Hoe zelf tandsteen verwijderen

Hoe zelf tandsteen verwijderen? Niemand zit te wachten op een geel gebit, daarom is het van belang dat je zelf goed je eigen gebit controleert op tandsteen en tandplak. Zelf tandsteen verwijderen en voorkomen kan op verschillende manieren.

Artikelindeling


Wat is tandsteen?

Tegenwoordig zijn er veel methoden om je gebit zo mooi mogelijk te maken. Tanden kunnen worden gebleekt of gepolijst, maar een wit gebit begint bij het voorkomen en verwijderen van tandsteen. Bij het eten is het achterblijven van etensresten tussen de tanden praktisch onvermijdelijk. Deze etensresten zijn bijna niet zichtbaar en je hebt dan ook niet direct door dat deze etensresten zijn achtergebleven op het gebit. Als deze kleine hoeveelheden oude etensresten niet tijdig worden weggehaald door middel van bijvoorbeeld tandenpoetsen of het gebruik van een kwalitatieve mondspoeling kunnen deze etensresten verworden tot een vervelende bruin gele aanslag op het gebit. Deze aanslag noemt men tandplak. Tandplak is het voorstadium van het daadwerkelijke tandsteen. Als tandplak lang blijft zitten op het gebit gaat de tandplak uitharden en verkalken waardoor de tandplak en moeilijk verwijderbare laag wordt op het gebit. Deze hardnekkige aanslag komt vooral voor op de plaatsen waar men vaak vergeet bij het tandenpoetsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de achterkant van de voortanden en mogelijk tussen de kiezen. Het is dus zeker aan te raden om ook de gebieden die gevoelig zijn voor tandplak en tandsteen te betrekken in het dagelijkse tandverzorging. Volgens tandartsen is het tweemaal per dag poetsen van de tanden voldoende om tandsteen zo veel mogelijk te voorkomen. Dus naast het bleken en polijsten van je tanden is het zelf verwijderen van tandsteen een belangrijke factor in de creatie van een mooi wit gebit.

Zelf tandsteen verwijderen

Nu is het echter de vraag of je tandsteen zelf verwijderen kan. De tandenborstel mist altijd bepaalde plekjes van het gebit dus het is zeker aan te raden om jezelf geregeld te controleren op tandsteen of tandplak. Nu wil het geval dat tandplak nog wel redelijk makkelijk te verwijderen is, maar dat tandsteen uitzonderlijk hardnekkig blijkt te zijn waardoor de tools die tandartsen gebruiken, zoals het bekende haakje, bijna onvermijdelijk zijn. Toch zijn er een aantal manieren om zelf tandsteen te verwijderen. Deze manieren staan hieronder stuk voor stuk uitgewerkt.
  • Flossen: Twee keer per dag het gehele gebit flossen is een eerste belangrijke stap in het zelf verwijderen van tandplak. Zorg er voor dat het hele gebit aan bod komt en niet alleen de voortanden. Zorg ervoor dat het flosdraad dat je gebruikt niet te dun is, want met flosdraad kun je zelf tandsteen en tandplak verwijderen van de vlakken waar je tanden en kiezen elkaar raken. Dit is een plek waar een tandenborstel nauwelijks komt.
  • Mondwater: Als je last hebt van tandsteenvorming is het eveneens verstandig om te spoelen met mondwater dat tandsteen tegen gaat. Het mondwater bevat stoffen die er voor zorgen dat tandsteen losweekt. Het losgeweekte tandsteen kan vervolgens worden weggehaald bij het tandenpoetsen.
  • Tandenstoker: Zorg er voor dat je elke dag met een tandenstoker je gehele gebit na loopt. De tandenstoker is bij uitstek geschikt voor het losmaken van tandsteen dat zich op lastige plaatsen in het gebit bevind, zoals tussen de tanden.
  • Elektrische tandenborstel: Het gebruik van een elektrische tandenborstel zorgt voor trillingen. Deze trillingen zorgen er voor dat tandsteen uit zichzelf loslaat.
  • Afschrappen: Een laatste methode is het zelf afkrabben van tandsteen. Dit is echter zeer slecht voor het glazuur van de tanden en de aantasting van het tandglazuur maakt tanden meer gevoelig voor gaatjes en tandrot. Het is dus zeer af te raden om zelf tandsteen weg te gaan krabben. Laat dit over aan de tandarts, want deze heeft de juiste gereedschappen ter beschikking en daarnaast beschikt de tandarts over de juiste kennis benodigd voor het verwijderen van tandsteen.

Zelf tandsteen verwijderen: niet altijd een goed idee

De bovenstaande handelingen helpen allemaal bij het zelf verwijderen van tandsteen, maar als je heel erg veel last hebt van tandsteen is het aan te raden om niet zelf te gaan krabben. Laat dit dan doen door de tandarts. Bij ernstige gevallen van tandsteenvorming krijg je een uitgebreide tandsteenbehandeling bij de tandarts. Deze behandeling kan even tijd in beslag nemen. Na afloop is het tandsteen echter wel helemaal weg. Bij ernstige tandsteenvorming is een bezoekje aan de tandarts dus de beste oplossing en derhalve ook de moeite waard. Het komt er dus op neer dat een mooi gebit vooral voortkomt uit een goede mondhygiëne. Bij een goed onderhouden gebit is er geen reden om bang te zijn voor excessieve tandplak en tandsteenvorming. Tandsteen zelf verwijderen is dus erg belangrijk voor het behoud van een mooi gebit, maar overdrijf het echter niet.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mitchxl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tandsteen: oorzaak en verwijderenTandsteen: oorzaak en verwijderenTandsteen is verkalkte tandplak oftewel tandplaque. Tandsteen ontstaat vrij snel wanneer de tanden niet van tandplak ont…
Gebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten worden steeds vaker veroorzaakt door eten wat de huisdieren niet zouden moeten eten…
Hoe kun je tandplak verwijderen?Hoe kun je tandplak verwijderen?Het hebben van een mooi en schoon gebit is voor de meeste mensen een dagelijkse bezigheid. Niet alleen aan het oppervlak…
Tandsteen, iedereen heeft hetTandsteen, iedereen heeft hetDe een meer, de ander minder, maar iedereen krijgt enig moment te maken met tandsteen. Het is niet ernstig, mits je het…

Britse merk MUA verkrijgbaar bij KruidvatMUA staat voor Make Up Academy, een Brits make-up merk met een breed assortiment vol populaire beautyproducten voor een…
Vijf recepten voor het maken van een gezichtsmasker!Elke week een gezichtsmasker is goed voor een mooie egale huid. Er zijn veel verschillende masker te koop in de winkel,…
Mitchxl (47 artikelen)
Laatste update: 25-02-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.