Zwemmen in het water met lenzen of bril op de ogen?

Zwemmen in het water met lenzen of bril op de ogen? Wie houdt er niet van zwemmen in het water? Dit is erg rustgevend, zeker als je in de mogelijkheid verkeert alles boven en onder water helder waar te nemen. Voor personen die een bril of contactlenzen dragen zijn er gelukkig diverse opties om (met bescherming) te genieten in het water. Toch zijn er een aantal aandachtspunten waarmee je rekening dient te houden. Advies inwinnen bij je oogarts of een andere oogzorgprofessional is hierbij nuttig.

Contactlenzen tijdens het zwemmen?

Tijdens het sporten zijn contactlenzen voor veel mensen een verademing; ze zijn immers een stuk beweeglijker dan een bril. Maar mag je je contactlenzen ook in laten zitten tijdens het zwemmen? Uiteraard bieden lenzen wel heel wat unieke voordelen ten opzichte van brillen.

Absorptie van zwemwater

Enkel contactlenzen in het water dragen is mogelijk vervelend; deze absorberen zwembadwater waardoor de lenzen aan je ogen gaan plakken. Verwijder in dat geval de lenzen niet onmiddellijk. Natuurlijke tranen moeten dan eerst het zwemwater vervangen, wat tien à vijftien minuten duurt. Doe de lenzen dus niet meteen uit je ogen als je een klevend gevoel bemerkt.

Risico op ooginfecties

Er is daarnaast een aanzienlijk risico op ooginfecties en ontstekingen door bacteriën, micro-organismen en de vele chemicaliën in het (chloor)water, vooral veroorzaakt door zachte contactlenzen. Deze zijn in water een soort spons die bacteriën en andere mogelijk gevaarlijke stoffen opneemt. Totdat je de lenzen uitneemt, blijven je ogen hiermee in contact waardoor de kans op een (pijnlijke) infectie van het oog flink toeneemt, vooral in zoet natuurwater. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot blindheid.

Verlies van lenzen

Harde contactlenzen daarentegen zijn minder vatbaar om voor bacteriebesmettingen. Het materiaal is immers te hard waardoor bacteriën daar minder goed kunnen overleven. Niettemin raak je deze soort contactlenzen dan weer gemakkelijk kwijt. Deze harde lenzen drijven op de vochtige laag op je oogbol (traanfilm). Vooral in zout water gaan lenzen losser zitten waardoor de kans reëel is dat je ze gaat verliezen.

Chloor brengt irritatie mee

Tot slot gaan lenzen door het chloorwater tijdelijk strak zitten; de lenzen uitnemen is hierdoor moeilijker wat leidt tot oogirritatie en rode ogen. Dit is geen ernstig doch wel een vervelend probleem. Best laat je dan je lenzen een paar uur of een etmaal uit. Reinig je lenzen zeer goed met een neutrale lensreinigingsvloeistof, en niet met water uit een bergstroompje of leidingwater. Bij het zwemmen echter is het toch aanbevolen om zowel geen zachte als harde contactlenzen te dragen.

Daglenzen (wegwerplenzen)

Zwemmen met daglenzen (wegwerplenzen) is wel mogelijk. Deze mag je meteen na het zwemmen weggooien. Bacteriën blijven dan niet in contact met je ogen waardoor de kans op een infectie aanzienlijk slinkt. Na het zwemmen moet je je ogen goed schoonmaken zodat je alle bacteriën, micro-organismen en chemicaliën wegspoelt. Nadien mag je je gewone contactlenzen weer indoen.

Zwembril of duikbril op de ogen in het water

Wil je graag je contactlenzen inhouden bij het zwemmen, dan zou je kunnen overwegen om een goed stevig aansluitende zwembril of duikbril op te zetten. Het spreekt voor zich dat deze oplossing niet 100% betrouwbaar is. Er is steeds een kans dat water onder je zwembril terecht komt waardoor lenzen nog steeds in contact met water komen. Daarom is het af te raden om zowel bril als lenzen te combineren. Doe bijgevolg je lenzen uit vooraleer het water in te gaan.

Zwem- of duikbril op sterkte

Een zwem- of duikbril met ingeslepen correctie is dan weer sterk aanbevolen. De opticien voorziet voor elk oog aparte correctieglazen op sterkte: voor bijzienden met een dioptrie van -1,0 tot -8,0, voor verzienden van +1,0 tot +8,0. Glazen zonder dioptrie zijn eveneens verkrijgbaar als slechts één oog een correctie nodig heeft. Voor meer informatie ga je best naar je opticien.

Sclerale lens of scleralens

Deze op maat gemaakte lenzen mag je dragen in het water. Ze bedekken de voorkant van het oog, zijn veilig en vallen niet snel uit. Scleralenzen zijn daarentegen wel slechts beperkt in tijd bruikbaar. Deze grote lens die op het oogwit rust, schrijft de oogarts niet zo vaak voor voor zwemdoeleinden en andere watersportactiviteiten.

Conclusie: Best wegwerplenzen of zonder lenzen

De veiligste manier om met minder zicht te gaan zwemmen, is het dragen van wegwerplenzen, of zwemmen zonder lenzen indien mogelijk. Deze wegwerplenzen zijn in haast elke online contactlenswinkel of bij je opticien aan te kopen. Als je twijfelt over het gebruik van lenzen of een bril tijdens het zwemmen of bij watersporten, doe dan navraag bij je contactlensspecialist of oogarts.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dragen van lenzenDragen van lenzenLenzen of contactlenzen zorgen voor een correctie van het oog bij brekingsafwijkingen. Er bestaan harde en zachte contac…
Tips voor mensen bij het dragen van contactlenzenTips voor mensen bij het dragen van contactlenzenHet aantal mensen dat contactlenzen draagt neemt dagelijks toe. Het is echter niet zo gemakkelijk als het dragen van een…
Aandoening: AstigmatismeAandoening: AstigmatismeAstigmatisme is een cilinder afwijking van het oog. 'a' betekent niet, en 'stigma' betekent punt of stip. Astigmatisme i…
Bril versus lenzenDit jaar halen strakke, sterk afgelijnde monturen met een fel kleurtje de bovenhand. De klassieke gouden of zilveren bri…

Kan je je ogen verliezen door te niezen?Kan je je ogen verliezen door te niezen?Eén van de hardnekkige fabeltjes die kinderen wel eens vertellen, is dat je door te niezen je ogen kan verliezen. De oge…
Stoppen met hormoonkuur of hormoontherapie na borstkankermijn kijk opStoppen met hormoonkuur of hormoontherapie na borstkankerEen hormoonkuur ofwel hormoontherapie is een behandeling van vele jaren pillen slikken tegen borstkanker, na chemotherap…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: TaniaVdB, Pixabay
 • http://overogen.nl/zwemmen-met-lenzen/, 19 augustus 2014
 • http://www.contactlensonline.nl/informatie/vraag-en-antwoord/kan-ik-zwemmen-met-contactlenzen-in-
 • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=4774
 • http://www.hansanders.be/nl/blog/zwemmen-met-lenzen-mag-dat-/24/
 • http://www.hansanders.nl/blog/kun-je-zwemmen-met-lenzen-/76/
 • http://www.lenzenprijzen.com/contactlenzen-en-sauna-zwemmen
 • http://www.nlkc.nl/forum/viewtopic.php?f=4&t=377
 • http://www.optiek-depauw.be/faq/vragen-over-lenzen/kan-ik-mijn-contactlenzen-tijdens-het-zwemmen-inhouden/
 • http://www.optiekvangorp.be/contactlenzen.html#anchorFaq_35
 • https://www.acuvue.be/veelgestelde_vragen
 • https://www.oogziekenhuis.nl/vraag/is-het-verstandig-om-met-je-contactlenzen-in-te-zwemmen.html
 • https://www.specsavers.nl/vraag-het-aan-de-opticien/zwemmen-met-contactlenzen/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 03-06-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.