Houd je gebit in topconditie!
Je tanden zijn belangrijk. Je gebruikt ze om te scheuren, te bijten, te kauwen en zelfs om te versieren. Een stralende glimlach met tanden die in goede conditie zijn, zorgen voor een frisse uitstraling en een goed, zelfverzekerd gevoel. Hier een aantal tips om je tanden de beste verzorging te geven en je glimlach stralend te houden!
Tanden poetsen
De meeste gebruikte methode voor het schoonhouden van je tanden is natuurlijk het
poetsen van je tanden. Doe dit minimaal één keer per dag voor het slapen gaan. Twee keer poetsen per dag heeft echter een voorkeur, 's ochtends na je ontbijt en 's avonds na je maaltijd. Door te poetsen verwijder je met een tandenborstel (gewoon of elektrisch) etensresten en plaque wat zich tussen je tanden en kiezen heeft genesteld. Toetsen doe je ongeveer twee minuten lang, waarbij je alle plekken in je mond probeert te bereiken. Dit is van belang, omdat zich snel na het eten een laagje tandplak op je tanden vestigt.
Tandplak bestaat uit bacteriën die instaat zijn om zoet eten om te zetten in zuren. Deze zuren tasten het glazuur van je tanden aan, waardoor op den duur gaatjes ontstaan. Ook zorgen deze zuren er voor dat je tandvlees gaat onsteken. Dit is pijnlijk en kan na het poetsen soms flink bloeden. Om je tanden en kiezen optimale aandacht te geven, is het verstandig om op een vaste manier te poetsen. Begin bijvoorbeeld onder in je gebit, werk alle plekjes daar af en verhuis de tandenborstel dan naar boven. Vergeet ook niet om de achterkant van je tanden en kiezen goed te poetsen!
Gebruik bij het poetsen bijvoorkeur een tandpasta met
fluoride. Dit goedje zorgt er voor dat je tanden sterk worden en het glazuur wordt verbeterd. Hierdoor verklein je de kans op gaatjes. Het is echter niet verstandig om fluoride binnen te krijgen, dus in te slikken. Probeer dit te voorkomen om bijvoorbeeld maagklachten buiten de deur te houden. Spoel daarom na het poetsen je mond goed en zorg dat je de fluoride niet inslikt. Het is echter niet zodanig slecht dat als je er een beetje van binnen krijgt, dit zeer gevaarlijk is.
Flossen en stoken
De lastige plekken tussen je tanden en vaak je kiezen, zijn moeilijk te bereiken met de tandenborstel. Laat echter niet achterwege deze plaatsen goed schoon te maken. Hier ontstaan namelijk erg gemakkelijk gaatjes en zelfs onstekingen van het tandvlees of van je kiezen. Bacteriën hebben hier vrij spel en dat is niet lekker voor je mond! Om lastig bereikbare plaatsen toch schoon te houden, kun je het beste gaan
flossen of stoken. Bij het flossen gebruik je een flosdraad, dit is te koop bij de meeste drogisterijen en mondverzorgingswinkels. Met het flosdraad ga je (rustig) tussen je tanden en kiezen door. Dit zal vooral in het begin irritatie opleveren en soms lijden tot bloedend tandvlees. Zorg er daarom voor dat je rustig aan het draadje tussen twee tanden of kiezen heen en weer beweegt en vermijdt aanraking met het tandvlees. Je flost als het ware om je kiezen heen, hierdoor haal je etensresten tussen je kiezen weg. Gooi het flosdraad na gebruik direct weg!
Als een flosdraadje niet voorhanden is en voedselresten stevig tussen je tanden vastzitten, kun je als tweede optie af en toe een tandenstoker gebruiken. Dit zijn kleine stokjes met aan het uiteinde een scherp puntje. Hiermee kun je gemakkelijk vastzittende stukjes vlees verwijderen. Doe dit niet dagelijks! Stoken kan op den duur schade aan je gebit veroorzaken.
Mondwater
Bij het gebruik van
mondwaterneem je een beetje speciaal gemaakt water in je mond. Hierin zit over het algemeen fluoride of alcohol. Door je mond grondig met mondwater te spoelen, kun je je gebit hiermee goed schoonhouden. Het gebruik van mondwater is enkel bedoeld voor het spoelen van je tanden en kiezen, slik het bij voorkeur dus niet in! Het mondwater kan flossen of poetsen niet vervangen, het is meer als aanvulling op die twee te gebruiken. Mondwater is te koop bij de meeste drogisterijen en supermarkten. Vaak wordt mondwater gebruikt om de adem te verfrissen.
De tandarts
Om je tanden helemaal in topconditie te houden zul je minstens twee keer per jaar naar de
tandartsmoeten. De tandarts zal je gehele gebit controleren op tandplak, tandsteen en natuurlijk gaatjes of ontstekingen. Met een haakje of ander elektrisch apparaat verwijdert hij of zij dan tandsteen, zodat hieruit geen gaatjes kunnen ontstaan. Vaak geeft de tandarts je adviezen over de verdere verzorging van je gebit, bijvoorbeeld het advies om te starten met flossen of stoken. Natuurlijk kan je tandarts je ook juist advies geven over het gebruik van tandenborstel en de juiste tandpasta.
Tanden bleken
Om een stralende glimlach te bewerkstelligen kun je je tanden bij de tandarts of mondhygiëniste
laten bleken. Er wordt dan een goedje op je tanden aangebracht, waterstofperoxide genoemd. Dit wordt in de vorm van gel in een bitje gegoten, welke vervolgens op je tanden wordt gezet. De gel mag absoluut niet in contact komen met het tandvlees. Dit wordt daarom ook afgedekt met een speciale kunststof laag. Het bleken duurt een tijdje en de gel wordt meestal ongeveer twee tot drie keer opnieuw aangebracht. Bleken is echter niet goedkoop en kan voor langdurige pijnklachten na de behandeling zorgen.