UV-straling: Soorten, oogproblemen en bescherming van ogen
De ogen zijn erg gevoelig en lopen gemakkelijk schade op door blootstelling aan de zon. Wanneer mensen blootgesteld zijn aan ultraviolette stralen (UV-straling) van zonlicht ontstaat schade aan de ogen en de gevoelige huid rond de ogen. Het dragen van een veilige zonnebril en breedgerande hoeden biedt de ogen bescherming. Deze maatregelen zijn erg belangrijk wanneer personen zich in de buurt van reflecterende oppervlakken bevinden, zoals water, zand en sneeuw. Zonschade aan de ogen treedt op elk moment tijdens het jaar mogelijk op en niet alleen in de zomer. Het gebruik van een hoed, beschermende kledij en een zonnebril is bijgevolg essentieel buitenshuis.
Soorten ultraviolette straling
Hoewel veel mensen UV-straling als ultraviolet licht beschouwen, is de term technisch onjuist omdat UV-stralen onzichtbaar zijn. De drie categorieën van onzichtbare hoogenergetische UV-stralen zijn UVC-straling, UVB-straling en UVA-straling.
UVC-straling
UVC-stralen hebben een golflengte van 100-280 nanometer (nm). Dit zijn de UV-stralen met de hoogste energie. UVC-straling is mogelijk de schadelijkste soort ultraviolette straling voor de ogen en de huid. De ozonlaag van de atmosfeer blokkeert echter vrijwel alle UVC-stralen.
UVB-stralen
Deze hebben iets langere golflengten (280-315 nm) en lagere energie dan UVC-stralen. Deze stralen worden gedeeltelijk gefilterd door de ozonlaag, maar sommige bereiken nog steeds het aardoppervlak. In lage doses stimuleert UVB-straling de productie van melanine (een huidpigment), waardoor de huid donkerder wordt, waardoor
zonnebrand ontstaat. In hogere doses veroorzaken UVB-stralen zonnebrand die het risico op huidkanker verhoogt. UVB-stralen veroorzaken ook huidverkleuringen,
rimpels en andere tekenen van voortijdige
veroudering van de huid.
UVA-stralen
Deze bevinden zich dichter bij zichtbare lichtstralen en hebben een lagere energie dan UVB- en UVC-stralen. UVA-stralen dringen echter mogelijk het
hoornvlies van het oog binnen en bereiken dan de ooglens en het
netvlies in het oog.
De UV-index
De UV-index (Ultraviolet Index) is een internationale, wetenschappelijke maatstaf voor het niveau van UV-straling in de omgeving. Hoe hoger het getal, hoe groter het risico op huidbeschadiging. Een
zonnebril en beschermende breedgerande hoed zijn buitenshuis altijd nodig, zelfs als er wolken zijn. Wanneer de UV-index 2 of minder bedraagt, is het risico op zonschade aan de ogen laag, maar de oogbescherming blijft ook dan nodig.
Risicofactoren voor oogproblemen door zonlicht
Enkele mensen lijden sneller aan oogproblemen door de
blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van zonlicht:
Symptomen van blootstelling aan UV-straling
Tijdelijke effecten op de ogen
Een acute blootstelling aan te veel UV-straling veroorzaakt tijdelijke effecten die meestal binnen 48 uur verdwijnen, waaronder:
Lange termijneffecten
De regelmatige blootstelling aan te veel UV-straling veroorzaakt mogelijk ernstige
schade aan de ogen, waaronder:
Bescherming van ogen: Hoeden en zonnebrillen
Buitenshuis is het verstandig een hoed en een UV-beschermende zonnebril te dragen voor de bescherming van de
gevoelige huid rond de ogen. De hoed moet een brede rand hebben (minimale rand van 7,5 cm) zodat de hoeveelheid UV-straling die de ogen bereikt, met ongeveer 50% of meer verminderd wordt. Een veilige zonnebril biedt UV-bescherming. Het niveau van bescherming tegen UV-straling hangt af van het type glas en de stijl van een zonnebril. De ogen moeten goed afgesloten zijn door het dragen van de zonnebril. De kleur van het glas heeft geen betrekking op de hoeveelheid bescherming tegen UV-straling die de zonnebril geeft. Enkel het label van de bril bezit de juiste informatie inzake het beschermingsniveau. Het dragen van een zonnebril in combinatie met een hoed met een brede rand vermindert de hoeveelheid UV-straling die de ogen bereikt tot 98%.
Voorgeschreven bril
Als de persoon een bril op recept draagt, zijn er verschillende opties om de ogen te beschermen, zoals:
- een beschermende zonnefilter/zonnebril op de bril
- een UV-beschermende behandeling wanneer de bril wordt gemaakt
- een voorgeschreven zonnebril
- meekleurende glazen (overgangsglazen) die binnenshuis helder zijn maar donker worden als reactie op zonlicht
Kinderen en zonnebrillen
Kinderen brengen vaak meer tijd dan volwassenen door in de zon, waardoor ze sneller schade aan de ogen oplopen. Ook zijn kinderen gevoeliger voor netvliesschade door UV-stralen omdat de ooglens van een kind helderder is dan de lens van een volwassen persoon, waardoor meer UV diep in het oog kan doordringen. Ook voor kinderen zijn veilige zonnebrillen daarom nodig. Speelgoedbrillen mogen niet worden gebruikt om de kinderogen te beschermen tegen UV-straling omdat ze geen afdoende bescherming bieden. Kinderen moeten voorts worden aangemoedigd om een zonnehoed te dragen tijdens het buitenspelen. Een breedgerande hoed (minimaal 7,5 cm rand) biedt aanzienlijke bescherming voor de ogen. Wanneer het kind zich rondom zeer reflecterende oppervlakken (zoals water of sneeuw) bevindt, is het van groot belang dat de kinderogen worden beschermd.
Oogbescherming voor buitenwerkers
Mensen die buitenwerk uitvoeren, dragen een zonnebril / veiligheidsbril die voldoet aan de veiligheidsnormen en tevens bestand is tegen UV-stralen. Als een persoon in de volle zon of in de buurt van sterk reflecterende oppervlakken werkt, is meestal een gekleurde veiligheidsbril vereist.
Tips voor de bescherming van de ogen tegen UV-stralen
- Koop een zonnebril die UV-bescherming biedt, bij voorkeur met een label dat de UV-bescherming aangeeft.
- Zorg ervoor dat de zonnebril goed aansluit op de ogen en het UV-licht niet van boven, onder of zijkanten binnen kan komen.
- Overweeg het dragen van een zonnebril met gepolariseerde glazen, vooral als u vaak autorijdt of in de buurt van water werkt.
- Verander de zonnebril elke twee jaar, omdat het UV-filter kan verzwakken door slijtage.
- Zorg ervoor dat kinderen altijd goed worden beschermd door hen een zonnebril met UV-bescherming en een hoed met brede rand te laten dragen.
Lees verder