfilm en kunnen loskomen, wat het risico op verlies vergroot.

Chloor en irritatie

Chloorwater kan ervoor zorgen dat lenzen tijdelijk strak zitten, waardoor het moeilijker wordt om ze uit te nemen. Dit kan leiden tot oogirritatie en rode ogen. Dit is een vervelend probleem, maar niet ernstig. Het is verstandig om je lenzen een paar uur of een dag uit te laten en ze goed te reinigen met een neutrale lensreinigingsvloeistof, niet met water uit een bergstroom of leidingwater. Bij het zwemmen is het echter aan te raden om geen contactlenzen te dragen.

Daglenzen (wegwerplenzen)

Zwemmen met daglenzen (wegwerplenzen) is een veilige optie. Na het zwemmen kun je deze lenzen direct weggooien, waardoor bacteriën niet in contact blijven met je ogen en de kans op infecties aanzienlijk vermindert. Vergeet niet om je ogen grondig te reinigen om alle bacteriën, micro-organismen en chemicaliën te verwijderen. Na het zwemmen kun je je gewone contactlenzen weer in doen.

Zwembril of duikbril op de ogen in het water

Als je je contactlenzen wilt blijven dragen tijdens het zwemmen, kun je overwegen om een goed sluitende zwembril of duikbril te dragen. Deze oplossing is echter niet 100% betrouwbaar, aangezien er altijd een kans is dat er water onder de bril komt, waardoor je lenzen alsnog in contact komen met water. Het is dus aan te raden om je lenzen uit te doen voordat je het water in gaat.

Zwem- of duikbril op sterkte

Een zwem- of duikbril met ingebouwde correctie is een uitstekende alternatieve oplossing. Opticiens kunnen dergelijke brillen voorzien van aparte correctieglazen voor elk oog: voor bijziendheid met een dioptrie van -1,0 tot -8,0 en voor verziendheid van +1,0 tot +8,0. Glazen zonder dioptrie zijn ook beschikbaar voor gevallen waarin slechts één oog correctie nodig heeft. Voor meer informatie kun je terecht bij je opticien.

Sclerale lens of scleralens

Sclerale lenzen, die op maat worden gemaakt, zijn geschikt voor gebruik in het water. Ze bedekken het volledige oog en vallen moeilijk uit, waardoor ze veilig zijn voor gebruik bij het zwemmen. Scleralenzen worden echter niet vaak voorgeschreven voor zwemdoeleinden en andere watersportactiviteiten vanwege hun beperkte draagduur.

Conclusie: Beste opties voor zwemmen

De veiligste manier om met minder zicht te zwemmen, is door het dragen van wegwerplenzen of door zonder lenzen te zwemmen indien mogelijk. Wegwerplenzen zijn verkrijgbaar bij bijna elke online contactlenswinkel of opticien. Als je twijfelt over het gebruik van lenzen of een bril tijdens het zwemmen of bij watersporten, raadpleeg dan je contactlensspecialist of oogarts voor persoonlijk advies.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dragen van lenzenDragen van lenzenLenzen of contactlenzen zorgen voor een correctie van het oog bij brekingsafwijkingen. Er bestaan harde en zachte contac…
Tips voor mensen bij het dragen van contactlenzenTips voor mensen bij het dragen van contactlenzenHet aantal mensen dat contactlenzen draagt neemt dagelijks toe. Het is echter niet zo gemakkelijk als het dragen van een…
Aandoening: AstigmatismeAandoening: AstigmatismeAstigmatisme is een cilinder afwijking van het oog. 'a' betekent niet, en 'stigma' betekent punt of stip. Astigmatisme i…
Bril versus lenzenDit jaar halen strakke, sterk afgelijnde monturen met een fel kleurtje de bovenhand. De klassieke gouden of zilveren bri…

Kan je je ogen verliezen door te niezen?Kan je je ogen verliezen door te niezen?Eén van de hardnekkige fabeltjes die kinderen wel eens vertellen, is dat je door te niezen je ogen kunt verliezen. De og…
Stoppen met hormoonkuur of hormoontherapie na borstkankermijn kijk opStoppen met hormoonkuur of hormoontherapie na borstkankerEen hormoonkuur ofwel hormoontherapie is een behandeling van vele jaren pillen slikken tegen borstkanker, na chemotherap…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TaniaVdB, Pixabay
  • http://overogen.nl/zwemmen-met-lenzen/, 19 augustus 2014
  • http://www.contactlensonline.nl/informatie/vraag-en-antwoord/kan-ik-zwemmen-met-contactlenzen-in-
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=4774
  • http://www.hansanders.be/nl/blog/zwemmen-met-lenzen-mag-dat-/24/
  • http://www.hansanders.nl/blog/kun-je-zwemmen-met-lenzen-/76/
  • http://www.lenzenprijzen.com/contactlenzen-en-sauna-zwemmen
  • http://www.nlkc.nl/forum/viewtopic.php?f=4&t=377
  • http://www.optiek-depauw.be/faq/vragen-over-lenzen/kan-ik-mijn-contactlenzen-tijdens-het-zwemmen-inhouden/
  • http://www.optiekvangorp.be/contactlenzen.html#anchorFaq_35
  • https://www.acuvue.be/veelgestelde_vragen
  • https://www.oogziekenhuis.nl/vraag/is-het-verstandig-om-met-je-contactlenzen-in-te-zwemmen.html
  • https://www.specsavers.nl/vraag-het-aan-de-opticien/zwemmen-met-contactlenzen/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.