Goede zonnebril kopen: Tips voor goed gezichtsvermogen
In Nederland worden jaarlijks talloze zonnebrillen verkocht. Langdurige blootstelling aan de zon kan immers leiden tot verschillende oogproblemen en oogaandoeningen. Een zonnebril van hoge kwaliteit is daarom essentieel voor het behoud van een goede ooggezondheid. Deze brillen blokkeren schadelijke UVA- en UVB-stralen, waardoor het risico op oogaandoeningen en andere oogproblemen aanzienlijk vermindert. Bij de keuze van een zonnebril spelen diverse factoren een rol. Het is raadzaam om een erkend opticien te raadplegen, die niet alleen de esthetische aspecten van de zonnebril beoordeelt, maar ook let op de geschiktheid en bescherming die de bril biedt.
Waarom een zonnebril essentieel is voor je gezichtsvermogen
Veel mensen denken bij zonnebrillen aan de warme zomerdagen wanneer de zon volop schijnt. Dit is echter niet helemaal juist. Schadelijke UV-stralen zijn het hele jaar door aanwezig, zelfs in de
winter. Vooral wanneer er sneeuw op de grond ligt, weerkaatsen de zonnestralen veel sterker, waardoor ze nog schadelijker worden voor de ogen.
UV-straling is gerelateerd aan verschillende oogziekten, zoals
sneeuwblindheid,
cataract (staar: troebele ooglens) en een versnelde ontwikkeling van
leeftijdsgebonden maculadegeneratie (afname van de gezichtsscherpte). Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is cataract in ongeveer 20% van de gevallen te wijten aan
langdurige blootstelling aan UV-stralen op jonge leeftijd. Het dragen van een zonnebril is daarom niet alleen belangrijk voor volwassenen, maar ook essentieel voor kinderen.
Kinderen hebben bijzonder kwetsbare ogen. Het Oogfonds meldt dat kinderen voor hun achttiende verjaardag al tachtig procent van de UV-straling hebben ontvangen die ze tijdens hun leven zullen krijgen. Het dragen van een zonnebril voor kinderen is vergelijkbaar met het insmeren van de huid met
zonnebrandcrème; beide zijn belangrijk vanaf jonge leeftijd om te genieten van
zonlicht zonder gezondheidsrisico's.
Tips voor het kiezen van een geschikte zonnebril
Geen Verkleuring of Vervorming
Bij het dragen van een zonnebril mogen de beelden niet vervormen of vertekenen. Dit kun je testen door de bril tegen een fluorescentielamp te houden en te bewegen. Als er vervorming optreedt, is de kwaliteit van de zonnebril waarschijnlijk onvoldoende. Ook moeten er geen bobbels, strepen of vlekken zichtbaar zijn in de glazen. Hoogwaardige glazen zijn volledig optisch zuiver.
Grootte en pasvorm
De zonnebril moet groot genoeg zijn voor optimale bescherming. Als de zon nog binnenkomt aan de boven-, onder- of zijkanten van het montuur, is een ander model nodig. Het montuur moet stevig op het
gezicht passen en de brillenglazen moeten de ogen volledig bedekken, van de wenkbrauw tot de bovenkant van het kaakbeen.
Krasbestendigheid
Een krasbestendige zonnebril is belangrijk, omdat krassen de effectiviteit van de bescherming kunnen verminderen. Zonnebrillen gemaakt van onbreekbaar polycarbonaat zijn slagvast, flexibel, licht van gewicht en hebben uitstekende optische helderheid. Ze zijn echter vaak duurder.
Lichtabsorptie
De lichtabsorptie van de bril moet minimaal 75% zijn. Dit kan worden gecontroleerd via de verplichte CE-normering. CE3 is de minimale norm, terwijl CE4 de hoogste beschermingsgraad biedt met 92-97% lichtabsorptie.
Sporten en specifieke behoeften
Voor sporters is een zonnebril met een nauwe pasvorm aanbevolen. Het is nuttig om bij de opticien aan te geven waarvoor de zonnebril nodig is, omdat er verschillende modellen zijn voor diverse activiteiten, zoals surfen of wandelen.
UV-blokkering
Een zonnebril moet minimaal 95% van de UVB-stralen en 90% van de UVA-stralen blokkeren. Bij voorkeur heeft de bril 100% UV-absorptie. Dit wordt aangeduid met "UV400" of "UV 100%" op het label. Het is bekend dat zonnebrillen na langdurige blootstelling aan UV-stralen minder bescherming bieden, maar de snelheid van deze afname is niet exact bekend. Wetenschappers adviseren om elke twee jaar een nieuwe zonnebril aan te schaffen om optimale bescherming te waarborgen.
Een gepolariseerde zonnebril kan verblinding verminderen bij autorijden en andere situaties /
Bron: Unsplash, Pixabay Verblinding
Een gepolariseerde zonnebril is bijzonder effectief in het verminderen van verblinding door horizontale reflecties en schitteringen. Dit is vooral nuttig bij activiteiten aan het water, autorijden of op plaatsen met veel schitteringen. Hoewel niet noodzakelijk in alle situaties, kan het een waardevolle aanvulling zijn.
Kleur van de brillenglazen: Wat te overwegen
De kleur van de brillenglazen beïnvloedt het contrast, de kleurwaarneming en de vermindering van zichtbaar licht. Sommige kleuren kunnen ook helpen bij het voorkomen van
lichtverblinding. De kleur heeft echter geen invloed op de UV-bescherming, dus glazen met UV-bescherming blijven essentieel.
- Blauw en Groen: Verbeteren het contrast bij het kijken naar bijvoorbeeld een gele tennisbal op gras.
- Bruin: Verbetert het contrast en blokkeert een deel van het blauwe licht. Bruine glazen zijn nuttig bij sneeuwsporten en jagen in fel licht.
- Geel: Verbetert het contrast door blauw licht te blokkeren. Gele glazen zijn populair bij jagers en sneeuwsporters, maar niet ideaal voor kleurherkenning, zoals bij autorijden.
- Grijs: Reduceert de lichtintensiteit zonder het contrastvermogen of de kleurintensiteit te beïnvloeden.
- Koper: Dempt het uitzicht op hemel en gras, waardoor objecten zoals golfballen beter zichtbaar zijn.
- Rood/Oranje: Geschikt voor wintersport op bewolkte dagen. Jagers gebruiken oranje glazen voor het identificeren van kleiduiven tegen open achtergronden.
- Violet: Geschikt voor jagers die kleiduiven willen zien op een groene achtergrond.
Bruine en grijze glazen zorgen voor de minste kleurvervorming.
Advies inwinnen bij een erkend opticien
Het is raadzaam om een erkend opticien te raadplegen bij de aankoop van een zonnebril. Een
zonnebril online kopen is niet altijd de beste optie, omdat de pasvorm en de kwaliteit van de bril cruciaal zijn. Een opticien kan helpen bij het kiezen van de juiste zonnebril op basis van de specifieke behoeften en de gezichtsvorm. De Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (NUVO) biedt een lijst van erkende optiekwinkels op de
website. Deze opticiens zijn gediplomeerd en kunnen deskundig advies geven. Ze kunnen ook kritisch zijn over de claims van zonnebrilmerken, aangezien niet alle beloften over bescherming altijd waar blijken te zijn. Een opticien kan je ook adviseren over de stijl van de zonnebril en of deze past bij je uiterlijk en gezichtsvorm. Na aankoop is goed
onderhoud van de bril essentieel voor de lange termijn.
Lees verder