Bijziendheid (myopie): Objecten wazig zien op afstand

Bijziendheid (myopie): Objecten wazig zien op afstand Bij bijziendheid ziet de patiënt alles onduidelijk wat zich niet vlak bij het oog bevindt. Een natuurlijke verandering in de vorm van de oogbol is de oorzaak van deze refractieafwijking (brekingsafwijking). De oogarts onderzoekt de patiënt uitgebreid om de diagnose te stellen, en schrijft een bril of contactlenzen voor. Ook een operatie is mogelijk wanneer de patiënt volwassen is. Dankzij enkele zelfzorgtips behandelt de patiënt eveneens zelf bijziendheid, zodat de refractieafwijkinjg te voorkomen valt of de progressie minder snel verloopt. De prognose van bijziendheid is zeer goed, al ervaren sommige patiënten enkele ernstige netvliesproblemen.

Synoniemen bijziendheid

Bijziendheid is ook gekend onder deze synoniemen
  • Hypometropie (verouderde term)
  • Kippigheid
  • Myopia
  • Myopie

Epidemiologie refractieafwijking

Bijziendheid is de meest voorkomende refractiefout (brekingsfout) van het oog, waaraan ongeveer 25 tot 41% van de wereldbevolking lijdt. Mannen en vrouwen zijn in gelijke aantallen getroffen. De meeste patiënten krijgen de diagnose wanneer ze tussen de acht en twaalf jaar oud zijn. Meestal zijn kinderen getroffen en is de aandoening progressief totdat het kind volwassenen is, maar soms zijn volwassenen ook aangetast, bijvoorbeeld door een ziekte.

Risicofactoren brekingsafwijking

Patiënten bij wie bijziendheid in de familie zit, hebben een hoger risico om de oogafwijking te ontwikkelen. Verder zijn kinderen die weinig buitenspelen, ook vaker getroffen door bijziendheid.

Oorzaken myopie

Patiënten zien omdat het voorste deel van het oog licht breekt (refracteert) en dit licht richt op het netvlies. Het netvlies is het achterste gedeelte van het oog. De oorzaak van bijziendheid, een refractieafwijking, is een te lange oogas of een te sterke welving van de lens van het oog, waardoor de stralen die van verre afstand in het oog vallen, in plaats van op het netvlies voor het netvlies verenigen. Als gevolg daarvan ziet de patiënt objecten wazig op afstand.

Symptomen: Objecten wazig zen op afstand

De symptomen treden meestal op tijdens de schooltijd. Deze verergeren naarmate de patiënt groeit. De patiënt krijgt regelmatig een nieuwe bril of contactlenzen. De progressie van bijziendheid stopt meestal als de patiënt gestopt is met groeien (in het begin van het tweede decennium). Bijziendheid treedt eveneens op bij volwassenen als gevolg van bepaalde medische problemen, zoals bijvoorbeeld diabetes mellitus of hypertensie (een te hoge bloeddruk).

Dichtbij ziet een bijziende patiënt objecten duidelijk, maar objecten in de verte ziet hij wazig (wazig gezichtsvermogen). Door te loensen ziet hij verre objecten wel duidelijker. Een voorbeeld hiervan is dat een bijziende patiënt bijvoorbeeld perfect in staat is om een boek te lezen, maar de nummerplaat van een auto even verderop niet kan lezen. Andere symptomen zijn hoofdpijn en ochtendhoofdpijn (soms), scheelzien en vermoeide ogen.

Diagnose van de oogziekte en onderzoeken door de oogarts

De oogarts onderzoekt de ogen van de patiënt door het laten voorlezen van oogkaarten. De oogkaart op afstand vormt een probleem, terwijl de patiënt de oogkaart vlak bij zijn ogen, duidelijk kan lezen. De oogarts voert daarna een uitgebreid oogonderzoek via oftalmoscopie uit. Hierbij gebruikt hij een oogspiegel om de structuur aan de voorzijde van de ogen te bestuderen. Hij meet daarnaast de oogdruk, wat in medische termen gekend is als tonometrie en hij onderzoekt eveneens het netvlies. Hiervoor verwijdt hij eerst de ogen van de patiënt met pupilverwijdende oogdruppels (mydriatica). De patiënt voert ook een kleurentest uit waarbij de oogarts zoekt naar eventuele vormen van kleurenblindheid. Tevens levert een oogspieronderzoek nuttige informatie op. Tot slot test hij de gezichtsscherpte van de patiënt.

Behandeling van brekingsfout

Zelfzorg

De patiënt draagt een zonnebril met bescherming tegen ultraviolette straling (UV-straling). Daarnaast is een beschermende bril nodig bij potentieel gevaarlijke activiteiten zoals lassen, het omgaan met giftige chemicaliën enzovoort. Bij computerwerk pauzeert een patiënt regelmatig omdat anders het Computer Vision Syndroom met bijziendheid optreedt. De patiënt past tevens zijn levensstijl aan waarbij hij niet rookt en een voeding consumeert dat rijk is aan fruit, groenten en omega-3-vetzuren. Lezen in bed is afgeraden omdat dit de ogen teveel vermoeit. Bij het lezen zelf is het belangrijk om voldoende ontspanning voor de ogen in te lassen, bijvoorbeeld door oogyoga uit te voeren. Buitenspelen en in de verte kijken zijn zeker aan te bevelen..

Professionele medische zorg

Met behulp vaneen een bril of contactlenzen komen de stralen van het lichtbeeld direct op het netvlies terecht waardoor de patiënt een duidelijk beeld van de omgeving krijgt. Een LASIK-ooglaseroperatie of PRK-ooglaseroperatie corrigeert bijziendheid. Een andere vorm van refractiechirurgie zijn implanteerbare contactlenzen. Deze chirurgische technieken hebben een blijvend resultaat. Voorts behandelt de arts een eventuele chronische aandoening zoals hypertensie en diabetes en gaat hij hiervoor ook regelmatig op controlebezoek. Een regelmatig oogonderzoek is tot slot aanbevolen voor iedereen.

Prognose refractieafwijking

Het is belangrijk om de diagnose zo snel mogelijk te stellen en de behandeling van bijziendheid dan ook spoedig op te starten. Wanneer een jonge patiënt namelijk meer problemen met zien krijgt, ontstaan emotionele en sociale problemen.

Complicaties van de patiënt

De meeste ogen met bijziendheid zijn verder gezond, maar een klein aantal patiënten met ernstige bijziendheid (in medische termen gekend als “myopia magna”) ontwikkelt een vorm van netvliesdegeneratie of zelfs netvliesloslating. Door het dragen van contactlenzen, ontstaan sneller infecties en hoornvlieszweren. Daarnaast ontstaan soms ook complicaties van de ooglaseroperatie.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Refractieafwijkingen in het oogRefractieafwijkingen in het oogEen refractieafwijking is een van de vele oogproblemen die ons kunnen treffen. Bij een refractieafwijking vallen de binn…
Verziendheid (hypermetropie): Objecten vlakbij wazig zienVerziendheid (hypermetropie): Objecten vlakbij wazig zienOngeveer één derde van de wereldbevolking lijdt aan verziendheid. Bij verziendheid, een refractiefout (brekingsfout) in…
Bijziendheid (Myopie)Bijziendheid (Myopie)Bijziendheid is als je niet goed in de verte kunt kijken. Ongeveer 20% in heel Nederland heeft er last van. Het ontwikke…
Presbyopie: OuderdomsverziendheidPresbyopie: OuderdomsverziendheidPresbyopie, beter bekend als ouderdomsverziendheid, komt voor bij patiënten na het veertigste levensjaar. Bij deze oogaa…

Beroepsastma: Stoffen in werkomgeving vernauwen luchtwegenBeroepsastma: Stoffen in werkomgeving vernauwen luchtwegenBeroepsastma is wereldwijd de meest voorkomende werkgerelateerde longaandoening in de ontwikkelde landen. Onder andere b…
Myelofibrose: Beenmergaandoening met tekort van bloedcellenMyelofibrose: Beenmergaandoening met tekort van bloedcellenBij myelofibrose ontstaat bindweefsel in het beenmerg, waardoor de aanmaak van bloedcellen, ook gekend als “hematopoëse”…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vacacion, Flickr (CC BY-2.0)
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 12 mei 2016
  • Het Laatste Nieuws, 4 augustus 2012, geraadpleegd op 12 mei 2016
  • Knack/Knack, Wo. 11 Nov. 2015, Pagina 93, geraadpleegd op 12 mei 2016
  • Myopia (Nearsightedness), http://www.allaboutvision.com/conditions/myopia.htm, geraadpleegd op 12 mei 2016
  • Nearsightedness (Myopia), http://www.healthline.com/health/nearsightedness#vooruitzicht6, geraadpleegd op 12 mei 2016
  • Nearsightedness, https://nei.nih.gov/healthyeyes/myopia, geraadpleegd op 12mei 2016
  • Nearsightedness, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001023.htm, geraadpleegd op 12 mei 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.