Waarom is de zon zo schadelijk voor onze huid?
Je hoort tegenwoordig overal dat je je goed moet beschermen tegen de zon. Dit is zo omdat je huid anders sneller kan verouderen en je zelfs meer risico loopt op huidkanker bij een teveel aan UV-straling. Maar wat is nou een goede bescherming? Vaak is dit niet duidelijk. Om te begrijpen hoe je je het best kan beschermen is het belangrijk te weten wat zonlicht precies doet met de huid.
Hoe zit zonlicht in elkaar?
Zonlicht grofweg is in drie soorten straling in te delen:
- infrarode straling (deze zorgt voor de warmte van de zon)
- zichtbaar licht (dit is het licht dat je ziet)
- ultraviolette straling (de veroorzaker van huidveroudering)
Ultraviolette straling is, op basis van golflengte, ook weer in te delen in drie soorten. Hiervan heeft UV-C de kortste golflengte, hierdoor worden deze stralen volledig tegengehouden door de ozonlaag. UV-B straling zit in het midden en bereikt de aarde wel. UV-A straling bevat de langste golflengtes van de ultraviolette straling.
Wat doet dit met de huid?
UV-A en UV-B straling kunnen door onze huid dringen. UV-B dringt slechts door tot het bovenste laagje van de huid, de epidermis. Hier veroorzaakt de ultraviolette straling door zijn energie vrije radicalen. Dit zijn deeltjes in de huid die een extra bindingsplaats bevatten waardoor ze aan andere deeltjes kunnen gaan 'trekken'. Hierdoor kunnen de cellen in de huid beschadigd raken. Ook het DNA in de huid kan schade ondervinden, dit kan een oorzaak zijn voor het ontstaan van huidkanker.
UV-A straling gaat door zijn langere golflengte veel dieper de huid in. Deze straling bereikt zelf de dermis(tweede laagje van de huid) en kan de vezels die hierin liggen beschadigen. Hierdoor verliest de huid elasticiteit en ontstaan op het oppervlak van de huid fijne rimpeltjes.
Beschermen dus!
Een goede bescherming tegen de zon is dus zeker belangrijk. Nu is dat niet zo gemakkelijk als het lijkt. Er bestaat namelijk nog geen anti-zonnebrandcrème die 100% bescherming biedt tegen het ultraviolette spectrum van de zon. Een hoge beschermingsfactor geeft bijvoorbeeld alleen informatie over de duur van de bescherming maar niet over het werkingsspectrum.
Het best kan je op zoek gaan naar een sunblock die tegen UV-B en UV-A beschermt. De ingrediënten die het best tegen UV-A beschermen zijn titaniumdioxide, en zinkoxide.
Verder is het belangrijk te beseffen dat je met een antizonnebrandcrème geen volledige bescherming hebt. Probeer dus niet te lang in felle zon te zitten en op het strand af en toe een t-shirt aan te doen. Zoek vaak de schaduw op.
Om rimpels te voorkomen is het verstandig je gezichthuid, die eigenlijk altijd blootgesteld staat aan zonlicht, iedere dag in te smeren met een dagcrème met goede bescherming tegen UV-A. Een deel van deze straling gaat namelijk zelfs door glas heen! Je zal niet verbranden als je door een raam in de felle zon zit maar je huid kan wel verouderen.