Jeuk verminderen met kruiden

Jeuk verminderen met kruiden Jeuk is erger dan pijn luidt het gezegde. Soms is dat ook het geval, want constante jeuk maakt de mens helemaal gek. Sommige kruiden kunnen het leed van jeuk verzachten. De kruiden die jeuk minder doen worden op een rijtje, maar ook ander tips.

Bij jeuk niet krabben

Als mensen jeuk hebben gaan ze krabben. Dat is een impuls, het moet gewoon. Tegenwoordig leren mensen die vaal jeuk hebben om niet te krabben (omdat dit de huid stuk maakt en de kwaal alleen nog maar verergert).

De oorzaak van jeuk

Het uitvinden waar jeuk vandaan komt is een eerste stap naar genezing of verzachting. Want wie de oorzaak wegneemt, zorgt er ook voor dat de kwaal verdwijnt. Voor jeuk kunnen heel veel aanleidingen zijn:
 • Een ziekte
 • Het eten of drinken van producten waarvoor iemand allergisch is
 • Het innemen van medicijnen die een huidreactie veroorzaken
 • Het dragen van kleding die een reactie oproept
 • Het gebruik van zeep, shampoo of crème die jeuk veroorzaakt
 • Stress die zich vertaalt in enorme uitslag
 • De aanraking met planten die een reactie veroorzaken

Planten die stekelen hebben ook vaak planten als buurman die dat oplossen

In de buurt van planten die jeuk veroorzaken zoals brandnetels staan ook vaak planten die de kwaal weer oplossen. Veldzuring of weegbree bijvoorbeeld heffen de werking van de blaasjes weer op. Daaruit blijkt ook direct dat zure producten bij jeuk vaak soelaas bieden. Daaronder vallen ook azijn en bijvoorbeeld molkosan. Wie het plantaardig wil houden: kneus de bladen, wrijf ermee over de plek en de brand en de jeuk verdwijnen. Helpt ook bij insectenbeten trouwens.

Zaken uitsluiten bij jeuk om erachter te komen wat het veroorzaakt

Om uit te maken waar de jeuk vandaan komt is het nodig om zaken uit te sluiten. Doe dit niet allemaal tegelijk, want dan wordt weer niet duidelijk waar de jeuk vandaan komt.
 1. Probeer eerst eten te laten staan. Aardbeien, melkproducten, chocolade en suiker zijn producten die jeuk kunnen veroorzaken. Wie dat een paar dagen laat staan weet of de jeuk daar vandaan komt als de kwaal verdwijnt.
 2. Is dat niet het geval probeer dan de kleding. Probeer zoveel mogelijk natuurlijk producten te dragen. Geen wol, geen synthetische stoffen.
 3. Blijkt ook dat de oorzaak niet, kijk dan naar allerlei cosmetische producten. Shampoo, doucheschuim, zeep, deodorant, make-up – alles kan een allergische reactie opleveren. Test dat allemaal en kijk of er iets tussen zit dat het veroorzaakt. Probeer desnoods een paar dagen zonder al die producten door te komen. Dus geen zeep of een hele neutrale, geen shampoo, geen deodorant en geen make-up.
 4. Is het probleem dan nog niet ondervangen dan is het goed om eens te kijken naar eventueel medicijngebruik. Op de meeste bijsluiters staan wel bijeffecten vermeld, maar er komen ook altijd weer nieuwe bij. Laat een medicijn trouwens nooit zomaar staan, want soms moet iemand dat innemen om weer beter te worden. Ligt het wel aan de medicatie raadpleeg dan de arts. Sommige mensen zijn zo allergisch voor medicatie dat ze onder de uitslag komen te zitten. Grote bulten, enorme jeuk over het hele lichaam zijn het gevolg. Een injectie met antihistamine is dan de oplossing. En er moet dan direct gestopt worden met de medicatie. (Maar wel de arts raadplegen voor vervanging van het middel).

Verminder stress

Bij stress is het zaak om te kijken of die stress verminderd kan worden. Langdurige stress kan hele nare gevolgen hebben, dus het is sowieso goed om te kijken of er een manier is om die stress te verminderen. Yoga, ademhalingsoefeningen, sporten, sauna, een weekendje weg, psychologische begeleiding kunnen allemaal helpen bij stress en hopelijk ook de jeukklachten weghalen of verminderen.

Oorzaak jeuk onbekend – kruiden helpen

Soms is de oorzaak ook onbekend en blijft de jeuk. In dat geval is het verminderen van de klachten al erg prettig.
Begin met koelen. Een lauwe douche zonder zeep te gebruiken helpt bij veel mensen om de klachten te verminderen.
Ook een lauw kruidenbad doet soms wonderen. Het beste kruid om toe te voegen is in dat geval het driekleurig viooltje. Van dit kruid moet een afkooksel worden gemaakt. Daarvan is vijftig gram gedroogd kruid nodig en een halve liter water. Kook dit een kwartier en laat het mengsel dan een nacht staan. De volgende dag kan het toegevoegd worden aan het lauwe badwater. Ook goed voor dauwworm en luieruitslag bij baby’s. In dat geval niet een halve liter toevoegen, maar een flinke schuit. De rest van het mengsel kan in de koelkast worden bewaard.
Het driekleurig viooltje kan ook inwendig worden gebruikt in de vorm van een tinctuur, die in speciaalzaken te koop is. Thee, gezet van vers kruid (20 gram op een liter water) zorgt ook voor verlichting van de jeuk. Inwendig gebruik is niet goed voor kleine kinderen. In driekleurig viooltje zit salicylzuur en dat kan gevaarlijk zijn voor kinderen.

Brandnetel zuivert en versterkt het bloed

Ook brandnetel kan helpen jeuk te verzachten. Het kruid zuivert het bloed en versterkt het. Ook ondersteunt het de lever en de nieren bij het uitscheiden van giftige stoffen uit het lichaam. Oogst daarvoor de jonge toppen van de brandnetel. Let wel op dat zij op een plaats staan waar niet veel verkeer langs komt, want daar is veel uitstoot van afvalstoffen.

Soep of thee van brandnetel

De thee of de soep van brandnetel kan zorgen voor het reinigen van het bloed. Voor thee: 1 liter gekookt water en een eetlepel van het gedroogde kruid. Om er een lekkerder smaakje aan te geven kan ook bladeren van de braam, bladeren van de zwarte bes, paardebloem en citroenmelisse worden toegevoegd. Een keur van 3 weken een aantal keren per dag brandnetelthee drinken kan helpen jeuk te verminderen.

Vanzelfsprekend is het verstandig om met jeukklachten naar een dokter te gaan als ze lang aanhouden.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Waarom we jeuk hebbenWaarom we jeuk hebbenJeuk kan soms je hele leven gaan beheersen, en soms weet je gewoon niet waar jeuk vandaan komt. Maar jeuk kan ook een ec…
Jeukende tepelsJeukende tepelsVeel vrouwen en meisjes hebben last van jeuk aan de tepels. Het ontstaat door prikkeling van de gevoelszenuwen die uitmo…
Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de benen of voeten, wat kan het zijn?Jeuk aan de voeten of benen is een veel voorkomend probleem. Jeuk is hebben is heel vervelend en bovendien kunnen jeuken…

Voorkom sneeuwblindheid tijdens wintersportVoorkom sneeuwblindheid tijdens wintersportWintersport is in principe een gezonde aangelegenheid, maar kent helaas ook enkele minder plezierige kanten. Behalve het…
Artisjok, voedsel en medicijnArtisjok, voedsel en medicijnHet indrukwekkende artisjokblad is niet alleen mooi in de tuin, niet alleen een delicieuze groente maar is ook nog een g…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 03-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.