Wat zonlicht met je ogen doet

Wat zonlicht met je ogen doet We dragen niet voor niets de zonnebril. Het voorkomt dat we lopen te knijpen om nog wat te zien en natuurlijk dragen we ook een zonnebril als blikvanger. Maar het belang van een goede zonnebril lijken we al weer vergeten te zijn. Dus waar is de zonnebril nog meer uitstekend voor?

Bescherming tegen ultraviolette straling

Het lastige van de ultraviolette straling is dat zodra je buitenkomt deze aanwezig is, maar je hem nooit ziet. Maar wat is ultraviolet (afgekort UV) nou eigenlijk? Het is elektromagnetische straling wat even buiten het waarneembare (voor mensen) beeld ligt.
De golflengte van ultraviolette straling ligt tussen 100 en 400 nanometer (een nanometer is een lengtemaat die is afgeleid van het SI-systeem) en is in het jaar 1801 ontdekt door Johann Wilhelm Ritter.

Onderscheid

Bij ultraviolet kan onderscheid gemaakt worden tussen UV A, UV B en UV C. Het staat voor:
  • UV A is ultraviolette straling met een golflengte tussen ca. 315 en 400 nm.
  • UV B heeft een golflengte tussen 280 en 315 nm.
  • UV C heeft een golflengte tussen 100 en 280 nm.

Invloed van zon op je ogen

Grijze staar

De zon geeft naast het ultraviolette licht natuurlijk ook gewoon licht. Ons oog is gevoelig voor licht, maar zal niet direct het ultraviolette licht doorlaten. Echter, het oog kan wel na langdurig in ultraviolet licht kijken, staar veroorzaken. Dit is de meest voorkomende aandoening, welke ook bekend is als grijze staar of cataract. Met het consequent dragen van een goede zonnebril kan je dit proces aanzienlijk vertragen, danwel voorkomen.

Overige aandoeningen

Andere aandoeningen zijn ondermeer:
  • Pterygium, hierbij groeit het vloeibare slijmvlies, dat het oogwit bedekt in een driehoekige vorm, over het doorzichtige deel van de buitenkant van het oog (hoornvlies). Je krijgt minder licht binnen en gaat hierdoor minder goed zien.
  • Pinguecula, hierbij krijg je een lichtgele zwelling in het slijmvlies van het oog. Dit komt doordat eiwitten ophopen.
  • Sneeuwblind, kennen we ook allemaal wel. Het is een soort lichte verbranding van het hoornvlies. Hierbij raakt het hoornvlies overbelicht door het reflecterende licht van de sneeuw. Maar ook glinsterend water en zand kunnen dit effect veroorzaken.

Hoe bescherm je de ogen het best?

Altijd binnen blijven is geen optie, maar er zijn wel zonnebrillen met een 100% UV-bescherming. Controleer bij de aanschaf altijd of de bescherming 400 UV is. Dit moet aangegeven zijn. Alleen het CE-keurmerk is niet voldoende, er zijn nl. verschillende categorieën die binnen de richtlijnen vallen. Daarnaast is prijs geen maatgever als het gaat om 100% UV bescherming.

Kleuren zonnebril

De kleuren van de glazen zeggen nog niets over de 100% UV bescherming. Alle kleuren kunnen in principe de benodigde bescherming bieden. Wel is het zo dat bruine en grijze glazen het meest geschikt zijn voor het alledaagse gebruik, omdat ze het beeld nauwelijks vervormen. Tegen sneeuwblindheid zijn de meest donkere glazen het meest geschikt.
Als de zon maar flauwtjes schijnt is de gele bril voldoende, maar de verkleuring van de omgeving is dan wel sterk. Dat vindt niet iedereen even prettig.

Waar moet een zonnebril verder aan voldoen?

Naast de hierboven beschreven glazen, moet de bril ook vooral goed zitten. Goed zitten wil zeggen dat de poten goed om de oren zitten, zodat de bril niet verschuift of afzakt. Let wel goed op dat de poten niet te strak zitten. Als het afklemt kan het irritatie van de huid boven de oren geven, of als de neusbrug te strak zit, kan het bovenaan de neus irritatie opleveren.
Verder is het van belang dat de bril ook goed aansluit bij de wenkbrauwen en dat de wimpers vrij kunnen bewegen. Laat een opticien de bril goed plaatsen.

Huid

Ten slotte zal de huid om de ogen, als je veelvuldig moet knijpen ook eerder rimpeltjes laten zien. En dit nog los van de snellere veroudering van de huid om de ogen. Ook om die reden is een goede zonnebril aan te raden. En zodra lekker grote glazen in de mode zijn, doen we onze ogen en omliggende huid nog extra veel plezier.

Tot slot

Zowel dure als goedkope modellen kunnen de juiste afweer tegen het UV-licht bevatten, maar kijk goed op het stickertje op de bril. Hier moet de bescherming op vermeld staan. Zorg vervolgens dat de bril goed op de neus zit en heb de bril altijd in een beschermende hoes bij je. Een zonnebril kan beter te vaak dan te weinig opgezet worden. Bescherming van je ogen is belangrijk, te belangrijk om na te laten.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogaandoening: Grijze staarBij grijze staar is de ooglens vertroebeld waardoor het zicht vermindert. In extreme gevallen is de ooglens zo vertroebe…
Staar: symptomen, oorzaken & behandelingStaar is het troebel worden van de ooglens. Er zijn verschillende soorten staar: ouderdomsstaar, jeugdstaar en aangebore…
Staar aan de ogen: symptomen, operatie & nastaar laserenStaar aan de ogen: symptomen, operatie & nastaar laserenWat is staar aan de ogen en hoe kan staar worden verholpen? Staar is een troebele ooglens. Staar wordt ook wel 'cataract…
Cataract (staar), een veel voorkomende oogaandoeningCataract (staar), een veel voorkomende oogaandoeningCataract (beter bekend als grijze staar, grauwe staar of simpelweg staar) is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor…

Overmatig zweten: zo kom je er vanaf!Overmatig zweten: zo kom je er vanaf!Overmatig zweten kan tot veel frustratie en onzekerheid leiden. "Kan ik dit shirtje wel aan? Heb ik zweetvlekken?" Hoe k…
Wat kan je doen tegen een katerWat kan je doen tegen een katerJe bent een avondje uit geweest en hebt nu last van een kater. Meestal gaat dit gepaard met hoofdpijn, misselijkheid en/…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.