Staar aan de ogen: symptomen, operatie & nastaar laseren
Wat is staar aan de ogen en hoe kan staar worden verholpen? Staar is een troebele ooglens. Staar wordt ook wel 'cataract' genoemd. Staar is in het beginstadium nauwelijks merkbaar, maar naarmate de staar vordert, zal het binnenvallende licht steeds meer verstrooid worden en zal de persoon steeds minder scherp gaan zien. Het onscherpe beeld bij staar is niet te corrigeren door een bril. Ouderdomsstaar is de meest voorkomende vorm van staar. De ouderdomsstaar komt erg veel voor bij mensen vanaf ongeveer 65 jaar. De enige behandeling voor staar is een staaroperatie, een cataractoperatie genoemd. Hierbij wordt de troebele lens door een heldere kunstlens vervangen.
Wat is staar?
Bij staar (cataract) treedt een vertroebeling van de ooglens op. De ooglens bevindt zich direct achter de iris of regenboogvlies en is zichtbaar in de pupilopening. Via de pupil — de opening van het midden van de iris — valt het licht in het oog en via de lens komt het terecht op het netvlies, waar zich een scherp beeld wordt gevormd. De lens is onder normale omstandigheden helder en doorzichtig, maar naarmate iemand ouder wordt zal deze lens minder helder zijn. Hierdoor zal alles wat iemand ziet, zowel dichtbij als veraf, waziger en grauwer van kleur worden. Iedereen die ouder wordt krijgt daarmee te maken, doch lang niet iedereen heeft er echt last van.
Oorzaak van staar
In de meeste gevallen is staar het gevolg van ouderdom. De kans dat men staar krijgt, is het grootst rond het 65e levensjaar. Wanneer staar leeftijdsgebonden is, zal de staar meestal voorkomen in beide ogen. Naast ouderdomsstaar, kan staar ook aangeboren zijn of ontstaan door beschadiging van de lens, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval. Voorts kan het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen (bijvoorbeeld Prednison) of drugs de vertroebeling van de ooglens veroorzaken. Staar kan ook optreden als gevolg van
suikerziekte.
Symptomen van staar aan de ogen
De vertroebeling van de lens die optreedt bij staar, verloopt over het algemeen heel langzaam en het kan jaren duren voordat de persoon er iets van merkt. Op een gegeven ogenblik is de staar zo ver voortgeschreden, dat het lijkt alsof men door een beslagen ruit of matglas kijkt (zie foto bovenaan het artikel). Naast het
waziger beeld (zowel dichtbij als veraf), kan alles grauwer en minder kleurrijk lijken. In het beginstadium van staar komt het nogal eens voor dat iemand ineens dubbel lijkt te zien met een oog. Ook heeft iemand met staar vaak last van fel licht om goed te kunnen zien en zorgen gematigde lichtbronnen voor een comfortabeler zicht.
Behandeling van staar
Operatie
Staar is in Nederland goed te behandelen. Behandeling van de staar is gericht op het herstellen van het gezichtsvermogen. Wanneer iemand veel hinder heeft van de staar, is een operatie geïndiceerd. Bij de staaroperatie wordt het binnenste, troebele, deel van de lens uit de kapselzak verwijderd, met behulp van een soort mini-stofzuigertje (phaco-emulsificatie). Vervolgens wordt hier een klein kunststof lensje in geplaatst. Na enkele maanden is het oog genezen en tot rust gekomen. Dan kan een passende bril worden aangemeten, zodat de persoon weer scherp ziet.
Nastaar
Bij een groot deel van de mensen die aan staar zijn geopereerd ontstaat een nieuwe troebeling in het oorspronkelijke lenszakje. Ook kunnen achtergebleven kleine lensresten zijn gaan aangroeien. Dit kan geleidelijk weer leiden tot gezichtsscherptevermindering. Dit fenomeen wordt 'nastaar' genoemd. Met behulp van de special daarvoor ontwikkelde YAG laser, kan dit pijnloos worden weggenomen. De laserbehandeling vindt poliklinisch plaats en duurt slechts vijf minuten.
Prognose
Staar bij volwassenen heeft een progressief beloop dat zowel variabel als moeilijk te voorspellen is. Zonder behandeling ontwikkelen de meeste patiënten met cataract een ernstige visuele beperking.
Preventie
Staar kan niet altijd voorkomen worden, maar je kunt de kans op staar verkleinen door middel van de volgende maatregelen:
Gezond eten
Het eten van voedingsmiddelen met veel antioxidanten zoals
vitamine C en
E kan staar helpen voorkomen. Als je reeds staar hebt, kan dit de progressie vertragen.
Stoppen met roken /
Bron: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.comStop met roken
Als je rookt,
stop dan met roken. Roken is erg slecht voor je ogen. Roken is een risicofactor voor de ontwikkeling van staar. Roken zorgt voor meer vrije radicalen in je ogen. Dit zijn zeer kleine, reactieve moleculen in je lichaam die cellen beschadigen. Antioxidanten zijn stoffen die je beschermen tegen vrije radicalen en die haal je uit groenten en fruit. Maar roken doodt juist de goede stoffen. En het produceert veel gifstoffen die staar kunnen veroorzaken.
Bij fel zonlicht een zonnebril te dragen
Een zonnebril kan ook helpen het risico op staar te verkleinen. Ultraviolet (UV) licht kan veranderingen in je ogen veroorzaken. UV-licht kan de eiwitten in je lens beschadigen.
Geen/matig alcohol drinken
Er zijn aanwijzingen dat het drinken van te veel alcohol het risico op staar kan verhogen.
Bloedsuikerspiegel onder controle houden
Als je
diabetes mellitus hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Dit kan ook helpen om staar te voorkomen? Dat komt omdat diabetici meer kans hebben om de oogaandoening te ontwikkelen dan mensen die dat niet hebben. Je lens zwelt namelijk op als je bloedsuikerspiegel te lang te hoog blijft. Je lens verandert ook de bloedsuiker in sorbitol. Wanneer deze stof zich ophoopt in de lens, die je minder scherp ()wazig zien) en kan er staar ontstaan.
Lees verder
Reacties
Lous van der Wijst, 15-12-2017
Kan nastaar ook pas merkbaar worden 2 jaar na de staaroperaties?
Reactie infoteur, 14-02-2018
Nastaar is een vertroebeling van het lenskapsel die maanden tot jaren na een staaroperatie kan ontstaan.
M. I. Meijer, 09-11-2016
Ik wil zo graag weten wat de leefregels zijn na een staaroperatie, dat kan ik nergens vinden.
Reactie infoteur, 09-11-2016
Het Flevoziekenhuis komt met de volgende leefregels:
- De eerste twee weken na de behandeling mag je niet in de ogen wrijven of zwemmen;
- Gebruik de eerste twee weken geen make-up voor de ogen;
- Vermijd badwater en gedurende twee dagen na de behandeling mogen de haren niet worden gewassen;
- Lichamelijke inspanning is toegestaan;
- Werkhervatting kan plaatsvinden zodra je daaraan toe bent, normaal gesproken na één dag;
- Eén dag na de operatie krijgt je van de doktersassistente te horen wanneer je weer mag autorijden. In principe mag dat na 24 uur, mits de gezichtsscherpte dat toelaat. Je moet wel rekening houden met extra halo’s ’s avonds in de eerste dagen na behandeling. Dit komt doordat de pupil nog verwijd kan zijn.
(Bron: https://goo.gl/tLNxqL)
Weststrate, 05-10-2015
Even een vraagje, als je nastaar hebt zie je dan ook als je met de ogen heen en weer kijkt vlekjes voor je ogen dwarrelen? Of heeft dat niets met nastaar te maken.
Reactie infoteur, 13-10-2015
Nastaar is een troebeling van de ooglens, dat kan optreden na een staaroperatie. Er vindt bij nastaar laserbehandeling plaats. Direct na de behandeling kan de patiënt een aantal kleine zwarte meebewegende vlekjes zien. Deze vlekjes zijn resten van het lenszakje en verdwijnen vanzelf. Indien de vlekjes toenemen of als de patiënt lichtflitsen ziet, dan kan het zijn dat er iets mis is met het netvlies. In dat geval moet de patiënt direct contact opnemen met de behandeld arts (of huisarts).
R. Duursma, 30-09-2013
Graag een goed adres in een noordelijke provincie voor een staar operatie.
Reactie infoteur, 13-10-2013
Als u denkt dat u last hebt van staar, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Die kan u een verwijzing naar de oogarts geven.