Goede zonnebril kopen: Tips voor goed gezichtsvermogen

Goede zonnebril kopen: Tips voor goed gezichtsvermogen Jaarlijks worden in Nederland talloze zonnebrillen verkocht. Langdurige blootstelling aan de zon veroorzaakt immers tal van oogproblemen en oogaandoeningen. Een zonnebril van hoogwaardige kwaliteit is bijgevolg noodzakelijk voor de ooggezondheid. Deze bril remt de schadelijke UVA- en UVB-stralen af, waardoor de gebruiker minder risico loopt op oogaandoeningen of oogproblemen. Diverse factoren spelen mee bij de keuze van de aankoop van een zonnebril. Een erkend opticien is noodzakelijk bij het maken van deze keuze. Hij bekijkt niet alleen de zonnebril vanuit modieus standpunt, maar kijkt vooral ook naar de situatie(s) waarvoor de zonnebril nodig is en de kwaliteit en bescherming van de bril.

Zonnebril behoudt het gezichtsvermogen

Heel wat mensen associëren een zonnebril met warme zomerdagen, wanneer de zon veel schijnt. Dit klopt evenwel niet helemaal. Schadelijke UV-stralen treden namelijk tijdens elk seizoen op, zelfs in de winter. Bevindt zich bijvoorbeeld witte sneeuw op de grond, dan weerkaatsen de zonnestralen veel meer op deze oppervlakte, waardoor de zonnestralen uiteindelijk nog veel schadelijker zijn. UV-straling is gekoppeld met een aantal andere oogziekten zoals sneeuwblindheid maar ook met cataract (staar: troebele ooglens) en een vroegere start van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (afnemen van de gezichtsscherpte). Cataract is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zelfs in één vijfde van de gevallen te wijten aan een langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-stralen op jongere leeftijd. Een zonnebril is daarom niet enkel nuttig voor volwassen, maar zeker ook een must voor kinderen.

Kinderen & UV-straling

Kinderen hebben erg kwetsbare ogen. Het Oogfonds meldt dat kinderen voor hun achttiende verjaardag al voor tachtig procent blootgesteld zijn aan de totale hoeveelheid UV-straling waarmee ze tijdens hun leven te maken krijgen. In feite is het dragen van een zonnebril vergelijkbaar met het insmeren van de huid met zonnebrandcrème, wat eveneens start op jonge leeftijd. Deze zijn beide nodig om volop te genieten van zonlicht zonder dat gezondheidscomplicaties optreden.

Tips voor de aankoop van een geschikte zonnebril

Geen vertekeningen

De beelden mogen niet vervormen of vertekenen bij het dragen van een zonnebril. Hiervoor houdt de gebruiker de bril tegen een fluorescentielamp, en beweegt hij de bril op en neer. Ontstaat een vertekend beeld, dan is de zonnebril niet van een goede kwaliteit. Ook bobbels, strepen en vegen mogen niet zichtbaar zijn bij hoogwaardige glazen. Een zonnebril van een uitstekende kwaliteit moet met andere woorden volledig optisch zuiver zijn.

Grootte

De zonnebril moet voldoende groot zijn voor de beste bescherming. Komt de zon bijvoorbeeld nog binnen aan de boven-, onder- of zijkant van het montuur, dan is een ander model aanbevolen. Het montuur moet bovendien goed vastzitten op het gezicht. De brillenglazen moeten de ogen verbergen van de wenkbrauw tot de bovenkant van het kaakbeen.

Krasbestendig

Een krasbestendige zonnebril is daarnaast nuttig. Bekraste zonnebrillen zijn immers nutteloos. Zonnebrillen gemaakt van onbreekbaar polycarbonaat zijn slagvast, flexibel, licht in gewicht en hebben grote optische helderheid. Ze zijn echter wel prijzig.

Lichtabsorptie

De lichtabsorptie is eveneens belangrijk in de keuze van een zonnebril; deze moet minimaal 75% zijn. Dit is te controleren via de verplichte CE-normering die minimaal CE3 moet zijn. CE4 is een uitstekende keuze en de hoogste beschermingsgraad met 92-97% lichtabsorptie.

Sporten

Sporters opteren best voor een nauwe pasvorm van de bril. Bij het raadplegen van een opticien is het bovendien nuttig om te melden waarvoor de zonnebril nodig is. Voor het surfen of zeilen is een andere bril vereist dan voor het lopen op straat.

UV-blokkering

Een bril die ten minste 95% van de UVB-stralen en ten minste 90% van de UVA-stralen blokkeert, is de minimale norm. Bij voorkeur is echter een bril met 100% UV-absorptie aangewezen. Op het UV-label van de zonnebril staat “UV400” of “UV 100%” wanneer de bril 100% bescherming biedt tegen UV-stralen. Is informatie rond de UV-bescherming van de bril niet voorhanden, dan opteert de gebruiker het best niet voor deze bril. De aankoop van een zonnebril met UV400-bescherming is volgens wetenschappers van de universiteit van São Paulo (Brazilië) de beste keuze. In september 2016 ontdekten deze wetenschappers namelijk dat een zonnebril na langdurige blootstelling aan de UV-stralen, steeds minder bescherming biedt. Het is echter niet bekend wat de snelheid van deze achteruitgang is en wat dus de eigenlijke levensduur is van een goede zonnebril. Eén van de professoren die meegewerkt heeft aan dit onderzoek adviseert wel om tweejaarlijks een nieuwe zonnebril te kopen.

Bij het autorijden is een gepolariseerde zonnebril nuttig om verblinding te voorkomen / Bron: Unsplash, PixabayBij het autorijden is een gepolariseerde zonnebril nuttig om verblinding te voorkomen / Bron: Unsplash, Pixabay

Verblinding

De verblinding verminderen gebeurt met een gepolariseerde zonnebril. Deze filteren namelijk horizontale reflecties en schitteringen uit het beeld. Dit is geen noodzaak maar is in een aantal situaties aanbevolen, bijvoorbeeld bij activiteiten aan het water, bij het autorijden of op plaatsen waar veel schitteringen aanwezig zijn.

Kleur van de brillenglazen

Het kiezen van een kleur van de brillenglazen is belangrijk. Alle kleuren hebben voor- en nadelen en zijn voor sommige situaties en activiteiten erg geschikt of juist totaal niet geschikt. Gekleurde brillenglazen zijn echter wel nuttig voor de kleurwaarneming, het contrastvermogen en een vermindering van het zichtbare licht. Daarenboven is met sommige gekleurde brillenglazen lichtverblinding te voorkomen. De kleur van de brillenglazen heeft evenwel geen invloed op de schadelijke UV-stralen dus brillenglazen met een UV-bescherming blijven onontbeerlijk.
  • Blauw en groen: Deze kleuren verbeteren het contrast bij het kijken naar een gele tennisbal op het gras.
  • Bruin: Bruine brillenglazen verbeteren gedeeltelijk het contrast en blokkeren een aantal soorten blauw licht. Deze gekleurde glazen zijn bijvoorbeeld inzetbaar bij sneeuwsporten en bij het jagen in fel licht tegen open achtergronden.
  • Geel: Geel verbetert het contrast omdat deze kleur alle soorten blauw licht blokkeert. Gele brillenglazen zijn populair bij jagers en inzetbaar bij diverse sneeuwsporten. Is kleurherkenning echter nodig (zoals bijvoorbeeld bij het autorijden), dan zijn deze gekleurde brillenglazen uit den boze.
  • Grijs: Grijs reduceert de lichtintensiteit zonder dat het contrastvermogen of de kleurintensiteit vermindert.
  • Koper: De hemel en het gras zijn gedempt bij koperen glazen, zodat de golfbal op het gras goed zichtbaar is.
  • Rood/oranje: Rode en oranje brillenglazen zijn goed bij het gebruik tijdens de wintersport, maar alleen op bewolkte dagen. Jagers gebruiken oranje glazen bij het identificeren van kleiduiven tegen open achtergronden.
  • Violet: Jagers die op een groene achtergrond kleiduiven willen zien, prefereren deze gekleurde brillenglazen.

De minste vervorming van de kleuren gebeurt met bruine en grijze brillenglazen.

Advies inwinnen bij een erkend opticien

Voor de aankoop van een goede zonnebril is het verstandig om advies in te winnen bij een erkend opticien. Een zonnebril online kopen is dus niet gewenst. Een zonnebril bestaat in verschillende ontwerpen, materialen en monturen. Voor elke activiteit zijn tevens aparte op maat gemaakte glazen nodig. Het hoofd en de (afstand tussen) de ogen variëren bovendien per persoon. Verschillende nauwkeurige metingen zijn bijgevolg nodig om een comfortabele pasvorm te bereiken. De Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (NUVO) heeft een lijst van erkende optiekwinkels op de website vermeld. De medewerkers van deze opticiens zijn gediplomeerd en bekwaam om mensen te helpen bij de keuze van een geschikte zonnebril. Daarenboven zijn deze medewerkers voldoende kritisch. Veel zonnebrilmerken beloven namelijk extra bescherming, maar niet altijd blijkt deze informatie (volledig) te kloppen. De opticien geeft tot slot tips over de stijl van de zonnebril alsook of de bril past bij het uiterlijk en de gezichtsvorm van de persoon. Over het algemeen is de vorm van de zonnebril het tegenovergestelde van de vorm van het gezicht. Na de aankoop van een zonnebril is een goed onderhoud van de bril tot slot essentieel.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overzetzonnebril: een zonnebril voor over je gewone brilOverzetzonnebril: een zonnebril voor over je gewone brilWil je als brildrager je ogen beschermen tegen de zon dan sta je vaak voor een dilemma: kies je voor een zonnebril op st…
Een bril kopen bij een goede opticien: tipsEen bril kopen bij een goede opticien: tipsBij het kopen van een bril kiest u bij voorkeur een goede opticien. Een goede opticien let op meer dan een leuk montuur.…
Handvaardigheid in de bovenbouw, zonnebrilHandvaardigheid in de bovenbouw, zonnebrilOp zoek naar een leuke creatieve opdracht voor het begin of einde van het schooljaar? Er zijn verschillende knutselopdra…
Wat zonlicht met je ogen doetWat zonlicht met je ogen doetWe dragen niet voor niets de zonnebril. Het voorkomt dat we lopen te knijpen om nog wat te zien en natuurlijk dragen we…

Blauwe vingers en handen: oorzaken van blauw-paarse vingersBlauwe vingers en handen: oorzaken van blauw-paarse vingersBlauwe vingers en blauwe handen kan een relatief onschuldig verschijnsel zijn. Blauwe handen en vingers kan echter ook e…
Psoriasis (chronische huidziekte) rond het oog of de ogenPsoriasis (chronische huidziekte) rond het oog of de ogenPsoriasis is een auto-immuunaandoening waarbij de huid chronisch schilfert en ontstoken is. Door een snelle huiddeling,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MabelAmber, Pixabay
  • Geraadpleegd op 28 juni 2017:
  • Buying Eyeglasses Online: A Good Idea?, http://www.allaboutvision.com/buysmart/eyeglasses.htm
  • Geraadpleegd op 27 juni 2017:
  • 3 redenen waarom een zonnebril in de winter belangrijk is—, https://www.optieklammerant.be/blog/3-redenen-zonnebril-winter-belangrijk/
  • Choosing the right sunglasses, http://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/choosing-the-right-sunglasses
  • De zomerblunder die heel wat mensen begaan, tijdschrift “Goed Gevoel”, gepubliceerd op 29 mei 2012 door Lynn Formesyn
  • Dit is hoe lang die zonnebril eigenlijk maar meegaat, TIME Magazine, Het Laatste Nieuws, gepubliceerd op 10 september 2016 door Tine Kintaert
  • Een nieuwe lente: Zorg voor een zonnebril met 100% UV-bescherming, https://www.philogirl.nl/klanten/nuvo/persberichten-nuvo/item/een-nieuwe-lente-zorg-voor-een-zonnebril-met-100-uv-bescherming
  • Goede zonnebril, https://oogfonds.nl/alles-over-ogen/tips-voor-gezonde-ogen/zonnebril/
  • How to Pick Sunglasses, http://www.wikihow.com/Pick-Sunglasses
  • Juist kinderogen beschermen tegen Uv-straling, https://oogfonds.nl/projecten-nieuws/nieuws/laatste-nieuws/kinderogen-beschermen-tegen-uv-straling/
  • Koop goede zonnebril, Gazet van Antwerpen, gepubliceerd op 21 maart 2003 door Sylvie BAUWENS en Leen DE MOOR
  • Polariserende zonnebril glazen, https://www.brillenglazen.info/zonnebrillen/polariserende-zonnebril-glazen
  • The ultimate guide to finding the right sunglasses, http://uk.businessinsider.com/how-to-pick-the-right-sunglasses-2015-2?r=US&IR=T
  • Tips to choose the right sunglasses to protect your vision, http://www.belmarrahealth.com/tips-choose-right-sunglasses-protect-vision/
  • Waarop letten bij aankoop van een zonnebril?, http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=7438
  • Zó schadelijk is de zon dus voor je ogen, https://www.margriet.nl/fitengezond/zo-schadelijk-is-de-zon-voor-je-ogen/
  • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.