Oogaandoening: Grijze staar
Bij grijze staar is de ooglens vertroebeld waardoor het zicht vermindert. In extreme gevallen is de ooglens zo vertroebeld geraakt dat er met dat oog niks meer gezien kan worden.
Symptomen
- Afnemende gezichtsscherpte
- Slecht/wazig zicht
- Slechtere waarneming van details
- Veranderde waarneming van kleur
Oorzaken
De exacte oorzaak van grijze staar is niet bekend, het lijkt vooral een verschijnsel te zijn dat het ouder worden met zich meebrengt. Wel is gebleken dat mensen met diabetes op jongere leeftijd grijze staar lijken te ontwikkelen. Als 'ouderdom' de oorzaak van grijze staar is treft de staar vaak beide ogen. In gevallen van oogtrauma kan de staar zich ook in slechts één oog ontwikkelen. Een andere oorzaak van het ontstaan van staar kan het gebruik van bepaalde geneesmiddelen zijn. Grijze staar kan voor een deel ook erfelijk zijn.
In heel zeldzame gevallen is de grijze staar aangeboren. Dit kan gebeuren doordat de moeder tijdens de zwangerschap de ziekte 'rode hond' heeft gehad. Aangeboren grijze staar kan erfelijk zijn.
Therapie
Grijze staar is tegenwoordig goed te behandelen. Vaak wordt de aangetaste ooglens verwijderd en krijgt men daarvoor in ruil een kunstlens, waarna de problemen over zijn. Dit is een relatief eenvoudige ingreep waarbij vaak slechts een dagopname nodig is, de operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving en wordt uitgevoerd door een oogarts. Na de operatie is wel een bril nodig bij bijvoorbeeld lezen omdat het oog zich niet goed meer aan kan passen.
Cijfers
- 17.5 miljoen mensen ter wereld zijn blind geworden door grijze staar
- De helft van de mensen tussen 50 en 65 jaar hebben al tekenen van grijze staar
- 70% van de 75-jarige mensen heeft grijze staar