Voorkom sneeuwblindheid tijdens wintersport

Voorkom sneeuwblindheid tijdens wintersport Wintersport is in principe een gezonde aangelegenheid, maar kent helaas ook enkele minder plezierige kanten. Behalve het risico van blessures, beenbreuken, andere botbreuken e.d., loert ook nog het gevaar van sneeuwblindheid. Tegen dit laatste kun je echter afdoende voorzorgsmaatregelen nemen. Door o.a. een zonnebril te dragen met voldoende bescherming tegen UV-straling.

Sneeuwblindheid kan je vakantie vergallen

Veel mensen raken opgewonden bij de gedachte weer te kunnen skiën, snowboarden, sleeën langlaufen enz. Maar sneeuw kent z’n risico’s. Behalve botbreuken kunnen we ook schade aan de ogen oplopen. Sneeuwblindheid wordt veroorzaakt door UV-straling en kan uw wintersportvakantie behoorlijk verknallen. Het voorkomen van deze aandoening is betrekkelijk eenvoudig. Zorg dat je tijdens snowboarden en het skiën altijd je ogen beschermt met een zonnebril die is voorzien van een UV-filter. Maar doe dat ook als het een bewolkte dag is.

Hoornvlies

Wat in de volksmond met sneeuwblindheid wordt aangeduid is in feite een aantasting van het hoornvlies (hoornvliesontsteking) veroorzaakt door de intense UV-straling. Het is een plotseling optredende klacht die bovendien zeer pijnlijk van aard is. Enkele uren nadat de ogen aan de straling zijn blootgesteld wordt de aandoening merkbaar. Vaak pas als iemand net van een korte vakantie terug is of tijdens de nacht.

Klachten

De aandoening is makkelijk te herkennen, want vanwege de sneeuwblindheid gaan de ogen tranen en je ondervindt hinder van het licht. Verder willen de oogspieren ongewild samentrekken en je hebt ook het gevoel dat je een vuiltje in je oog (ogen) hebt. Sneeuwblindheid treedt niet uitsluitend op bij sportiviteit gedurende fraai, zonnig weer. De UV-straling laat zich namelijk nauwelijks afremmen door een wolkendek maar dringt daar doorheen. Blijvende schade treedt overigens vrijwel nooit op.

Herstel

Meestal zijn de klachten als gevolg van sneeuwblindheid na zo’n twee etmalen verdwenen. De hinderlijke verschijnselen verdwijnen het snelst door voldoende rust te nemen en tevens de ogen zo min mogelijk te bewegen, verblijf in een verduisterde ruimte helpt ook bij het elimineren van de klachten.

Sneeuwblindheid voorkomen

Op grote hoogtes is de UV-straling veel heviger dan bij ons in Nederland. Stel dat je sport op zo’n achttienhonderd meter boven de zeespiegel, dan kant de intensiteit van de UV-straling gemakkelijk vier maal sterker zijn dat in de polder of in het bergdal. Zoals bekend is het dragen van een goede zonnebril een uitstekende methode om sneeuwblindheid te voorkomen. Het beste is om een zonnebril aan te schaffen met een maskervorm, zodat ook voorkomen wordt dat de zonnestralen via de zijkanten in je ogen komen. En let op dat die glazen geschikt zijn om het sterke UV-licht afdoende weg te filteren.

Kinderen

Kinderogen zijn natuurlijk extra gevoelig voor de sterke UV-straling. Denk dus goed op de kinderen en let erop dat ze eveneens een goede beschermende zonnebril op hun neus hebben.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sneeuwblindheid (lasoog), symptomen en behandelingSneeuwblindheid (lasoog), symptomen en behandelingJe staat er niet zo snel bij stil: op wintersport gaan en last krijgen van zonverbranding. De ogen zijn extra gevoelig v…
Sneeuwblindheid voorkomen met skibrilSneeuwblindheid voorkomen met skibrilSneeuwblindheid is een aandoening aan de ogen die je op kan lopen door onbeschermd door de sneeuw te lopen. Het treedt v…
Veilig op de lattenOngeoefend het kantoor voor de skipiste inruilen, zorgt voor overbelasting van de spieren of in het ergste geval voor ee…
Sneeuwblindheid (fotokeratitis): Oogziekte door UV-stralingSneeuwblindheid (fotokeratitis): Oogziekte door UV-stralingFotokeratitis is een pijnlijke oogaandoening die optreedt wanneer het oog wordt blootgesteld aan onzichtbare ultraviolet…

Syndroom van Brugada: Symptomen, oorzaken en behandelingSyndroom van Brugada: Symptomen, oorzaken en behandelingBrugada Syndroom is een genetische aandoening van het hart, waarbij iemand plotseling kan overlijden ten gevolge van een…
Jeuk verminderen met kruidenJeuk verminderen met kruidenJeuk is erger dan pijn luidt het gezegde. Soms is dat ook het geval, want constante jeuk maakt de mens helemaal gek. Som…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Kringapotheek
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 29-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.